Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Surdeg

Surdeg används som jäsningsmedel vid bakandet av bröd. Surdeg är en blandning av rågmjöl, vetemjöl och vatten samt innehåller vild jäst och mjölksyrabakterier. När bakterierna växt till sig i rumstemperatur ska surdegen sedan försvaras i kylskåp och matas med vatten och mjöl en gång i veckan.

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Nikolai Scherbak som är forskare i biologi vid Örebro universitet undersökte tillsammans med sina kollegor vad som händer när bröd passerar genom magsäck och tarmar. För att göra det återskapades processen i labbet där man valde att titta på hur just mineraler beter sig.

Forskarna valde tio surdegsbröd från ett bageri i Kumla med de tio mest populära industritillverkade bröden, som även de innehöll surdeg, dock i betydligt mindre mängd. De bröd som bakas i industrin tillverkas snabbt från mjöl till limpa på lite drygt en timma där surdegen är ett konserveringsmedel och mer är till för smakens skull.

 

LÄS OCKSÅ: En av tre väljer helt surdegsbröd

Tiden är viktigt
Mjöl innehåller mineraler som magnesium, kalcium, kadmium, järn, koppar och zink, men i mjöl finns också fytinsyra. Det är mjölets naturliga försvarsämne och finns mest i ytterskalet på obehandlade sädesslag. Och syftet med fytinsyra är att den skyddar mot skadedjur samt för att säden inte ska mögla eller gro för tidigt.

Bröd från bageriet tog mellan 16 och 18 timmar att baka och resultatet av studien visade att kroppen kan ta upp mineralerna i brödet på grund av att den långa jäsningen gör att fytinsyran hinner brytas ned. Fytinsyran i mjölet hindrar nämligen kroppen från att ta upp näringen.

– Förutom tiden är även pH-nivån viktig för att bryta ner fytinsyra. Den bryts ner snabbare i en sur miljö, säger Nikolai Scherbak.

Forskarna fann också att det bara fanns fytinsyra kvar i ett av de tio undersökta bageribröden. Att flera av de industrijästa butiksbröden är märkta som surdegsbröd tycker Nikolai Scherbak är vilseledande. Han anser att det borde stå att surdeg är tillsatt, inte att det är ett surdegsbröd.

Av Inger Palm

Källa: Örebro universitet 


Surdeg

Surdeg används som jäsningsmedel vid bakandet av bröd. Surdeg är en blandning av rågmjöl, vetemjöl och vatten samt innehåller vild jäst och mjölksyrabakterier. När bakterierna växt till sig i rumstemperatur ska surdegen sedan försvaras i kylskåp och matas med vatten och mjöl en gång i veckan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

 

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.