Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö

Fakta

De mest korallfarliga ämnena i solskyddsprodukter
• Oxybenzone
(benzophenone-3)
• Ethylparaben
• Octinoxate
(octylmethoxycinnamate)
• Butyl paraben
• Octocrylene
• 4-methyl-benzylidene camphor
• Benzylparaben
• Triclosan
• Methylparaben
• Phenoxyethanol
Källa: Aftonbladet

Farorna med syntetiska solskydd har länge varit kända, redan 2005 varnade en svensk expert för att de lagras i kroppen och avrådde föräldrar från att använda det på sina barn. Sedan dess har det blivit känt att det utöver hälsoriskerna har påverkan på korallreven – nu efterfrågas förbud.

Emma Bergqvist ordförande i NOC Sweden har mångårig erfarenhet av att arbeta med naturlig hudvård och så här inför sommaren vill hon slå ett slag för att öka medvetandet om riskerna med de syntetiska solskydden. Risker som länge viftats bort då dessa medel anses säkra. Istället lobbar Emma för så kallat fysikaliskt solskydd.

 

Vad är det med de syntetiska solskydden som är så skadligt för oss?
– Att de tar sig in i kroppen och in i blodomloppet har det varnats för framförallt senaste året och flera studier bekräftar detta.
Enligt Emma finns det undersökningar som visar att krämer som innehåller UV-skyddsmedel som avobenson, oxybenzon, octocrylen och ecamsule överskrider gränsvärdena för vad kroppen ska exponeras för.
– Redan 2005 uppmärksammade professor och dermatolog Olle Larkö vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg oss på att syntetiska solskyddsfilter lagras i kroppen. Han rekommenderade då föräldrar att endast smörja barnen med fysikaliska filter.

LÄS OCKSÅ: Bara 8 av 45 solkrämer godkända – hormonstörande ämnen i många

Potentiellt hormonstörande ämnen
Vid Rigshospitalet i Köpenhamn finns ett center som är världsledande när det gäller forskning på UV-filter och effekter på reproduktionen hos människor berättar Emma. Enligt dem kan syntetiska UV-filter fungera hormonstörande.
– Exakt hur dessa solfilter som tar sig in i blodomloppet påverkar oss vet man inte riktigt. Trots det vill myndigheter att vi ska fortsätta med solskydd för att förebygga hudcancer.

Kan syntetiska solskydd ha en inverkan på miljön?
– Ja syntetiska solskydd påverkar korallreven negativt genom att de bleker och kväver korallerna. I januari i år förbjöds syntetiska solkrämer på en rad olika platser i världen som Hawaii, Key West, Florida, Aruba, Vigin Island och Palau.

Korallfarliga ämnen i många kända produkter
Men trots detta fortsätter man tillverka och sälja dessa solskydd såväl i Sverige som i resten av världen förklarar Emma.
– Det är svårare att hitta ett korallvänligt solskydd i en svensk affär eller apotek än att hitta ett som är giftigt för korallreven, säger Emma som själv har själv gjort en kartläggning på vanliga solkrämer hos apotek, dagligvaruhandel, skönhetsbutiker och online-butiker.
– De flesta stora kända varumärken har just de här korallfarliga ämnena i sig.
Men det är inte bara korallreven som påverkas, även Östersjön och andra hav och vattendrag påverkas negativt visar studier.
– Varför det är ett stort problem med korallreven är för att de är havens lunga, på precis samma sätt som Amazonas ger oss alla syre på land så syresätter korallreven haven. Redan nu är flera områden så syrefattiga att till exempel hajarna dör.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen

Är det dags för ett förbud?
– Ja det tycker jag absolut. Jag kan inte förstå att man fortfarande får tillverka produkter med detta innehåll. Med tanke på att 14 000 ton solcreme årligen hamnar i haven så tycker jag att det är väldigt bråttom att få till ett förbud. Emma undrar hur länge det ska tillåtas fortsätta när man vet att djur och vattenlevande organismer dör på grund av vår konsumtion av syntetiska solskydd.
– När vi dessutom ser negativa hälsoaspekter med dessa ämnen tycker jag att det är konstigt att vi inte är striktare i den här frågan. Men det är väl som i så många andra fall att så länge det ekonomiska vinstintresset är större än oron för hälsa och miljö, kommer inget förändras.

 

LÄS OCKSÅ: 3 tips på naturliga solskydd för ditt barn

De som använt syntetiska solskydd i många år, behöver de oroa sig?
– Att oroa sig hjälper oftast inte. Och vad ska man göra, det är svårt att påverka vad man smort sig med i efterhand. Däremot tycker jag att man för sin egen skull men framförallt för miljöns och efterkommande generationers skull omedelbart ska byta ut sitt solskydd.

Vad rekommenderar du att man använder i stället?
– Jag rekommenderar starkt att man går över till ett solskydd med fysikaliskt filter. Tidigare så har dessa varit kladdiga och lämnat en tjock vit hinna men sedan några år så finns det en ny teknik som gör att man inte blir vit och som desutom inte innehåller nanopartiklar. Ett exempel är Bioregena Sun Care som var de som var först ut med den här tekniken, säger Emma.

Av Nina Törmark


Fakta

De mest korallfarliga ämnena i solskyddsprodukter
• Oxybenzone
(benzophenone-3)
• Ethylparaben
• Octinoxate
(octylmethoxycinnamate)
• Butyl paraben
• Octocrylene
• 4-methyl-benzylidene camphor
• Benzylparaben
• Triclosan
• Methylparaben
• Phenoxyethanol
Källa: Aftonbladet

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.