Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö

Fakta

De mest korallfarliga ämnena i solskyddsprodukter
• Oxybenzone
(benzophenone-3)
• Ethylparaben
• Octinoxate
(octylmethoxycinnamate)
• Butyl paraben
• Octocrylene
• 4-methyl-benzylidene camphor
• Benzylparaben
• Triclosan
• Methylparaben
• Phenoxyethanol
Källa: Aftonbladet

Farorna med syntetiska solskydd har länge varit kända, redan 2005 varnade en svensk expert för att de lagras i kroppen och avrådde föräldrar från att använda det på sina barn. Sedan dess har det blivit känt att det utöver hälsoriskerna har påverkan på korallreven – nu efterfrågas förbud.

Emma Bergqvist ordförande i NOC Sweden har mångårig erfarenhet av att arbeta med naturlig hudvård och så här inför sommaren vill hon slå ett slag för att öka medvetandet om riskerna med de syntetiska solskydden. Risker som länge viftats bort då dessa medel anses säkra. Istället lobbar Emma för så kallat fysikaliskt solskydd.

 

Vad är det med de syntetiska solskydden som är så skadligt för oss?
– Att de tar sig in i kroppen och in i blodomloppet har det varnats för framförallt senaste året och flera studier bekräftar detta.
Enligt Emma finns det undersökningar som visar att krämer som innehåller UV-skyddsmedel som avobenson, oxybenzon, octocrylen och ecamsule överskrider gränsvärdena för vad kroppen ska exponeras för.
– Redan 2005 uppmärksammade professor och dermatolog Olle Larkö vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg oss på att syntetiska solskyddsfilter lagras i kroppen. Han rekommenderade då föräldrar att endast smörja barnen med fysikaliska filter.

LÄS OCKSÅ: Bara 8 av 45 solkrämer godkända – hormonstörande ämnen i många

Potentiellt hormonstörande ämnen
Vid Rigshospitalet i Köpenhamn finns ett center som är världsledande när det gäller forskning på UV-filter och effekter på reproduktionen hos människor berättar Emma. Enligt dem kan syntetiska UV-filter fungera hormonstörande.
– Exakt hur dessa solfilter som tar sig in i blodomloppet påverkar oss vet man inte riktigt. Trots det vill myndigheter att vi ska fortsätta med solskydd för att förebygga hudcancer.

Kan syntetiska solskydd ha en inverkan på miljön?
– Ja syntetiska solskydd påverkar korallreven negativt genom att de bleker och kväver korallerna. I januari i år förbjöds syntetiska solkrämer på en rad olika platser i världen som Hawaii, Key West, Florida, Aruba, Vigin Island och Palau.

Korallfarliga ämnen i många kända produkter
Men trots detta fortsätter man tillverka och sälja dessa solskydd såväl i Sverige som i resten av världen förklarar Emma.
– Det är svårare att hitta ett korallvänligt solskydd i en svensk affär eller apotek än att hitta ett som är giftigt för korallreven, säger Emma som själv har själv gjort en kartläggning på vanliga solkrämer hos apotek, dagligvaruhandel, skönhetsbutiker och online-butiker.
– De flesta stora kända varumärken har just de här korallfarliga ämnena i sig.
Men det är inte bara korallreven som påverkas, även Östersjön och andra hav och vattendrag påverkas negativt visar studier.
– Varför det är ett stort problem med korallreven är för att de är havens lunga, på precis samma sätt som Amazonas ger oss alla syre på land så syresätter korallreven haven. Redan nu är flera områden så syrefattiga att till exempel hajarna dör.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen

Är det dags för ett förbud?
– Ja det tycker jag absolut. Jag kan inte förstå att man fortfarande får tillverka produkter med detta innehåll. Med tanke på att 14 000 ton solcreme årligen hamnar i haven så tycker jag att det är väldigt bråttom att få till ett förbud. Emma undrar hur länge det ska tillåtas fortsätta när man vet att djur och vattenlevande organismer dör på grund av vår konsumtion av syntetiska solskydd.
– När vi dessutom ser negativa hälsoaspekter med dessa ämnen tycker jag att det är konstigt att vi inte är striktare i den här frågan. Men det är väl som i så många andra fall att så länge det ekonomiska vinstintresset är större än oron för hälsa och miljö, kommer inget förändras.

 

LÄS OCKSÅ: 3 tips på naturliga solskydd för ditt barn

De som använt syntetiska solskydd i många år, behöver de oroa sig?
– Att oroa sig hjälper oftast inte. Och vad ska man göra, det är svårt att påverka vad man smort sig med i efterhand. Däremot tycker jag att man för sin egen skull men framförallt för miljöns och efterkommande generationers skull omedelbart ska byta ut sitt solskydd.

Vad rekommenderar du att man använder i stället?
– Jag rekommenderar starkt att man går över till ett solskydd med fysikaliskt filter. Tidigare så har dessa varit kladdiga och lämnat en tjock vit hinna men sedan några år så finns det en ny teknik som gör att man inte blir vit och som desutom inte innehåller nanopartiklar. Ett exempel är Bioregena Sun Care som var de som var först ut med den här tekniken, säger Emma.

Av Nina Törmark


Fakta

De mest korallfarliga ämnena i solskyddsprodukter
• Oxybenzone
(benzophenone-3)
• Ethylparaben
• Octinoxate
(octylmethoxycinnamate)
• Butyl paraben
• Octocrylene
• 4-methyl-benzylidene camphor
• Benzylparaben
• Triclosan
• Methylparaben
• Phenoxyethanol
Källa: Aftonbladet

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Roboträsklipparen – ett hot mot biologisk mångfald

Eko/miljö

Sommartider innebär att de omåttligt populära robotgräsklipparna åker fram i villakvarteren  Och visst är de ett bekvämt sätt att hålla gräsmattorna i trim. Men det är just det som är problemet – för den biologiska mångfalden. Men du kan själv vända trenden och bidra till rikare mångfald!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

 

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.