Annons
Annons

Bortglömd fettsyra höjer det goda kolesterolet

Hört talas om fettsyran lecitin? Den föll i glömska när fiskoljorna gjorde sitt intåg under 1990-talet. Lecitin är mest känt för att det bidrar till bättre minne, koncentration och inlärning. Men det kan även höja det goda kolesterolet, HDL och sänka det som kallas det onda kolesterolet LDL.

Inger Palm

5 februari, 2024
Bortglömd fettsyra höjer det goda kolesterolet
Dela inlägget

Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne och ingår som en byggsten i varje cell i kroppen. Det behövs bland annat för att stabilisera och bygga upp cellmembran, de skal som skyddar cellerna. Kolesterol är en byggsten till könshormonerna testosteron och östrogen men också vitamin D är ett steroidhormon som bildas av kolesterol.

En av uppgifterna kolesterol har är att förse celler med blod som behöver det. Den transporten sker i två ”paketlösningarna” och går under namnen HDL, det goda kolesterolet och LDL, det onda kolesterolet. Det goda kolesterolet har en skyddande funktion och hjälper bland annat till med att föra bort för höga halter av det onda kolesterolet till levern där det oskadliggörs.

Högt kolesterol kan ge hjärtsjukdomar

Den som har ett högt kolesterolvärde kan få åderförkalkning som i sin tur ökar risken för olika hjärtsjukdomar. Det vill säga om det onda kolesterolet är högt.

Om det goda kolesterolvärdet däremot är högt då minskar risken för hjärtsjukdom. Ofta märker man inte att man har för högt kolesterolvärde men några tecken på detta är att man kan få knutor i senor på händer och fötter samt gulvita avlagringar runt ögonen. Andra symtom kan vara smärta i bröstet som ibland strålar ut i armarna eller upp mot halsen vid ansträngning. Smärta i vaderna kan också vara ett tecken på för högt kolesterolvärde.

Arv och miljö spelar in

Arv och miljö har betydelse för halten kolesterol i blodet. Det finns flera ärftliga former och vad man äter har betydelse för kolesterolvärdet. Det har i flertalet studier visat.

Medelhavskosten, som anses vara den bästa för hälsan och därmed också kolesterolvärdet, har låga halter av mättat fett. Den innehåller lite mejeriprodukter och charkuterier och höga halter av omättat fett som finns i fisk. Medelhavsmaten består också av olivolja, mycket frukt samt grönsaker och baljväxter – livsmedel som har en gynnsam effekt på kolesterolnivåerna.

Fettsyran påverkar kolesterolvärdet

Vår hjärna består till 40 procent av fettsyran lecitin och närmare 70 procent av leverns fettvävnad består av lecitin. Höga koncentrationer finns också i nerver, benmärg, njurar och könskörtlar. Lecitin hamnade i skymundan av fiskoljan i mitten av 1990-talet när den gjorde sitt stora genombrott.

Det är en beståndsdel i det goda kolesterolet och en så kallad fosfolipid, som är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran. Lecitin höjer det goda kolesterolet, HDL, och sänker den skadliga LDL-formen. Det bidrar även till att kolesterolet inte lika lätt fastnar på kärlväggarna och omvandlar dessutom kolesterol och fett till mer former som lättare transporteras i kroppen. Detta är speciellt värdefullt vid hjärt- och kärlbesvär.

Sänker stresshormonet kortisol

Vid långvarig stress utarmas kroppen på vitaminer, mineraler och fettsyror vilket kan leda till näringsbrister och dåligt minne. Lecitin sänker stresshormonet kortisol, ger bättre minne och förbättrar inlärning.

Om en hormonell obalans uppstår i hjärnan – vilket gör att noradrenalinet ökar hastigheten på de kemiska processerna i kroppen – märks detta genom att hjärtat klappar fortare. Signalämnet acetylkolin, som bildas av lecitin, fungerar som en broms i denna process.

Har du för lite lecitin så kan till exempel inte acetylkolin bildas. Acetylkolin är en viktig signalsubstans i hjärnan och behövs för bland annat minne och koncentration.

Kombinera lecitin med B-vitaminer

Den som har sömnproblem, känner nervositet och rastlöshet kan kombinera lecitin med ett B-vitaminkomplex. Då både preparaten förstärker varandra. B-vitamin är viktigt för hjärnans funktioner, bland annat reglerar B-vitamin blodsockret. Brist på B-vitamin ger nedsatt glukostolerans, och då stiger blodsockervärdet för mycket efter en måltid samt att det inte går ner som förväntat, trots att man inte har diabetes.

Det beror på att cellerna är mindre känsliga för insulin eller att bukspottskörteln inte tillverkar tillräckligt med insulin. En kur med lecitin och B-vitamin kan på kort tid påverka minne och koncentration positivt.

Annons
Fakta

Lecitin

•Lecitin finns i 40 procent av hjärnans nervceller.
•Brist på lecitin kan göra huden torr. Tio procent av överhudens vikt består av lecitin.
•Kan förebygga åldersrelaterade degenerativa förändringar i hjärnan.
•Innehåller inositol som är en viktig komponent för varje cellmembran.
•Innehåller också kolin som är viktigt för ämnesomsättningen och överföringen av nervsignaler till och från hjärnan.
• Finns naturligt i vete, sojabönor, majs, ägg, smör, solrosolja och kött.

B-vitaminer bra för hjärnan

Att kombinera lecitin med B-vitaminer ger en ännu bättre effekt. B-vitamin ger ett jämnt humör, mental uthållighet och fysisk energi. B-vitamin är också nödvändigt för nervcellernas livskraft och utveckling. De fyra viktigaste B-vitaminerna för hjärnan är B1, B6, folsyra och B12. Studier har visat att B12-brist är 300 procent vanligare bland de som inte äter ett vitamintillskott.
B1 är en kraftig antioxidant som är inblandad i flera ämnesomsättningsprocesser i hjärnan. Hög alkoholkonsumtion kan ge B1-brist, vilket kan leda till allvarliga psykiska problem.
B6 skyddar blodkärlen och förvandlar blodsocker till glykos, som är hjärnans enda bränsle. Den som kommit upp i medelåldern behöver 20 procent mer B6 för att tankeförmågan ska fungera normalt än de som är i 20-årsåldern.
Folsyra främjar blodcirkulationen i hjärnan och kan vara bra för de som lider av en mild depression. Låga nivåer av folsyra kan öka risken för demens.
B12-brist är vanligt. 4 av10 personer i åldern 60-69 år har brist på B12 och när man passerat 80 år har alla B12-brist.

Annons
Annons