Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Boosta energi och lust med rätt näring

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Den essenstiella aminosyran l-arginin är nödvändig för funktionen i vissa signalsystem och behövs för att bilda kväveoxid, vilket är kroppens kraftfullaste blodkärlsvidgare. Kväveoxid spelar en nyckelroll för att öka blodflödet i penis och klitoris i samband med sexuell stimulering. L-arginin måste tillföras kroppen för att täcka behovet. Den egna produktionen räcker inte. 

Stefan Arver

– L-arginin har betydelse för hormon-balansen och ökar kapaciteten att bygga muskler och reparera vävnader. En enkel åtgärd är att tillsätta aminosyran l-arginin. Det ger ny energi, gör tankarna klarare och bereder väg för de goda valen, det säger Stefan Arver docent och överläkare på ANOVA, andrologi, sexualmedicin och transmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset.

 

L-arginin påverkar olika delar i hjärnan, bland annat den som styr vakenhet och som har inverkan på hjärnans blodflöde. Att ha tillräcklig kapacitet att bilda kväveoxid syns i nivåer i blodet och tillgången på l-arginin och dess stödtrupper citrullin och ornitin. 

Det här är viktigt av flera skäl, berättar Stefan Arver. Till exempel behövs kväveoxid för att blodflödet ska fungera bra i övriga delar av kroppen. L-arginin har inte bara en stor betydelse för cirkulationen utan även för hormonfrisättning och ökning av muskelmassa och uthålligheten i samband med träning.

Flera vetenskapliga studier visar att l-arginin ger bättre erektionsförmåga hos män vilket kan bidra till ökad lust. Blodflödesreglering i könsorganen sköts på samma sätt hos män och kvinnor, vilket ger möjlighet att påverka lusten även hos kvinnor. Bristande lust är vanligt hos både unga och gamla, oavsett kön. Både hjärt-kärlsystemet, svällfunktionen i könet och förmågan att bli fuktig är beroende av att l-arginin bildar kväveoxid.

Stefan Arver berättar att aminosyran l-arginin kan påverka oss positivt på flera sätt – utöver det sexuella området. L-arginin som finns i kosttillskottet L-Argiplex tillför en blandning av ämnen som tillsammans kan ha positiv påverkan på vårt välmående.

LÄS OCKSÅ: L-arginin – för sexlust, energi och kraft

Vakenhet och välbefinnande
– L-arginin är en viktig komponent i kroppens syntesmaskineri där immunsystemet ingår. Fungerar inte det så tar bakterier över och vi dör mycket snabbt. L-arginin kan till exempel gynna immunförsvaret, men man bör känna till att immunförsvaret kan överstimuleras och bli en fiende istället för en vän. Vi har ju nyligen sett att vid vissa covid-19 fall inträffade en kraftig aktivering av immunsystemet som gav negativa kärl-effekter. Ett överaktiverat immunsystem kan påverka vitala funktioner i hjärtat, och ge förändringar i lungorna men också påverka blodkoagulation, och det i sin tur ger en kraftigt ökad risk för blodproppsbildning, om man är sjuk i covid-19. För de patienter som råkade ut för detta scenario gav man dem kraftiga kortisonpreparat som dämpade immunsystemet, säger Stefan Arver. 

Han tillägger:
– Generellt sett så ska man eftersträva att hålla en balans vad gäller intag av mat och olika näringstillskott. L-Argiplex, innehåller byggstenar som är viktiga för att upprätthålla kärlsystemet. Det ger en ökad vakenhet och därmed en känsla av ny energi och välbefinnande.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är kväveoxid nyckeln till ett bra sexliv

Bli pigg för att bli lugn
Är vi trötta behöver vi faktiskt bli pigga för att komma till ro. Det kan låta konstigt, men om vi är övertrötta behöver vi energi till hjärnan för att inte vara oroliga och istället kunna samla tankarna innan vi ska fatta viktiga beslut eller vill sova. 

