Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Boosta energi och lust med rätt näring

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Den essenstiella aminosyran l-arginin är nödvändig för funktionen i vissa signalsystem och behövs för att bilda kväveoxid, vilket är kroppens kraftfullaste blodkärlsvidgare. Kväveoxid spelar en nyckelroll för att öka blodflödet i penis och klitoris i samband med sexuell stimulering. L-arginin måste tillföras kroppen för att täcka behovet. Den egna produktionen räcker inte. 

Stefan Arver

– L-arginin har betydelse för hormon-balansen och ökar kapaciteten att bygga muskler och reparera vävnader. En enkel åtgärd är att tillsätta aminosyran l-arginin. Det ger ny energi, gör tankarna klarare och bereder väg för de goda valen, det säger Stefan Arver docent och överläkare på ANOVA, andrologi, sexualmedicin och transmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset.

 

L-arginin påverkar olika delar i hjärnan, bland annat den som styr vakenhet och som har inverkan på hjärnans blodflöde. Att ha tillräcklig kapacitet att bilda kväveoxid syns i nivåer i blodet och tillgången på l-arginin och dess stödtrupper citrullin och ornitin. 

Det här är viktigt av flera skäl, berättar Stefan Arver. Till exempel behövs kväveoxid för att blodflödet ska fungera bra i övriga delar av kroppen. L-arginin har inte bara en stor betydelse för cirkulationen utan även för hormonfrisättning och ökning av muskelmassa och uthålligheten i samband med träning.

Flera vetenskapliga studier visar att l-arginin ger bättre erektionsförmåga hos män vilket kan bidra till ökad lust. Blodflödesreglering i könsorganen sköts på samma sätt hos män och kvinnor, vilket ger möjlighet att påverka lusten även hos kvinnor. Bristande lust är vanligt hos både unga och gamla, oavsett kön. Både hjärt-kärlsystemet, svällfunktionen i könet och förmågan att bli fuktig är beroende av att l-arginin bildar kväveoxid.

Stefan Arver berättar att aminosyran l-arginin kan påverka oss positivt på flera sätt – utöver det sexuella området. L-arginin som finns i kosttillskottet L-Argiplex tillför en blandning av ämnen som tillsammans kan ha positiv påverkan på vårt välmående.

LÄS OCKSÅ: L-arginin – för sexlust, energi och kraft

Vakenhet och välbefinnande
– L-arginin är en viktig komponent i kroppens syntesmaskineri där immunsystemet ingår. Fungerar inte det så tar bakterier över och vi dör mycket snabbt. L-arginin kan till exempel gynna immunförsvaret, men man bör känna till att immunförsvaret kan överstimuleras och bli en fiende istället för en vän. Vi har ju nyligen sett att vid vissa covid-19 fall inträffade en kraftig aktivering av immunsystemet som gav negativa kärl-effekter. Ett överaktiverat immunsystem kan påverka vitala funktioner i hjärtat, och ge förändringar i lungorna men också påverka blodkoagulation, och det i sin tur ger en kraftigt ökad risk för blodproppsbildning, om man är sjuk i covid-19. För de patienter som råkade ut för detta scenario gav man dem kraftiga kortisonpreparat som dämpade immunsystemet, säger Stefan Arver. 

Han tillägger:
– Generellt sett så ska man eftersträva att hålla en balans vad gäller intag av mat och olika näringstillskott. L-Argiplex, innehåller byggstenar som är viktiga för att upprätthålla kärlsystemet. Det ger en ökad vakenhet och därmed en känsla av ny energi och välbefinnande.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är kväveoxid nyckeln till ett bra sexliv

Bli pigg för att bli lugn
Är vi trötta behöver vi faktiskt bli pigga för att komma till ro. Det kan låta konstigt, men om vi är övertrötta behöver vi energi till hjärnan för att inte vara oroliga och istället kunna samla tankarna innan vi ska fatta viktiga beslut eller vill sova. 

