Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Julia Fors gör regnbågsplankan

Julias favvoövning regnbågsplankan stärker de sneda magmusklerna och förbättrar hållning och core. Foto: Susanne Kindt

Bokaktuella Julia Fors – om att leva hälsosamt inifrån och ut

Superlicious vill inspirera sina läsare till en hälsosammare livsstil. Hälsojournalisten och kostrådgivaren Julia Fors är en av de två kvinnorna bakom boken. Här berättar hon om sin syn på smart träning.

Julia Fors arbetar som hälsojournalist på Aftonbladet Wellness och är utbildad kostrådgivare. Hon har tillsammans med sin kollega och vän Sofi Fahrman nyligen släppt sin andra hälsobok – Superlicious.
– Jag älskar träning och god mat och mitt mål är att inspirera till att leva en aktiv livsstil och att bra mat inte är krångligt eller trist, berättar hon.

Det börjar i huvudet
Boken Superlicious ser hon lite som en superuppdatering av deras första bok, Bodylicious.
– Bodylicious handlade mycket om träning och kost, vilket är två viktiga verktyg till att må bättre, men hälsa är ju så otroligt mycket mer! I den här boken ville vi ta ett större helhetsgrepp på hälsa genom att inkludera tankar om återhämtning, stresshantering och hur vi jobbar med våra mentala muskler och inställning. För det är ju trots allt där det börjar, i huvudet, säger Julia.
För att må så bra som möjligt tror Julia att man ska hitta en balans mellan fysiskt, psykiskt, socialt och själsligt välmående.
– Personligen får jag just den åtråvärda balansen genom att träna lagom mycket, fylla på kroppen med näringsrik och ren kost, vila när jag behöver det och boosta mig själv med snälla tankar, familj och vänner.
Julias och Sofis träningsfilosofi har alltid varit att man ska träna smartare, inte hårdare.
– Det har verkligen blivit ännu mer tydligt nu när vi båda har blivit mammor, Sofi till Lily 1,5 år och jag fick Valerie för ett år sedan. Idag tränar jag mest korta hemmarutiner med egen kroppsvikt, berättar Julia.

 

Träna smart!
I Superlicious finns förslag på övningar som man enkelt klarar av på 20 minuter.
– Jag varvar gärna barnvagnspromenader med några pulshöjande intervaller i veckan. Tränar man smart behöver man inte lägga så mycket tid utan tiden du lägger in blir istället extremt effektiv, säger hon.
Är man nybörjare så tycker Julia att det inte är realistiskt att gå ut för hårt i början.
– Lägg upp en vettig träningsplan, tre pass i veckan är lagom. Se också till att krydda dina pass med minst ett träningspass som du bara gör för att det är kul och fyller dig med kravlös träningsglädje. Själv har jag precis upptäckt en superhärlig yogainspirerad klass som heter ”fire and soul” som ger mig precis det, berättar Julia.

Julias egna favoritövning - en variant av sidoplanka
Om Julia får välja en favoritövning så blir det regnbågsplankan, en variant av sidoplanka.
– Jag älskar den övningen eftersom den verkligen stretchar ut kroppen och är superskön om man sitter böjd över datorn på dagarna. Dessutom stärker den magens sneda muskler så att man får en snygg och stark hållning. Sofi älskar plankan eftersom den är så enkel och kan göras var som helst, på hotellrummet eller som avslutning på en löprunda, avslöjar Julia.

Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

 

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

 

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!