Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Boosta energi och lust med rätt näring

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Den essenstiella aminosyran l-arginin är nödvändig för funktionen i vissa signalsystem och behövs för att bilda kväveoxid, vilket är kroppens kraftfullaste blodkärlsvidgare. Kväveoxid spelar en nyckelroll för att öka blodflödet i penis och klitoris i samband med sexuell stimulering. L-arginin måste tillföras kroppen för att täcka behovet. Den egna produktionen räcker inte. 

Stefan Arver

– L-arginin har betydelse för hormon-balansen och ökar kapaciteten att bygga muskler och reparera vävnader. En enkel åtgärd är att tillsätta aminosyran l-arginin. Det ger ny energi, gör tankarna klarare och bereder väg för de goda valen, det säger Stefan Arver docent och överläkare på ANOVA, andrologi, sexualmedicin och transmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset.

 

L-arginin påverkar olika delar i hjärnan, bland annat den som styr vakenhet och som har inverkan på hjärnans blodflöde. Att ha tillräcklig kapacitet att bilda kväveoxid syns i nivåer i blodet och tillgången på l-arginin och dess stödtrupper citrullin och ornitin. 

Det här är viktigt av flera skäl, berättar Stefan Arver. Till exempel behövs kväveoxid för att blodflödet ska fungera bra i övriga delar av kroppen. L-arginin har inte bara en stor betydelse för cirkulationen utan även för hormonfrisättning och ökning av muskelmassa och uthålligheten i samband med träning.

Flera vetenskapliga studier visar att l-arginin ger bättre erektionsförmåga hos män vilket kan bidra till ökad lust. Blodflödesreglering i könsorganen sköts på samma sätt hos män och kvinnor, vilket ger möjlighet att påverka lusten även hos kvinnor. Bristande lust är vanligt hos både unga och gamla, oavsett kön. Både hjärt-kärlsystemet, svällfunktionen i könet och förmågan att bli fuktig är beroende av att l-arginin bildar kväveoxid.

Stefan Arver berättar att aminosyran l-arginin kan påverka oss positivt på flera sätt – utöver det sexuella området. L-arginin som finns i kosttillskottet L-Argiplex tillför en blandning av ämnen som tillsammans kan ha positiv påverkan på vårt välmående.

LÄS OCKSÅ: L-arginin – för sexlust, energi och kraft

Vakenhet och välbefinnande
– L-arginin är en viktig komponent i kroppens syntesmaskineri där immunsystemet ingår. Fungerar inte det så tar bakterier över och vi dör mycket snabbt. L-arginin kan till exempel gynna immunförsvaret, men man bör känna till att immunförsvaret kan överstimuleras och bli en fiende istället för en vän. Vi har ju nyligen sett att vid vissa covid-19 fall inträffade en kraftig aktivering av immunsystemet som gav negativa kärl-effekter. Ett överaktiverat immunsystem kan påverka vitala funktioner i hjärtat, och ge förändringar i lungorna men också påverka blodkoagulation, och det i sin tur ger en kraftigt ökad risk för blodproppsbildning, om man är sjuk i covid-19. För de patienter som råkade ut för detta scenario gav man dem kraftiga kortisonpreparat som dämpade immunsystemet, säger Stefan Arver. 

Han tillägger:
– Generellt sett så ska man eftersträva att hålla en balans vad gäller intag av mat och olika näringstillskott. L-Argiplex, innehåller byggstenar som är viktiga för att upprätthålla kärlsystemet. Det ger en ökad vakenhet och därmed en känsla av ny energi och välbefinnande.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är kväveoxid nyckeln till ett bra sexliv

Bli pigg för att bli lugn
Är vi trötta behöver vi faktiskt bli pigga för att komma till ro. Det kan låta konstigt, men om vi är övertrötta behöver vi energi till hjärnan för att inte vara oroliga och istället kunna samla tankarna innan vi ska fatta viktiga beslut eller vill sova. 

