Annons
Annons

Brittiska sjukhus inför sockerskatt för att hejda landets fetmakris

Nu inför brittiska sjukhus "sockerskatt" på sina kaféer och automater i syfte att avskräcka sina besökare från sockerköp. Lukrativt? Ja, faktiskt - och förmodligen även gynnsamt för landets folkhälsa. Förhoppningen är nämligen att det ska hejda den eskalerande fetmaepidemi som pågår i landet. Kommer Sverige att följa efter?

Redaktionen

20 januari, 2016
Brittiska sjukhus inför sockerskatt för att hejda landets fetmakris
Dela inlägget

Nu inför brittiska sjukhus ”sockerskatt” på sina kaféer och automater i syfte att avskräcka sina besökare från sockerköp.
Lukrativt? Ja, faktiskt – och förmodligen även gynnsamt för landets folkhälsa. Förhoppningen är nämligen att det ska hejda den eskalerande fetmaepidemi som pågår i landet.
Kommer Sverige att följa efter?

Brittiska sjukhus inför nu en ”sockerskatt” på sina kaféer och automater för att lösa det växande problemet med fetma. Syftet är att avskräcka såväl patienter som besökare och personal från att köpa de onyttiga varorna, skriver The Guardian.
– Sjukvården har ett ansvar inte bara för dem som tar hand om patienterna, utan också för att visa hur man kan förbättra folkhälsan i landet, säger Simon Stevens, verkställande direktör för NHS England (National Health Service), som driver den offentliga sjukvården i Storbritannien, till tidningen.
Han menar att handeln förvärrar det hälsoproblem som fetma innebär genom att locka med billiga erbjudanden och låga priser på snacks, kakor, kex och andra godsaker.

Läs också: Medfödd känsla av närvaro kopplad till lägre risk för fetma

Högsockriga produkter borta eller beskattade inom fem år
Brittiska NHS ska nu se över produkterna och inom fem år ska alla produkter med hög sockerhalt, som till exempel godis, läsk och bakverk antingen helt ha försvunnit från de automater, kaféer och butiker som runt om på sjukhusen – eller vara belagda med en sockerskatt.

Ger sjukhusen tillskott på flera miljoner pund årligen
Åtgärden beräknas ge sjukhusen extra klirr i kassen, närmare bestämt ett tillskott på 20-40 miljoner pund per år. Tillskottet ska gå till att förbättra hälsan hos sina 1,3 miljoner anställda. Brittiska NHS är nämligen världens största arbetsgivare.

Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Västvärlden blir allt fetare
Liksom i hela västvärlden blir allt fler britter feta. Två tredjedelar av den brittiska befolkningen är överviktiga eller feta. Övervikt och fetma medför stora hälsoproblem som hjärt-kärl sjukdomar och typ 2-diabetes och sätter sjukvården under ökat tryck.
Dåliga kostvanor har nyligen gått om rökning som den enskilt största orsaken, 40 procent, som kopplas till livsstilsbundna sjukdomar och som behandlas av sjukvården, skriver The Guardian, uppger DN.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Allmän sockerskatt och åtgärder för att minska barnfetman
Fetmakrisen har även gjort att premiärminister David Cameron nu är beredd att släppa sitt tidigare motstånd mot en allmän sockerskatt. Landets regering har också tillsatt en särskild utredning som håller på att ta fram åtgärder för att minska de allt mer accelererande problemet med barnfetma.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Annons