Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Maria-Pia Gottberg, och Anna Eriksson Skarin,

Foto: Magnus Liam Karlsson

Bli vän med din avundsjuka

Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg

Gör: Maria-Pia arbetar som föreläsare och författare och Anna jobbar som författare och storytellingkonsult
Ålder: Maria-Pia är 54 och Anna 44
Bor: I Österåker som ligger i södra Roslagen
Familj: Maria-Pia har man och två barn 19 och 32 år (och lilla barnbarnet 1,5 år och hennes pappa som numera också är familj) och Zelda, en Rhodesian Ridgeback. Anna har man och två söner på 12 och 14 och en Jack Russel terrier som heter Cesar.
Så mår vi bra: När vi promenerar i skogen med våra hundar och när vi dricker te och pratar om känslor

Avundsjuka.
En missklädsam känsla vi sällan pratar om.
Men vi borde istället omfamna känslan, menar bokaktuella Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg.

Minns du fortfarande hur det kändes den där gången då din kompis fick en ny cykel och du fick nöja dig med en begagnad?
Eller när du febrilt letade lägenhet och fick höra att en bekant gjort ett riktigt bostadsklipp? I så fall är du inte ensam.

LÄS OCKSÅ: Så bryter du negativa tankemönster

Något vi saknar i vårt liv
Men istället för att se avundsjukan som ett tecken på att ”det är något fel på oss”, kan vi försöka se den som en signal som pekar på något som vi saknar i vårt liv, menar Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg som är aktuella med boken ”Känslosmart – konsten att leva med sig själv och andra”.
– Många av oss har fått lära oss att avundsjukan är en ”ful” känsla som vi inte får lov att känna. Då är det vanligt att vi lägger locket på och trycker undan den. Men känslor som vi inte känns vid försvinner inte, utan likt badbollar som trycks under ytan bubblar de upp när de får chansen. Inte sällan yttrar de sig då som ilska, irritation eller en känsla av skam, säger Anna Eriksson Skarin.

LÄS OCKSÅ: Så hanterar du dina starka känslor

Bli vän med våra känslor
Avundsjuka kan vi istället tolka som att det finns något vi längtar efter. Och genom att se våra känslor som ”svar på stimuli” behöver vi inte lasta oss själva eller andra för att vi känner som vi gör.

 

Vi kan lära oss att bli vän med våra känslor och utforska deras budskap utan att låta oss styras av dem på ett negativt sätt.
– Men självklart har vi som vuxna människor alltid ett ansvar för våra beteenden, säger Maria-Pia Gottberg.

Avundsjukan har också en kusin som brukar uppfattas som ännu mindre rumsren: missunnsamheten.
– Om avundsjukan pekar på en önskan inom oss själva så säger missunnsamheten att det viktigaste är att den andra personen inte ska få den där löneförhöjningen, behålla sin trevliga partner eller göra det där bostadsklippet, säger Maria-Pia Gottberg.

LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar

Kan kännas obehaglig
Men även om missunnsamhet inte är någon snygg känsla – så är det viktigt att poängtera att den också ska få finnas, menar de.
Känslan kan kännas obehaglig men det smartaste är att möta den hos dig själv, och andra, med nyfikenhet.
– Lyft på locket och utforska vad som ligger under känslan av missunnsamhet. Kanske är det en känsla av besvikelse, ledsenhet eller att du innerst inne känner dig ensam?, säger Anna Eriksson Skarin.

Av Tina Harr


Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg

Gör: Maria-Pia arbetar som föreläsare och författare och Anna jobbar som författare och storytellingkonsult
Ålder: Maria-Pia är 54 och Anna 44
Bor: I Österåker som ligger i södra Roslagen
Familj: Maria-Pia har man och två barn 19 och 32 år (och lilla barnbarnet 1,5 år och hennes pappa som numera också är familj) och Zelda, en Rhodesian Ridgeback. Anna har man och två söner på 12 och 14 och en Jack Russel terrier som heter Cesar.
Så mår vi bra: När vi promenerar i skogen med våra hundar och när vi dricker te och pratar om känslor

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.