Bockhornsklöver – mannens bästa vän

Bockhornsklöver är en omtyckt krydda i många kök i Sydeuropa och Asien men den är också uppskattad och  flitigt använd för sina medicska egenskaper inom bland annat traditionell kinesisk medicin och ayurveda.

Aldrig hört talas om bockhornsklöver? Du är inte ensam, som krydda är den inte särskilt vanlig på våra breddgrader mer än som ingrediens i curryblandningar, men som ensam krydda har den inte använts i någon större omfattning i vårt nordiska kök.

Välsmakande ärtväxt
Bockhornsklöver med sina ljusgröna blad och små blommor tillhör ärtfamiljen. Det är främst fröna som används som krydda men i Asien används även bladen i matlagning.

 

LÄS OCKSÅ: Tre sätt att öka ditt testosteron

Uppskattad medicinalväxt 
Traditionellt har bockhornsklöver använts mot matsmältningsproblem som aptitlöshet, uppkördhet, förstoppning tack vare vattenlösliga fibrer och magkatarr men den används även bland annat mot diabetes, smärtsamma menstruationer och övervikt samt arterioskleros och högt kolesterolvärde och höga blodfetter. Utöver det används kryddan vid en mängd andra besvär som njurproblem, munsår, bölder och bronkit – ett universalmedel alltså.

LÄS OCKSÅ: Har du gubb-PMS? Du kan ha testosteronbrist

Mannens medicin
Mest är bockhornsklöver kanske känt för den hjälp den kan erbjuda mannen och har rekommenderats mot allt från bråck till erektionsproblem och infertilitet och tros bidra till att öka testosteronnivåerna. Tillskott som innehåller örten har i en studie visat sig öka såväl den sexuella lusten som förmågan att få erektion samt uthålligheten. Men även kvinnor har glädje av den och kryddan används ibland för att stimulera mjölkproduktionen hos ammande kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Mer testosteron och mindre kramp med magnesium

Påverkar upptaget av socker
Bockhornsklöver tycks bland annat dämpa upptaget av socker i magsäcken och stimulera insulinproduktionen båda vilka leder till sänkt blodsocker. Den bidrar även till att dämpa inflammation vilket kan förklara att den har effekt på så många områden.

Av redaktionen

Källa: Web MD och Dr Axe

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.

Bota klimatångesten – med engagemang!

Krönikan

Det finns en ny folksjukdom och den sprider sig globalt. Främst drabbar den välutbildade västvärldsmänniskor i storstad med smartphones, matkassar och Netflixabonnemang. Som jag. Vilket är ganska ironiskt, eftersom det också är såna som jag som bär en stor del av skulden till att den ens uppkommit från början skriver Maria Soxbo, journalist och grundare av Klimatklubben.