Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kaffe måttas upp i ett filter

Bly upptäckt i de flesta kaffefilter

Bättre alternativ för hälsa och miljö

*Återanvändningsbara kaffefilter "Terrible twins" i oblekt linne, finns bl a hos Hälsokraft.
*Komposterbara och ekologiska kapslar till dig som istället gör kaffe i en espressomaskin. Finns i olika märken, t ex Sjöström Coffee, Min Espresso och Peter Larsen.
*Använd en pressbryggare som inte kräver något filter, finns i många märken.

När tidningen Råd & Rön undersökte kaffefilter i ett stort test hittade de bly i flera av de vanligaste filtren. Vilket är allvarligt eftersom det är ett ämne vi måste få ner vårt intag av. Bara ett filter klarade sig helt i testet. Men som tur var finns miljövänligare och hälsosammare sätt att göra kaffe på.

Det är känt att vi i Sverige är världens näst största kaffekonsumenter  – bara Finland surplar i sig mer av den svarta drycken. Och allra helst brygger vi vårt kaffe själva, med filter. Därför är det extra intressant att se vad tidningen Råd & Rön kom fram till efter att ha testat 15 av Sveriges vanligaste kaffefilter.

 

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Oroväckande nivåer
Men upptäckten är inte så rolig att läsa: i nio av filtren hittades ”oroväckande höga halter av bly”. För att testa mängden bly klipptes kaffefiltren ner och lades i ett vattenbad. Där fick ämnena laka ur för att man sedan skulle mäta halterna i vätskan.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

När Råd & Rön sedan jämförde med det gränsvärde som finns för dricksvatten, vilket är tio mikrogram per liter, hittade man halter av bly som översteg detta i 9 av 15 kaffefilter. Men, uppenbarligen går det att göra blyfria kaffefilter, för i en sort hittades inga upptäckbara nivåer. Och när testresultatet jämfördes med andra länder visade det sig att blyhalten var högre i kaffefilter köpta i Sverige. Vad detta beror på vet man dock inte.

Mycket bly i blodet
Blyhalterna i filtren innebär inte några akuta nivåer, men eftersom vi måste minska mängden bly vi får i oss via maten bör kaffefilter bidra med så lite som möjligt, enligt Salomon Sand, riskvärderare på Livsmedelsverket, i ett uttalande till Råd & Rön.

Många av oss har nämligen redan så mycket bly i blodet att det ligger på gränsen eller till och med överskrider en hälsosam nivå. Den enskilda individen märker inte av akuta besvär, men när mängden bly ökar i befolkningen ökar risken för njurskador, och även minskad IQ och beteendestörningar hos barn kan ses som en följd.

 

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Bara ett filter fritt från bly
De högsta blyhalterna fanns i kaffefiltret ”Coop Extra”, där 21,1 mikrogram bly per liter lakvatten mättes. Även Axfoods filter innehöll höga halter bly. Endast ett filter var fritt från några detekterbara nivåer, från Lidl.

I ett mejl till Råd & Rön skrev Helena Kilström Esscher, chef för press- och medierelationer på Coop, att "de har startat en utredning med leverantören och att de tester som regelbundet görs hos leverantören inte stämmer  överens med resultaten från Råd &Rön, utan visar att halterna ligger inom de angivna gränserna”. Ett liknande svar kom från Axfoods testchef.

Källa: Råd och rön

Av Carolina Eriksson


Bättre alternativ för hälsa och miljö

*Återanvändningsbara kaffefilter "Terrible twins" i oblekt linne, finns bl a hos Hälsokraft.
*Komposterbara och ekologiska kapslar till dig som istället gör kaffe i en espressomaskin. Finns i olika märken, t ex Sjöström Coffee, Min Espresso och Peter Larsen.
*Använd en pressbryggare som inte kräver något filter, finns i många märken.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?