– En del äldre som säger att de behöver kaffe för att kunna sova behöver paradoxalt nog pigga upp hjärnan innan de kan somna. Det är samma sak med ADHD-barn och ungdomar. Man kan tycka att de är märkligt att de får uppiggande medicin som innehåller amfetamin då de är hyperaktiva. Men när de får energi blir de pigga och därmed lugna, säger Stefan Arver.

Stress påverkar oss negativt med bland annat sömnbrist, trötthet och minnesproblem. Känner vi oss lite piggare orkar vi hantera stress bättre. Att ha en full agenda behöver inte betyda något negativt. Det är när vi märker att vi ligger efter hela tiden och försöker komma ikapp som vi kan hamna i en farlig situation. 

LÄS OCKSÅ: Så fann Marie ork att leva fullt ut!

L-arginin motverkar stress
– Stress är nödvändigt. Det gör att kroppen kan mobilisera sig för att klara akuta situationer. Men stress i negativ bemärkelse kan ge tryck över bröstet, svårigheter att andas och göra oss hungriga. Hjärnan kan skicka signaler till tarmarna som stannar upp. Vi får huvudvärk, spänner oss och händerna börjar darra. Nervsystemet är som en orkester som behöver vara samstämmig för att det ska låta och fungera bra. L-arginin kan få fart på blodcirkulationen och därmed vara en god hjälp för att kunna ta kontroll över en stressad livssituation.

L-arginin påverkar inte bara de delar i hjärnan som styr vakenhet, det ger också en ökad muskelmassa och gör dig uthålligare, vilket blir en bonus i form av extra energi för den som tränar.

 

– Det är väldokumenterat att fysisk aktivitet aktiverar reparationssystem i hjärnan. Vår hjärna behöver ständigt service, till exempel för att förbättra minnesfunktioner, ämnesomsättning och blodsockernivåerna. Att då inta en aminosyra som l-arginin ger en snabb vakenhet, förbättrar cirkulation och genomblödning samt är en komponent för att bygga muskler. Det får naturligtvis en positiv genklang vid träning. Man kan se det som att l-arginin är en liten pusselbit i ett komplicerat maskineri, och om man jämför med att lägga ett stort pussel så blir det ju inte komplett om en liten pusselbit saknas, säger Stefan Arver.

LÄS OCKSÅ: När lusten sviker – 10 vanliga orsaker och fyra knep

Studier bekräftar effekten
Det finns mer än ett dussin studier som visar ett tydligt samband mellan friska blodkärl, ett friskt hjärta och förmågan att få erektion. Erektion är en komplicerad process där blodkärl, hormoner och nerver hakar fast i varandra i en kedja av händelser som baseras på att blodkärlen är friska. Erektionsproblem kan vara en första varning om att något är sjukt i blodkärlen – även om man verkar vara helt frisk. Om kärlväggarna, som ska producera kväveoxid, har fått beläggningar av fetter och plack eller utsätts för alltför höga blodsockernivåer minskar blodkärlens förmåga att slappna och öka blodflödet.

Allt från diabetes, höga kolesterolnivåer, högt blodtryck, rökning och alkohol, dålig nattsömn och stress kan skapa tillfälliga erektionsproblem, vilket är normalt och enkelt att komma till rätta med. För att få erektion behövs bra blodcirkulation, och kväveoxid påverkar cirkulationen och vidgning av blodkärlen. Men för att kroppen ska kunna bilda kväveoxid krävs aminosyran l-arginin. 

Vetenskapliga studier visar att aminosyran kan förbättra erektionsförmågan hos män och öka lusten hos både män och kvinnor. L-arginin har en positiv inverkan på förmågan att känna lust. Det gäller både män och kvinnor. Vid en erektion ökar blodflödet i penisen mellan 60 och 100 gånger. En ordentlig test av kärlsystemet är att erektionen fungerar. Och det kan man enkelt kontrollera själv. Är morgonståndet bra är det inget större fel på kärlsystemet.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.