– En del äldre som säger att de behöver kaffe för att kunna sova behöver paradoxalt nog pigga upp hjärnan innan de kan somna. Det är samma sak med ADHD-barn och ungdomar. Man kan tycka att de är märkligt att de får uppiggande medicin som innehåller amfetamin då de är hyperaktiva. Men när de får energi blir de pigga och därmed lugna, säger Stefan Arver.

Stress påverkar oss negativt med bland annat sömnbrist, trötthet och minnesproblem. Känner vi oss lite piggare orkar vi hantera stress bättre. Att ha en full agenda behöver inte betyda något negativt. Det är när vi märker att vi ligger efter hela tiden och försöker komma ikapp som vi kan hamna i en farlig situation. 

LÄS OCKSÅ: Så fann Marie ork att leva fullt ut!

L-arginin motverkar stress
– Stress är nödvändigt. Det gör att kroppen kan mobilisera sig för att klara akuta situationer. Men stress i negativ bemärkelse kan ge tryck över bröstet, svårigheter att andas och göra oss hungriga. Hjärnan kan skicka signaler till tarmarna som stannar upp. Vi får huvudvärk, spänner oss och händerna börjar darra. Nervsystemet är som en orkester som behöver vara samstämmig för att det ska låta och fungera bra. L-arginin kan få fart på blodcirkulationen och därmed vara en god hjälp för att kunna ta kontroll över en stressad livssituation.

L-arginin påverkar inte bara de delar i hjärnan som styr vakenhet, det ger också en ökad muskelmassa och gör dig uthålligare, vilket blir en bonus i form av extra energi för den som tränar.

 

– Det är väldokumenterat att fysisk aktivitet aktiverar reparationssystem i hjärnan. Vår hjärna behöver ständigt service, till exempel för att förbättra minnesfunktioner, ämnesomsättning och blodsockernivåerna. Att då inta en aminosyra som l-arginin ger en snabb vakenhet, förbättrar cirkulation och genomblödning samt är en komponent för att bygga muskler. Det får naturligtvis en positiv genklang vid träning. Man kan se det som att l-arginin är en liten pusselbit i ett komplicerat maskineri, och om man jämför med att lägga ett stort pussel så blir det ju inte komplett om en liten pusselbit saknas, säger Stefan Arver.

LÄS OCKSÅ: När lusten sviker – 10 vanliga orsaker och fyra knep

Studier bekräftar effekten
Det finns mer än ett dussin studier som visar ett tydligt samband mellan friska blodkärl, ett friskt hjärta och förmågan att få erektion. Erektion är en komplicerad process där blodkärl, hormoner och nerver hakar fast i varandra i en kedja av händelser som baseras på att blodkärlen är friska. Erektionsproblem kan vara en första varning om att något är sjukt i blodkärlen – även om man verkar vara helt frisk. Om kärlväggarna, som ska producera kväveoxid, har fått beläggningar av fetter och plack eller utsätts för alltför höga blodsockernivåer minskar blodkärlens förmåga att slappna och öka blodflödet.

Allt från diabetes, höga kolesterolnivåer, högt blodtryck, rökning och alkohol, dålig nattsömn och stress kan skapa tillfälliga erektionsproblem, vilket är normalt och enkelt att komma till rätta med. För att få erektion behövs bra blodcirkulation, och kväveoxid påverkar cirkulationen och vidgning av blodkärlen. Men för att kroppen ska kunna bilda kväveoxid krävs aminosyran l-arginin. 

Vetenskapliga studier visar att aminosyran kan förbättra erektionsförmågan hos män och öka lusten hos både män och kvinnor. L-arginin har en positiv inverkan på förmågan att känna lust. Det gäller både män och kvinnor. Vid en erektion ökar blodflödet i penisen mellan 60 och 100 gånger. En ordentlig test av kärlsystemet är att erektionen fungerar. Och det kan man enkelt kontrollera själv. Är morgonståndet bra är det inget större fel på kärlsystemet.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Övrigt

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

 

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

 

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?