Annons
Annons

Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant

Har du hört talas om kungen av karotenoider? Den som ger flamingon och laxen dess rosa färg och tuppen sin röda kam. Naturens starkaste antioxidant lever i hav och insjöar och är unik på flera sätt. Astaxanthin, som utvinns från en mikroalg, är kanske just vad du behöver om du vill återhämta dig och bygga upp hälsan på ett skonsamt sätt.

Redaktionen

9 augusti, 2016
Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant
Dela inlägget

Har du hört talas om kungen av karotenoider? Den som ger flamingon och laxen dess rosa färg och tuppen sin röda kam.
Naturens starkaste antioxidant lever i hav och insjöar och är unik på flera sätt.
Astaxanthin, som utvinns från en mikroalg, är kanske just vad du behöver om du vill återhämta dig och bygga upp hälsan på ett skonsamt sätt.

Två tredjedelar av vår jord är täckt av vatten. Under ytan, i havets djup men också i sjöar och dammar finns världens största trädgård av växter. Här i hav och sjöar har algerna sitt rike.
Havets egna grönsaker är näringsrika och har en rad olika hälsobringande effekter som kan göra dig friskare, piggare och vackrare.
Det finns över 9 000 alger som delas in tre grupper, bruna, röda och gröna alger.

►Läs också: Astaxantin kan minska muskelskador vid träning

6 000 gånger starkare
Naturens starkaste antioxidant, astaxanthin, kommer från en grön alg som paradoxalt nog är mest känd för sitt röda innehåll. Ur algen utvinns ämnet astaxanthin, som är hela 6 000 gånger starkare än C-vitamin, 800 gånger starkare än Q10 och 550 gånger starkare än grönt te.
Den encelliga mikroalgen Haematococcus pluvialis förekommer där det finns gott om solljus och frodas i både insjöar, ytvatten i dammar och ute i skärgården. Algen är egentligen bara små mörka prickar som flyter omkring.
När algen kämpar för att överleva allt från näringsbrist till starkt solljus skiftar den färg från grön till röd och det är under omvandlingsprocessen som den producerar ämnet astaxanthin för att skydda sig mot de skadliga UV-strålarna.

Kan inte bli en fri radikal
Antioxidanter som astaxanthin är kroppens försvar mot de elaka fria radikalerna. Ett överskott av fria radikaler är det som benämns som oxidativ stress.
Det är kroppen själv som producerar de fria radikalerna som en biprodukt vid syreomsättningen. Om proteiner, fetter och DNA oxideras tappar kroppen och cellerna sin vitalitet.
Oxidativ stress är inte bra för oss men fria radikaler är dock inte enbart av ondo. De behövs till en viss del i vårt immunförsvar.
Stress, sömnbrist, hård fysisk träning, undermålig kost och miljöföroreningar är alla faktorer som ökar oxidation. Ett för snabbt åldrande, hjärt-kärlsjukdomar, ledvärk och rynkor orsakas av för mycket oxidativ stress.
Astaxanthin skiljer sig från många andra antioxidanter. Den kan inte, som andra antioxidanter, förvandlas till en fri radikal när den utför sitt arbete. Astaxanthin behåller sin styrka och sin skyddande effekt genom hela sin välgörande process.

►Läs också: Ett förkylningspreparat mot fibromyalgi

Jobbar i cellens kraftstation
Antioxidanten är också unik på så sätt att den skyddar cellerna både inne i och utanför cellen. Den förmågan har ingen annan antioxidant.
Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte är lika lätt trött som innan.
Antioxidanten har också en annan mycket ovanlig egenskap, den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen. Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen och C-vitamin arbetar bara i den vattenlösliga delen.

Kan passera blod-hjärnbarriären
Astaxanthin är även en karotenoid vilket är organiska fettlösliga färg- och näringsämnen som också förekommer i växter, svampar och vissa bakterier.
Till skillnad mot många andra karotenoider så förvandas inte astaxanthin till A-vitamin. För höga nivåer av vitamin A i kroppen är skadligt. Men astaxanthin är alltså helt ofarligt.
Redan på 1950-talet visste forskarna att astaxanthin kunde passera blod-hjärnbarriären och nå ögon och hjärna med sina hälsobringande egenskaper.
Astaxanthin är lite av ett universalmedel med sina många stärkande effekter på kroppen och det kanske inte är helt självklart vad du ska ta den för.

►Läs också: Bekämpa sommarförkylningen – och stärk ditt immunförsvar

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Så funger astaxanthin
Leder och muskler
Astaxanthin har en antiinflammatorisk effekt och kan därför dämpa smärtor. Vi reumatisk värk kan algen minska överaktiviteten i immunsystemet. Det tar tid för antioxidanten att dämpa inflammationer i kroppen. Den jobbar mjukare än syntetiska inflammationshämmare och tar flera vägar för att attackera inflammationer. En cox-2 hämmare har ett enda mål som den attackerar vilket är en anledning till det snabba resultatet. Ett NSAID-preparat ger oftast kraftiga biverkningar. Fördelen med ett kosttillskott är att det är skonsamt mot kroppen. Även de som lider av fibromyalgi kan få lindring av astaxanthin.

Mag-tarmbesvär
Inflammation i magtarmkanalen minskas av astaxanthin eftersom den hämmar mag-tarmbakterien helicobacter pylori, en bakterie som två tredjedelar av världens befolkning bär på. Helicobacter pylori kan ge magkatarr och leda till magsår. Antioxidanten skyddar mot uppkomsten av olika magproblem.

Vid träning
Studier har visat att astaxanthin ger snabbare muskelåterhämtning eftersom det har visat sig att algen har en positiv effekt på syresättningen i musklerna. Astaxanthin minskar skador som kan uppkomma vid träning.

Astaxanthin har också en hälsobringande effekt på:
Hjärnan. Förebygger demenssjukdomar.
Huden. Hyn blir fuktigare, mer elastisk och ungdomligare. Synliga effekter av solskador minskas på huden.
Ögonen. Motverkar trötthet om du sitter framför en dator länge. Hjälper mot åldersförändringar i gula fläcken.
Hjärtat. Skyddar hjärta och kärl mot åderförkalkning.
Förkylningar. Stärker immunförsvaret.
Den främsta egenskap är att den dämpar inflammationer som kan ligga bakom fler svåra sjukdomar och ett för snabbt åldrande.

Skördas inte från havet
• Råvaran i kosttillskottet Astaxanthin odlas i ett slutet system av rörformiga bioreaktorer. Den skördas inte från havet och stör därför inte ekosystemet.
• En god idé är att ta astaxanthin direkt efter en måltid, då förstärks effekten. Rökare får ett minskat upptag.
• Det tar tid innan ett tillskottet verkar. Effekten kommer inom några veckor.
• Det finns cirka 100 kliniska studier på naturligt astaxanthin.

Annons
Annons