– En del äldre som säger att de behöver kaffe för att kunna sova behöver paradoxalt nog pigga upp hjärnan innan de kan somna. Det är samma sak med ADHD-barn och ungdomar. Man kan tycka att de är märkligt att de får uppiggande medicin som innehåller amfetamin då de är hyperaktiva. Men när de får energi blir de pigga och därmed lugna, säger Stefan Arver.

Stress påverkar oss negativt med bland annat sömnbrist, trötthet och minnesproblem. Känner vi oss lite piggare orkar vi hantera stress bättre. Att ha en full agenda behöver inte betyda något negativt. Det är när vi märker att vi ligger efter hela tiden och försöker komma ikapp som vi kan hamna i en farlig situation. 

LÄS OCKSÅ: Så fann Marie ork att leva fullt ut!

L-arginin motverkar stress
– Stress är nödvändigt. Det gör att kroppen kan mobilisera sig för att klara akuta situationer. Men stress i negativ bemärkelse kan ge tryck över bröstet, svårigheter att andas och göra oss hungriga. Hjärnan kan skicka signaler till tarmarna som stannar upp. Vi får huvudvärk, spänner oss och händerna börjar darra. Nervsystemet är som en orkester som behöver vara samstämmig för att det ska låta och fungera bra. L-arginin kan få fart på blodcirkulationen och därmed vara en god hjälp för att kunna ta kontroll över en stressad livssituation.

L-arginin påverkar inte bara de delar i hjärnan som styr vakenhet, det ger också en ökad muskelmassa och gör dig uthålligare, vilket blir en bonus i form av extra energi för den som tränar.

 

– Det är väldokumenterat att fysisk aktivitet aktiverar reparationssystem i hjärnan. Vår hjärna behöver ständigt service, till exempel för att förbättra minnesfunktioner, ämnesomsättning och blodsockernivåerna. Att då inta en aminosyra som l-arginin ger en snabb vakenhet, förbättrar cirkulation och genomblödning samt är en komponent för att bygga muskler. Det får naturligtvis en positiv genklang vid träning. Man kan se det som att l-arginin är en liten pusselbit i ett komplicerat maskineri, och om man jämför med att lägga ett stort pussel så blir det ju inte komplett om en liten pusselbit saknas, säger Stefan Arver.

LÄS OCKSÅ: När lusten sviker – 10 vanliga orsaker och fyra knep

Studier bekräftar effekten
Det finns mer än ett dussin studier som visar ett tydligt samband mellan friska blodkärl, ett friskt hjärta och förmågan att få erektion. Erektion är en komplicerad process där blodkärl, hormoner och nerver hakar fast i varandra i en kedja av händelser som baseras på att blodkärlen är friska. Erektionsproblem kan vara en första varning om att något är sjukt i blodkärlen – även om man verkar vara helt frisk. Om kärlväggarna, som ska producera kväveoxid, har fått beläggningar av fetter och plack eller utsätts för alltför höga blodsockernivåer minskar blodkärlens förmåga att slappna och öka blodflödet.

Allt från diabetes, höga kolesterolnivåer, högt blodtryck, rökning och alkohol, dålig nattsömn och stress kan skapa tillfälliga erektionsproblem, vilket är normalt och enkelt att komma till rätta med. För att få erektion behövs bra blodcirkulation, och kväveoxid påverkar cirkulationen och vidgning av blodkärlen. Men för att kroppen ska kunna bilda kväveoxid krävs aminosyran l-arginin. 

Vetenskapliga studier visar att aminosyran kan förbättra erektionsförmågan hos män och öka lusten hos både män och kvinnor. L-arginin har en positiv inverkan på förmågan att känna lust. Det gäller både män och kvinnor. Vid en erektion ökar blodflödet i penisen mellan 60 och 100 gånger. En ordentlig test av kärlsystemet är att erektionen fungerar. Och det kan man enkelt kontrollera själv. Är morgonståndet bra är det inget större fel på kärlsystemet.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.