Annons
Annons

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Redaktionen

6 december, 2017
Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli
Dela inlägget

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Portioner: 4

Ingredienser

Syrlig lök
3 rödlökar
3 msk äppelcider vinäger
1 msk vatten
1 tsk agavesirap
salt efter smak

Vegansk chiliaioli
3,5 dl neutral olja
4 msk kikärtsspad
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
2 cm färsk röd chili
0,5 tsk paprikapulver
salt och peppar efter smak

Buddha bowl
rött ris för 4 portioner
1 stor sötpotatis
250 g valfri svamp, till exempel champinjoner och portabello
1 liten broccoli
100 g grönkål
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
salt & peppar
olivolja till stekning

Gör så här

Syrlig lök
Strimla löken fint. Blanda ihop löken med resterande ingredienser och låt stå i minst en kvart, tills löken mjuknat en aning.

Vegansk chiliaioli
Tillsätt alla ingredienser utom oljan i en behållare och mixa med stavmixer. Fortsätt mixa och häll försiktigt ner lite olja i taget. Sluta mixa när all olja är tillsatt och din aioli är tjock och krämig.

Buddha bowl
Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset efter anvisningarna. Skala och tärna sötpotatisen i grova bitar. Lägg sötpotatisen i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Krydda med paprikapulver, timjan, salt och peppar. Tillaga i ugn i 20-25 minuter, tills sötpotatisen är mjuk. Strimla svampen och fräs på medelhög värme tillsammans med vitlök, olja och salt tills de tappat vätska och blivit mjuka. Häll över i en skål och ställ tillbaka stekpannan på plattan. Skär broccolin i små buketter och strimla grönkålen. Fräs på grönsakerna snabbt i olja, salt och peppar tills de mjuknar lätt. Lägg upp alla tillagade ingredienser till bredden i en skål och skapa din Buddha bowl. Toppa med den syrliga löken och chili aioli.

 

Fler goda recept?
På Kurera finns mängder. Här är ett axplock:
Vegansk cheesecake med mango och passionsfrukt
Lunchtips: Grekisk omelett
Solskenswrap med rödbetsaioli
Raw pesto i två sköna varianter
Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto
Morotsbiffar med ingefära
Pizza med bovete och tzatziki
Indisk gryta med hemgjord paneer
Grön superfoodmousse med hallon

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons