Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Erica Wessman

Brödpasta med ragu och keso

Rädda maten

Receptet kommer från boken rädda maten av TV-kocken Paul Svensson och hans kollega Christofer Ekman som tillsammans drev pop-uprestaurangen Retaste, vars idé var att laga gourmetmat på återvunna livsmedel som matbutiker var på väg att kasta. Recepten därifrån och olika tips på hur man kan förlänga livslängden på olika råvaror har de samlat i boken "Rädda maten" som gavs ut på Norstedts förlag tidigare i år.

Istället för att slänga bröd som blivit torrt låt det bli en av ingredienserna i din hemlagade pasta, tipsar TV-kocken Paul Svensson i boken "Rädda maten". I detta recept serveras pastan ihop med en ragu och avrunnen keso.

 

 

 

 

Portioner: 4

Ingredienser

BRÖDPASTA
500 g torrt bröd
600 g vetemjöl (ca 10 dl)
9 hela ägg
1 tsk salt
(Receptet på pasta är till åtta portioner)

RAGU
400 g blandat kött, ex högrev eller karré
En klick smör och lite neutral olja till stekning 400 g färska tomater
1 tsk rostade fänkålsfrön, se nedan
25 g smör
3 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

TILL SERVERING
100 g keso
Strimlad ramslök

Gör så här

BRÖDPASTA
Skär brödet i mindre bitar och mixa det nt i en matberedare. Blanda bröd, mjöl, ägg och salt och knåda till en hård deg som inte spricker. Beroende på äggens storlek och på hur torrt brödet är kan man behöva tillsätta lite mer mjöl eller en extra äggula.

Lägg degen i en tättslutande bunke och låt vila i kylen över natten. Kavla ut degen nästa dag så tunt som du vill ha pastan. Skär sedan i önskad storlek. Koka brödpastan i lättsaltat vatten i 2 minuter. Lägg upp nykokt pasta i en djup tallrik. Häll över ragu och toppa med keso och ramslök.

RAGU
Skär köttet i grytbitar, cirka 3 × 3 centimeter. Salta och peppra bitarna runtom. Bryn dem sedan på alla sidor i smör och olja i en gryta.
Skär tomaterna i kvartar och lägg ned i grytan tillsammans med fänkålsfröna. Låt koka under lock tills köttet är mört, i 1 1⁄2–2 timmar.
Smaka av ragun med olja, smör, salt och peppar och kanske lite mer fänkålsfrö.
Häll keson i en sil och skölj den i kallt vatten så att bara kornen blir kvar.

TIPS!
Så rostar du kryddor och frön 
Hetta upp en torr stekpanna och rosta fröna på medelvärme i 3–4 minuter, tills de börjar dofta gott.

Rädda maten

Receptet kommer från boken rädda maten av TV-kocken Paul Svensson och hans kollega Christofer Ekman som tillsammans drev pop-uprestaurangen Retaste, vars idé var att laga gourmetmat på återvunna livsmedel som matbutiker var på väg att kasta. Recepten därifrån och olika tips på hur man kan förlänga livslängden på olika råvaror har de samlat i boken "Rädda maten" som gavs ut på Norstedts förlag tidigare i år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?