Annons
Annons

Brysselkål med äpple, tranbär och salmbärs-balsamicosås

Ett gott och väldigt nyttigt alternativ istället för till exempel potatis, ris eller pasta.

Redaktionen

19 februari, 2013
Brysselkål med äpple, tranbär och salmbärs-balsamicosås
Dela inlägget

Ett gott och väldigt nyttigt alternativ istället för till exempel potatis, ris eller pasta.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm, som bloggar om mat för Kurera.se.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Ingredienser

Brysselkål med äpple och tranbär
500 g brysselkål
smör att steka i
1/2 citron, saft av
1/2 dl tranbär
1 litet syrligt äpple i tärningar

Balsamicosås
1 dl balsamvinäger (jag hade salmbärsvinäger)
0,5 dl agavesirap

Okej! Salmbär? Vad är det?
Ja, blåhallon heter det på svenska. På Gotland säger vi salmbär. Ett bär som ser ut som ett blått hallon. Det växer på väldigt få platser, för den kräver kalkrik jord. Men på Gotland växer den vilt i massor. En klassiker är att ha salmbärsylt till den ”gotländska nationalrätten” saffranspannkaka.

Gör så här

Koka upp balsamvinäger med agavesirap och låt småkoka i någon minut.
Låt svalna.
Frisera brysselkålen från fula blad och skär av roten. Skölj i vatten.
Fräs kålen i en stekpanna tillsammans med äppelbitarna i lite smör cirka 2-3 minuter.
Stjälp upp kålen på ett fat, pressa över citronsaft, lägg över tranbär och rör om.
Ringla över balsamicosåsen.
Klart!

Från bloggen
”Jag är inte stormförtjust i brysselkål egentligen. Att bara koka upp i saltat vatten är därför ingenting för mig. Jag gör gärna någonting av den, som att marinera i lite citron. Det tar bort lite av den beska smaken. Det är också gott att steka lätt i smör tillsammans med äpple eller tranbär. I söndags blev det tranbär och äpple till min brysselkål. Riktigt GOTT!”

Fakta brysselkål
”Brysselkål, liksom all annan kål innehåller svavelaktiga ämnen som i kroppen bryts ner och omvandlas till antioxidanter. De små bladen är fiberrika och grönsaken innehåller rikligt med C-vitamin, kalcium, järn och folat. (Folat finns naturligt i föda, och är från samma B-vitamin som folsyra fast i en annan form. Folsyra i sin tur är ett konstgjort folat. Folat/folsyra är nödvändig för tillverkning av röda blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. Gravida kvinnor behöver äta folsyra. Har kvinnan brist på folsyra löper hon större risk att föda barn med ryggmärgsbråck.)
Brysselkål är också väldigt basisk när den är rå.

En annan bra sak med brysselkål är att de är super för vikten då de är väldigt kalorisnåla och kräver otroligt mycket energi för att kroppen ska smälta dem…”

Annons
Annons