Annons
Annons

Brödpasta med ragu och keso

Istället för att slänga bröd som blivit torrt låt det bli en av ingredienserna i din hemlagade pasta, tipsar TV-kocken Paul Svensson i boken "Rädda maten". I detta recept serveras pastan ihop med en ragu och avrunnen keso.

Redaktionen

27 december, 2019
Brödpasta med ragu och keso
Dela inlägget

Istället för att slänga bröd som blivit torrt låt det bli en av ingredienserna i din hemlagade pasta, tipsar TV-kocken Paul Svensson i boken ”Rädda maten”. I detta recept serveras pastan ihop med en ragu och avrunnen keso.

 

 

 

Annons
Fakta

Rädda maten

Receptet kommer från boken rädda maten av TV-kocken Paul Svensson och hans kollega Christofer Ekman som tillsammans drev pop-uprestaurangen Retaste, vars idé var att laga gourmetmat på återvunna livsmedel som matbutiker var på väg att kasta. Recepten därifrån och olika tips på hur man kan förlänga livslängden på olika råvaror har de samlat i boken ”Rädda maten” som gavs ut på Norstedts förlag tidigare i år.

Portioner: 4

Ingredienser

BRÖDPASTA
500 g torrt bröd
600 g vetemjöl (ca 10 dl)
9 hela ägg
1 tsk salt
(Receptet på pasta är till åtta portioner)

RAGU
400 g blandat kött, ex högrev eller karré
En klick smör och lite neutral olja till stekning 400 g färska tomater
1 tsk rostade fänkålsfrön, se nedan
25 g smör
3 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

TILL SERVERING
100 g keso
Strimlad ramslök

Gör så här

BRÖDPASTA
Skär brödet i mindre bitar och mixa det nt i en matberedare. Blanda bröd, mjöl, ägg och salt och knåda till en hård deg som inte spricker. Beroende på äggens storlek och på hur torrt brödet är kan man behöva tillsätta lite mer mjöl eller en extra äggula.

Lägg degen i en tättslutande bunke och låt vila i kylen över natten. Kavla ut degen nästa dag så tunt som du vill ha pastan. Skär sedan i önskad storlek. Koka brödpastan i lättsaltat vatten i 2 minuter. Lägg upp nykokt pasta i en djup tallrik. Häll över ragu och toppa med keso och ramslök.

RAGU
Skär köttet i grytbitar, cirka 3 × 3 centimeter. Salta och peppra bitarna runtom. Bryn dem sedan på alla sidor i smör och olja i en gryta.
Skär tomaterna i kvartar och lägg ned i grytan tillsammans med fänkålsfröna. Låt koka under lock tills köttet är mört, i 1 1⁄2–2 timmar.
Smaka av ragun med olja, smör, salt och peppar och kanske lite mer fänkålsfrö.
Häll keson i en sil och skölj den i kallt vatten så att bara kornen blir kvar.

TIPS!
Så rostar du kryddor och frön
Hetta upp en torr stekpanna och rosta fröna på medelvärme i 3–4 minuter, tills de börjar dofta gott.

Annons
Annons