Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kaffe måttas upp i ett filter

Bly upptäckt i de flesta kaffefilter

Bättre alternativ för hälsa och miljö

*Återanvändningsbara kaffefilter "Terrible twins" i oblekt linne, finns bl a hos Hälsokraft.
*Komposterbara och ekologiska kapslar till dig som istället gör kaffe i en espressomaskin. Finns i olika märken, t ex Sjöström Coffee, Min Espresso och Peter Larsen.
*Använd en pressbryggare som inte kräver något filter, finns i många märken.

När tidningen Råd & Rön undersökte kaffefilter i ett stort test hittade de bly i flera av de vanligaste filtren. Vilket är allvarligt eftersom det är ett ämne vi måste få ner vårt intag av. Bara ett filter klarade sig helt i testet. Men som tur var finns miljövänligare och hälsosammare sätt att göra kaffe på.

Det är känt att vi i Sverige är världens näst största kaffekonsumenter  – bara Finland surplar i sig mer av den svarta drycken. Och allra helst brygger vi vårt kaffe själva, med filter. Därför är det extra intressant att se vad tidningen Råd & Rön kom fram till efter att ha testat 15 av Sveriges vanligaste kaffefilter.

 

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Oroväckande nivåer
Men upptäckten är inte så rolig att läsa: i nio av filtren hittades ”oroväckande höga halter av bly”. För att testa mängden bly klipptes kaffefiltren ner och lades i ett vattenbad. Där fick ämnena laka ur för att man sedan skulle mäta halterna i vätskan.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

När Råd & Rön sedan jämförde med det gränsvärde som finns för dricksvatten, vilket är tio mikrogram per liter, hittade man halter av bly som översteg detta i 9 av 15 kaffefilter. Men, uppenbarligen går det att göra blyfria kaffefilter, för i en sort hittades inga upptäckbara nivåer. Och när testresultatet jämfördes med andra länder visade det sig att blyhalten var högre i kaffefilter köpta i Sverige. Vad detta beror på vet man dock inte.

Mycket bly i blodet
Blyhalterna i filtren innebär inte några akuta nivåer, men eftersom vi måste minska mängden bly vi får i oss via maten bör kaffefilter bidra med så lite som möjligt, enligt Salomon Sand, riskvärderare på Livsmedelsverket, i ett uttalande till Råd & Rön.

Många av oss har nämligen redan så mycket bly i blodet att det ligger på gränsen eller till och med överskrider en hälsosam nivå. Den enskilda individen märker inte av akuta besvär, men när mängden bly ökar i befolkningen ökar risken för njurskador, och även minskad IQ och beteendestörningar hos barn kan ses som en följd.

 

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Bara ett filter fritt från bly
De högsta blyhalterna fanns i kaffefiltret ”Coop Extra”, där 21,1 mikrogram bly per liter lakvatten mättes. Även Axfoods filter innehöll höga halter bly. Endast ett filter var fritt från några detekterbara nivåer, från Lidl.

I ett mejl till Råd & Rön skrev Helena Kilström Esscher, chef för press- och medierelationer på Coop, att "de har startat en utredning med leverantören och att de tester som regelbundet görs hos leverantören inte stämmer  överens med resultaten från Råd &Rön, utan visar att halterna ligger inom de angivna gränserna”. Ett liknande svar kom från Axfoods testchef.

Källa: Råd och rön

Av Carolina Eriksson


Bättre alternativ för hälsa och miljö

*Återanvändningsbara kaffefilter "Terrible twins" i oblekt linne, finns bl a hos Hälsokraft.
*Komposterbara och ekologiska kapslar till dig som istället gör kaffe i en espressomaskin. Finns i olika märken, t ex Sjöström Coffee, Min Espresso och Peter Larsen.
*Använd en pressbryggare som inte kräver något filter, finns i många märken.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.