Annons
Annons

Blir man sjuk av kosttillskott?

Det är en fråga som ofta debatteras. För två dagar sedan publicerades en artikel i Expressen där de varnar för kosttillskott. Så här bemöter Bertil Wosk, grundare och VD för det svenska hälsoföretaget Holistic, Expressens artikel.

Redaktionen

3 oktober, 2015
Blir man sjuk av kosttillskott?
Dela inlägget

Det är en fråga som ofta debatteras. För två dagar sedan publicerades en artikel i Expressen där de varnar för kosttillskott. Så här bemöter Bertil Wosk, grundare och VD för det svenska hälsoföretaget Holistic, Expressens artikel.

Visst finns det oseriösa aktörer på marknaden, liksom i alla branscher, det är självklart tråkigt och något vi tar avstånd från. Samtidigt är det fel att hela branschen ska klä skott för att några företag gör fel. I artikeln blandar de äpplen och päron i och med att prestationshöjande medel, bantningspreparat och naturläkemedel klumpas ihop och nyanseringen är bristfällig.

Vi på Holistic håller med både Livsmedelsverket och Expressen om att det bästa är att få i sig så mycket näring som möjligt genom att äta bra mat. Men det är inte alltid att det räcker till.

Blir man sjuk av vitaminer?
Bertil Wosk, grundare och VD för Holistic Sverige

Forskning finns liksom ohälsa
Att Hanna Eneroth från Livsmedelsverket hävdar att det saknas vetenskapliga underlag som lyfter fram hälsofördelarna med kosttillskott visar på okunskap. Det finns tusentals vetenskapliga studier publicerade på Pubmed som visar att tillskott med vitaminer och mineraler har positiva hälsoeffekter. Det visar också på Livsmedelsverkets ovilja att acceptera alternativmedicinens fördelar för människors hälsa.

Läs också: ”Ett larm gällande den svenska folkhälsans framtid”

Samtidigt ser vi att människor i dag brottas med hälsoproblem kopplat till kost samt att fler och fler människor använder alternativa metoder när den traditionella skolmedicinen kommer till korta. Ohälsan i Sverige skenar och det är svårt att se att sjukvården kommer att kunna klara av att hjälpa alla som behöver hjälp. Vi är övertygade om att skolmedicinen inom en snar framtid kommer att acceptera och integrera stora delar av alternativmedicinen så att sjukvården kan fokusera på de mer allvarliga problemen.

Frågan är när Livsmedelsverket ska släppa det gamla paradigmet de verkar utifrån och öppna upp även för individens eget ansvar att hjälpa till att återställa balansen.

D-vitamin och brister
I artikeln skriver de om riskerna att drabbas av förgiftning av D-vitamin, men enligt forskning på området är det extremt ovanligt och svårt att överdosera. Fallet som lyfts upp i artikeln refererar till en demenssjuk man som av sin son fick hästdoser av D-vitamin på 50.000 IE per dag. Självklart kan man överdosera D-vitamin, liksom precis vad som helst. Men i sann journalistisk anda borde Expressen ha redovisat storleken på överdoseringen för att vara saklig. Troligen ville man inte det eftersom syftet var att skrämma människor till att inte ta tillskott.

Läs också – Svensk Egenvårds VD: ”Förlorarna är konsumenterna”

När Hanna Eneroth hänvisar till maten som en källa för D-vitamin är det också vilseledande om hon inte samtidigt redovisar vilken mat man ska äta och hur mycket man behöver äta av olika livsmedel för att få relevanta doser av D-vitamin.

Livsmedelsverket säger själv följande på sin hemsida. ”Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra D-vitaminkällor, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt. Därför föreslår Livsmedelsverket att fler livsmedel än tidigare ska berikas med extra D-vitamin.” Läs förslaget här.

Läs också: Därför bör du äta extra D-vitamin

Livsmedelsverket föreslår alltså att man ska berika maten eftersom mängden vi får inte räcker till. Det är ju precis det människor gör genom att ta tillskott. Vill Livsmedelsverket att vi ska avstå från att ta eget ansvar och tillföra D-vitamin trots att vi har brister, i väntan på att det kommer ett beslut på att berika maten. Dessutom finns det många personer som inte äter de livsmedel som verket räknar upp. Och så har vi allt fler personer som är mörkhyade eller har täckande kläder där solen inte ger tillräckligt även under sommarhalvåret.

Expressen lyfter kosttillskott
Intressant att notera är att Expressen har ett ambivalent förhållande till kosttillskott. Ibland bedriver de häxjakt på branschen men ibland skriver de att vi har brister och behöver tillskott.

I artikeln Det enda vitaminet du verkligen behöver nu som publicerades i Expressen Hälsoliv den 16 september i år säger överläkaren Mats Humble bland annat följande om D-vitamin:

”Min rekommendation är att man utsätter sig för solen på ett vettigt och hälsosamt sätt under sommarhalvåret, så att man behåller den här förmågan att bilda D-vitamin i huden. Och så tar man tillskott under vinterhalvåret.”

I en annan artikel säger Mats Humble följande:

”Den rekommenderade dagsdosen för vuxna i Sverige är 7,5 mikrogram per dag. Men den dosen skyddar bara mot de svåraste bristsjukdomarna. För en bra hälsa behöver vi en högre dos. Upp till 50 mikrogram (2000 IE) per dag är riskfritt.” Denna dos är i stort sett omöjlig att få via kosten.

Här är en bra artikel i Expressen Hälsoliv om att särskilt kvinnor behöver vitamin K2, där studier visat att det stärker benstomme och skelett och skyddar mot hjärt-kärlproblem.

Här är en annan artikel i tidningen tar upp det viktiga mineralet magnesium och att brist är mycket vanligt.

I en artikel säger Expressen mycket riktigt att selen är viktigt och att vi har väldigt selenfattiga jordar i Sverige och EU jämfört med resten av världen. Vidare säger man att ”låga selennivåer ökar risken för hjärtsjukdom”. Om närodlad mat från Sverige och EU är selenfattiga kanske det trots allt är bra att ta lite tillskott. Vidare nämner man det vitaminliknande ämnet Q10 och säger att ”Alla celler behöver Q10 för att producera energi” och ”Ju äldre du blir desto mer minskar halterna av Q10 i kroppen.” ”Hos patienter med kronisk hjärtsvikt har det observerats reducerade Q10-nivåer i hjärtmuskeln.” Kanske kan ett tillskott av Q10 trots allt vara en bra idé för de som är äldre. Läs artikeln här.

Läs också: Minst hälften av svenskarna behöver tillskott av D-vitamin

Vilken tur att Holistic (och även andra företag) har dessa kosttillskott som Expressen visat att många lider brist på. Vi kan även berätta att just de av Expressen nämnda produkterna är några av våra storsäljare.

Gårdagens artikel:
Dina kosttillskott kan göra dig sjuk

Andra relevanta artiklar:
Experten svarar på 10 frågor om D-vitamin
Professorn: ”Därför behöver vi kosttillskott”
Forskare: ”Magnesium räddar liv”
Systemfel i jordbruket ger näringsfattig mat

Av Bertil Wosk, grundare och VD för Holistic Sverige

 

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla oss på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons