Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Redan i 25-årsåldern börjar produktionen av det viktiga kollagenet att minska. Processen går långsamt och oftast är det först efter 40 som det känns i kroppen och syns i ansiktet. Under klimakteriet går nedbrytningen av kollagen snabbare och när kvinnan passerat övergångsåldern är ofta skillnaden stor jämfört med tio år tillbaka i tiden.

Marie Oddsson.


Marie Oddsson är hudterapeut och har arbetat i olika fack inom skönhetsindustrin. Idag håller hon i utbildningar.

– Brist på kollagen i kroppen handlar inte bara om att vi får mindre elastisk hud, rynkor och fåror i ansiktet. Den märks också på lederna som blivit stelare av kollagenbrist. Från 25-årsåldern minskar kollagenet med en procent varje år och under klimakteriet blir det ett bortfall med ytterligare 30 procent. Då börjar många kvinnor leta efter något som får dem att både se piggare ut och känna sig piggare, säger Marie Oddson.

 

LÄS OCKSÅ: Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hudens bästa vän

Kollagen är hudens viktigaste byggsten. Vår hud består av 70 procent kollagen och utan tillräckligt av den beståndsdelen kan inte huden binda fukt eller upprätthålla strukturen. När vi är yngre och den här processen fungerar bra är det just det som gör att huden är fast och spänstig. 

– Om vi skulle ställa upp en grupp 50-åringar på rad så skulle vi se att några få ser betydligt yngre ut än sin ålder och några få ser äldre ut. Däremellan har vi alla dem som faktiskt ser ut som sin ålder, säger Marie Oddsson.

Har du varit en partypingla som solat, rökt och festat en hel del, då syns det livet i ditt ansikte redan när du passerat 30 och du kommer att tillhöra de som åldras i förtid. 

Rökning gör att de elastiska trådarna tappar sin spänst, huden blir rynkigare och mindre fast. Rökning påverkar även mikrocirkulationen, vilket gör att huden kan se glåmig och grå ut. Forskning har visat att träning ökar cirkulationen i huden och kan göra att du ser upp till tio år yngre ut.

LÄS OCKSÅ: Sofia har hittat sin hudvård

Livsstilen syns i ansiktet

Det finns fler anledningar till att åldrandet varierar och kan accelerera. Stress, näringsfattig och framför allt sockerrik kost, om du sover dåligt och brist på motion är sådana faktorer. 

 

– Så fort man slutar med dåliga saker börjar kroppen reparera sig. Förutom kollagen är C-vitamin, zink och pantotensyra viktiga ämnen för huden. Tvättar du dig hela livet med tvål och vatten så är det klart att det syns i ditt ansikte när du är 70 år, jämfört med någon som använt bra fuktgivande och vårdande produkter. 

– När jag började inom det här yrket så sa man att generna hade den största påverkan på åldrandet. I dag vet vi att hur du lever ditt liv spelar en väldigt stor roll. Det tycker jag, som hudterapeut, är bra att kunna förmedla, för då handlar det mer om hur du sköter om dig, din insida och din utsida, säger Marie Oddson.

Solen är det som påverkar åldrandet i huden allra mest, berättar hon. Den som från tidig ungdom och framåt solbadat mycket får slappare hud och djupare fåror i ansiktet. Men arbetar du utomhus, utan hatt eller solskyddsfaktor syns det också tidigare i ansiktet. Väderbitna fiskare är ett exempel.

LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Huden blir tunnare

Ljus hy har också mindre melanin, det ämne som skyddar mot solens strålar. Mörk hy har en ”inbyggd solskyddsfaktor” på runt 50 gånger mer och dessa personer kan därför vistas i solen länge utan att det märks.

Överdriven talgproduktion är vanligt bland yngre människor. Det är det som gör att man får finnar. När vi blir äldre avtar talgproduktionen vilket gör huden tunnare, känsligare och den tål inte längre samma belastning. Då är det viktigare att ha återfuktande, mjukgörande, barriärstärkande och ibland lugnande hudkrämer.

 

För att en äldre hud ska må bra är det en god idé att tillföra kollagen, som den inte kan producera i samma fart som tidigare. Det vill säga att tänka på att vårda insidan.

Ett exempel på kollagen är tillskottet Jabushe Collagen som består av marint kollagen typ 1. Det finns naturligt i kroppens leder, ligament, skelett, muskelvävnad, hår, hud och naglar. Tillskottet har en klinisk dokumentation som visat att en daglig dos kan minska rynkdjupet och de fina linjerna samt även öka elasticiteten och fuktighetsgraden i huden. Kollagenet påverkar också håret, naglarna och även lederna.

– När vi är yngre har vi en cellförnyelse var 28:e dag, men när vi blir äldre är den tiden ungefär det dubbla. Det är ytterligare en anledning till att huden bli torrare och ser äldre ut. En del får större porer, andra får röda små ådernät, vilket är vidgade kapillärer som syns när huden blir tunnare och mera känslig. Att använda bra produkter och kanske unna sig en ansiktsbehandling kan ge fina resultat.

Av Inger Palm

Studie: The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials


Jabushe Collagen

…innehåller flera vitaminer och mineraler som är viktiga för huden:
Biotin (vitamin B7) som hjälper till att balansera hudens talgproduktion och mikroflora, vilket ger en klar och fräsch hud.
C-vitamin som skyddar cellerna mot oxidativ stress och stimulerar hudens egen kollagenproduktion. Det bidrar till att reducera rynkor, minska pigmentfläckar, ge lyster och jämnare hudton.
Pantotensyra (vitamin B5) som stabiliserar hudbarriären, vilket minskar mängden vatten som kan gå förlorad genom huden. Bidrar även till mjukhet och elasticitet i huden.
Zink som är nödvändigt för att hår, hud och naglar ska må bra. 20 procent av allt zink i kroppen finns i huden. Tillskott av zink kan ge bättre naglar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

 

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

 

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

 

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

 

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

Kvinna sprutar parfym på handleden

Så farliga är hormonstörande ämnen

Hälsa

Hormonstörande ämnen är kemikalier som gömmer sig i produkter vi alla använder dagligen: i mat, dricksvatten och inte minst i smink och kroppsprodukter. Men vilka hälsorisker innebär de? Och vilka produkter är viktigast att undvika? Hudvårdsexperten reder ut!