Bockhornsklöver – mannens bästa vän

Bockhornsklöver är en omtyckt krydda i många kök i Sydeuropa och Asien men den är också uppskattad och  flitigt använd för sina medicska egenskaper inom bland annat traditionell kinesisk medicin och ayurveda.

Aldrig hört talas om bockhornsklöver? Du är inte ensam, som krydda är den inte särskilt vanlig på våra breddgrader mer än som ingrediens i curryblandningar, men som ensam krydda har den inte använts i någon större omfattning i vårt nordiska kök.

Välsmakande ärtväxt
Bockhornsklöver med sina ljusgröna blad och små blommor tillhör ärtfamiljen. Det är främst fröna som används som krydda men i Asien används även bladen i matlagning.

 

LÄS OCKSÅ: Tre sätt att öka ditt testosteron

Uppskattad medicinalväxt 
Traditionellt har bockhornsklöver använts mot matsmältningsproblem som aptitlöshet, uppkördhet, förstoppning tack vare vattenlösliga fibrer och magkatarr men den används även bland annat mot diabetes, smärtsamma menstruationer och övervikt samt arterioskleros och högt kolesterolvärde och höga blodfetter. Utöver det används kryddan vid en mängd andra besvär som njurproblem, munsår, bölder och bronkit – ett universalmedel alltså.

LÄS OCKSÅ: Har du gubb-PMS? Du kan ha testosteronbrist

Mannens medicin
Mest är bockhornsklöver kanske känt för den hjälp den kan erbjuda mannen och har rekommenderats mot allt från bråck till erektionsproblem och infertilitet och tros bidra till att öka testosteronnivåerna. Tillskott som innehåller örten har i en studie visat sig öka såväl den sexuella lusten som förmågan att få erektion samt uthålligheten. Men även kvinnor har glädje av den och kryddan används ibland för att stimulera mjölkproduktionen hos ammande kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Mer testosteron och mindre kramp med magnesium

Påverkar upptaget av socker
Bockhornsklöver tycks bland annat dämpa upptaget av socker i magsäcken och stimulera insulinproduktionen båda vilka leder till sänkt blodsocker. Den bidrar även till att dämpa inflammation vilket kan förklara att den har effekt på så många områden.

Av redaktionen

Källa: Web MD och Dr Axe

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.

Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Hud

Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.