Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Redan i 25-årsåldern börjar produktionen av det viktiga kollagenet att minska. Processen går långsamt och oftast är det först efter 40 som det känns i kroppen och syns i ansiktet. Under klimakteriet går nedbrytningen av kollagen snabbare och när kvinnan passerat övergångsåldern är ofta skillnaden stor jämfört med tio år tillbaka i tiden.

Marie Oddsson.

Marie Oddsson är hudterapeut och har arbetat i olika fack inom skönhetsindustrin. Idag håller hon i utbildningar.

– Brist på kollagen i kroppen handlar inte bara om att vi får mindre elastisk hud, rynkor och fåror i ansiktet. Den märks också på lederna som blivit stelare av kollagenbrist. Från 25-årsåldern minskar kollagenet med en procent varje år och under klimakteriet blir det ett bortfall med ytterligare 30 procent. Då börjar många kvinnor leta efter något som får dem att både se piggare ut och känna sig piggare, säger Marie Oddson.

 

LÄS OCKSÅ: Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hudens bästa vän

Kollagen är hudens viktigaste byggsten. Vår hud består av 70 procent kollagen och utan tillräckligt av den beståndsdelen kan inte huden binda fukt eller upprätthålla strukturen. När vi är yngre och den här processen fungerar bra är det just det som gör att huden är fast och spänstig. 

– Om vi skulle ställa upp en grupp 50-åringar på rad så skulle vi se att några få ser betydligt yngre ut än sin ålder och några få ser äldre ut. Däremellan har vi alla dem som faktiskt ser ut som sin ålder, säger Marie Oddsson.

Har du varit en partypingla som solat, rökt och festat en hel del, då syns det livet i ditt ansikte redan när du passerat 30 och du kommer att tillhöra de som åldras i förtid. 

Rökning gör att de elastiska trådarna tappar sin spänst, huden blir rynkigare och mindre fast. Rökning påverkar även mikrocirkulationen, vilket gör att huden kan se glåmig och grå ut. Forskning har visat att träning ökar cirkulationen i huden och kan göra att du ser upp till tio år yngre ut.

LÄS OCKSÅ: Sofia har hittat sin hudvård

Livsstilen syns i ansiktet

Det finns fler anledningar till att åldrandet varierar och kan accelerera. Stress, näringsfattig och framför allt sockerrik kost, om du sover dåligt och brist på motion är sådana faktorer. 

 

– Så fort man slutar med dåliga saker börjar kroppen reparera sig. Förutom kollagen är C-vitamin, zink och pantotensyra viktiga ämnen för huden. Tvättar du dig hela livet med tvål och vatten så är det klart att det syns i ditt ansikte när du är 70 år, jämfört med någon som använt bra fuktgivande och vårdande produkter. 

– När jag började inom det här yrket så sa man att generna hade den största påverkan på åldrandet. I dag vet vi att hur du lever ditt liv spelar en väldigt stor roll. Det tycker jag, som hudterapeut, är bra att kunna förmedla, för då handlar det mer om hur du sköter om dig, din insida och din utsida, säger Marie Oddson.

Solen är det som påverkar åldrandet i huden allra mest, berättar hon. Den som från tidig ungdom och framåt solbadat mycket får slappare hud och djupare fåror i ansiktet. Men arbetar du utomhus, utan hatt eller solskyddsfaktor syns det också tidigare i ansiktet. Väderbitna fiskare är ett exempel.

LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Huden blir tunnare

Ljus hy har också mindre melanin, det ämne som skyddar mot solens strålar. Mörk hy har en ”inbyggd solskyddsfaktor” på runt 50 gånger mer och dessa personer kan därför vistas i solen länge utan att det märks.

Överdriven talgproduktion är vanligt bland yngre människor. Det är det som gör att man får finnar. När vi blir äldre avtar talgproduktionen vilket gör huden tunnare, känsligare och den tål inte längre samma belastning. Då är det viktigare att ha återfuktande, mjukgörande, barriärstärkande och ibland lugnande hudkrämer.

 

För att en äldre hud ska må bra är det en god idé att tillföra kollagen, som den inte kan producera i samma fart som tidigare. Det vill säga att tänka på att vårda insidan.

Ett exempel på kollagen är tillskottet Jabushe Collagen som består av marint kollagen typ 1. Det finns naturligt i kroppens leder, ligament, skelett, muskelvävnad, hår, hud och naglar. Tillskottet har en klinisk dokumentation som visat att en daglig dos kan minska rynkdjupet och de fina linjerna samt även öka elasticiteten och fuktighetsgraden i huden. Kollagenet påverkar också håret, naglarna och även lederna.

– När vi är yngre har vi en cellförnyelse var 28:e dag, men när vi blir äldre är den tiden ungefär det dubbla. Det är ytterligare en anledning till att huden bli torrare och ser äldre ut. En del får större porer, andra får röda små ådernät, vilket är vidgade kapillärer som syns när huden blir tunnare och mera känslig. Att använda bra produkter och kanske unna sig en ansiktsbehandling kan ge fina resultat.

Av Inger Palm

Studie: The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials


Jabushe Collagen

…innehåller flera vitaminer och mineraler som är viktiga för huden:
Biotin (vitamin B7) som hjälper till att balansera hudens talgproduktion och mikroflora, vilket ger en klar och fräsch hud.
C-vitamin som skyddar cellerna mot oxidativ stress och stimulerar hudens egen kollagenproduktion. Det bidrar till att reducera rynkor, minska pigmentfläckar, ge lyster och jämnare hudton.
Pantotensyra (vitamin B5) som stabiliserar hudbarriären, vilket minskar mängden vatten som kan gå förlorad genom huden. Bidrar även till mjukhet och elasticitet i huden.
Zink som är nödvändigt för att hår, hud och naglar ska må bra. 20 procent av allt zink i kroppen finns i huden. Tillskott av zink kan ge bättre naglar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.