Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Bockhornsklöver – mannens bästa vän

Bockhornsklöver är en omtyckt krydda i många kök i Sydeuropa och Asien men den är också uppskattad och  flitigt använd för sina medicinska egenskaper inom bland annat traditionell kinesisk medicin och ayurveda.

Aldrig hört talas om bockhornsklöver? Du är inte ensam, som krydda är den inte särskilt vanlig på våra breddgrader mer än som ingrediens i curryblandningar, men som ensam krydda har den inte använts i någon större omfattning i vårt nordiska kök.

Välsmakande ärtväxt
Bockhornsklöver med sina ljusgröna blad och små blommor tillhör ärtfamiljen. Det är främst fröna som används som krydda men i Asien används även bladen i matlagning.

 

LÄS OCKSÅ: Tre sätt att öka ditt testosteron

Uppskattad medicinalväxt 
Traditionellt har bockhornsklöver använts mot matsmältningsproblem som aptitlöshet, uppkördhet, förstoppning tack vare vattenlösliga fibrer och magkatarr men den används även bland annat mot diabetes, smärtsamma menstruationer och övervikt samt arterioskleros och högt kolesterolvärde och höga blodfetter. Utöver det används kryddan vid en mängd andra besvär som njurproblem, munsår, bölder och bronkit – ett universalmedel alltså.

LÄS OCKSÅ: Har du gubb-PMS? Du kan ha testosteronbrist

Mannens medicin
Mest är bockhornsklöver kanske känt för den hjälp den kan erbjuda mannen och har rekommenderats mot allt från bråck till erektionsproblem och infertilitet och tros bidra till att öka testosteronnivåerna. Tillskott som innehåller örten har i en studie visat sig öka såväl den sexuella lusten som förmågan att få erektion samt uthålligheten. Men även kvinnor har glädje av den och kryddan används ibland för att stimulera mjölkproduktionen hos ammande kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Mer testosteron och mindre kramp med magnesium

Påverkar upptaget av socker
Bockhornsklöver tycks bland annat dämpa upptaget av socker i magsäcken och stimulera insulinproduktionen båda vilka leder till sänkt blodsocker. Den bidrar även till att dämpa inflammation vilket kan förklara att den har effekt på så många områden.

Av redaktionen

Källa: Web MD och Dr Axe

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.