Annons
Annons

Så blir du kroppsnöjd och själsstark

Hur blir man stark nog att parera idealen i en tid av jämförelsesjuka, sociala medier, ”snyggfilter” och skönhetsingrepp? Vi frågade författaren och hälsopedagogen Cajsa Tengblad, som efter en livslång kamp lärt sig att se sin kropp som en vän, inte en fiende.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 juli, 2023
Så blir du kroppsnöjd och själsstark

Hur blir man stark nog att parera idealen i en tid av jämförelsesjuka, sociala medier, ”snyggfilter” och skönhetsingrepp? Vi frågade författaren och hälsopedagogen Cajsa Tengblad, som efter en livslång kamp lärt sig att se sin kropp som en vän, inte en fiende.

Cajsa Tengblad har gett ut flera böcker och är en flitig föreläsare på teman som hälsa, relationer och självbild. Hon brinner för att förmedla redskap till hur vi kan få en mer sann bild av oss själva och därmed främja psykisk hälsa.

I inledningen till hennes bok ”Kroppsnöjd och själsstark” (Marcus förlag) skriver hon: ”Istället för att motarbeta mig själv försöker jag vara min egen medarbetare. Kroppen, som tidigare var min fiende, börjar jag nu se som min vän.”

Du skriver i bokens inledning att budskapet i den är livsviktigt och kan rädda liv. På vilket sätt?

Syftet med boken är att förebygga psykiska ohälsa och ge redskap till att bli vän med sig själv och hantera livet när det är tufft. Jag skriver om det jag själv hade behövt läsa när jag drabbades av ätstörningsproblematik i 20-årsåldern. Anorexi är den psykiska sjukdom som har högst dödlighet. Därför är det livsviktigt att skaffa sig mer kunskap om hur vi kan förebygga denna sjukdom, som är till hälften genetisk och till hälften beror på miljöfaktorer.

LÄS OCKSÅ: Så påverkar depression och oro kroppen

Cajsa menar att hon som ung upplevde att hon saknade beredskap att hantera livets utmaningar.

– Jag led brist på hälsosamma livsstrategier. Psykisk hälsa definieras enligt WHO bland annat som att klara av vanliga påfrestningar. I brist på konstruktiva, kreativa redskap, försökte jag ta kontroll över livet och mina känslor genom att kontrollera maten och vikten. Detta ledde till många års självdestruktivitet då kroppen blev själens slagfält; kroppen fick ta stryk för att själen led.

Genomgått flera tuffa kriser

Idag, som 50-årig kvinna, högskoleutbildad hälsopedagog och diplomerad coach med livserfarenhet, vet Cajsa Tengblad saker som hon önskar att hon visste tidigare.

– Jag har tagit mig igenom många tuffa livssituationer och kriser med livsgnistan och hoppet i behåll. Därför ser jag det som min uppgift att dela med mig av mina livsstrategier till andra. Jag vill vara en förmedlare av hopp – det finns hjälp att få och det går att ta sig igenom livets utmaningar utan att göra sig själv illa.

Vad innebär det för dig att vara kroppsnöjd och har din resa dit sett ut?

– Det innebär att vara vän med sig själv, sin kropp och sin själ. Att acceptera och omfamna hela sig själv med både styrkor och svagheter, möjligheter och begränsningar. Ärligt talat har jag aldrig gillat min kropp så mycket som jag gör idag när jag fyllt 50! Jag kan känna sorg över all tid som jag genom åren lagt ned på att kritisera och kämpa emot min kropp och dess behov. Jag fick tidigt med mig en syn på kroppen som ett objekt som skulle disciplineras, tyglas och till och med straffas. Denna kroppsbild kom både från elitgymnastiken och från kyrkan. När jag var i 20-årsåldern arbetade jag under en period som volontär i Omsk, Sibirien. Det var vanligt att religiösa ledare i det sammanhang jag tillhörde fastade i 40 dagar. Eftersom jag var en ”duktig flicka” ville jag också försöka mig på det. Jag avstod från mat i 13 dagar och började bli mer och mer fixerad vid kontroll över maten och vikten. När jag kom hem till Sverige hade jag rasat i vikt, tappat mensen och ätstörningsproblematiken var ett faktum.

LÄS OCKSÅ: Holistiska psykologen: “Så läker du dig själv”

Förändring tar tid och kräver träning

Resten av mitt liv vill jag kämpa med och inte mot kroppen. Jag har en holistisk syn på kropp och själ, vilket innebär att jag tror att de hänger ihop och påverkar varandra. Ju äldre jag blir, desto mindre tar jag min kropp och hälsan för given. Känner mer och mer tacksamhet över att jag har en kropp som fungerar!

Cajsa Tengblad vill poängtera att det inte är en snabbfix att gå från kroppsmissnöje till kroppsnöjdhet. Förändring tar tid och kräver träning och målmedvetenhet. Det positiva är att vi kan hjälpa varandra, genom att se och bekräfta det fina hos varandra, menar hon.

– Det är viktigt att vara medveten om att det finns mycket pengar att tjäna på kroppsmissnöjet. Vad skulle hända med skönhetsindustrin om alla kvinnor i Sverige vaknade upp i morgon och var nöjda med sig själva? En missnöjd människa är den bästa konsumenten.

LÄS OCKSÅ: Fysioterapeuten: Se på kroppen som en god vän

– Resten av mitt liv vill jag kämpa med och inte mot kroppe, säger Cajsa Tengblad. (Foto: Anna Hållams)

Så hur blir man stark nog att parera idealen i en tid av utbredd ”jämförelsesjuka”, sociala medier, ”snyggfilter” och skönhetsingrepp?

– Att bli själsstark handlar om att inse sitt värde som människa, att vara sann mot sig själv, att våga be om och ta emot hjälp, att använda sig av sin kreativitet, att vara lika snäll mot sig själv som mot andra, att vara med och påverka och göra skillnad, att förlåta sig själv och andra och att ge sig själv och sin själ utrymme. Detta är något vi kan träna oss på varje dag, i mötet med oss själva, varandra och livet som ständigt bjuder oss på nya utmaningar. När livet utmanar kan vi se det som tillfälle till inre styrketräning.

LÄS OCKSÅ: Marie Forleo: ”Min mission är att hjälpa så många jag kan”.

Cajsas 10 tips för att bli mer kroppsnöjd

  1. Minska användandet av sociala medier. I genomsnitt möter vi mellan 3000 till 20 000 reklambilder per dag. Undersökningar visar att ju mer tid vi ägnar åt media, desto fler idealbilder möter vi, vilket i sin påverkar vår självbild och kroppsuppfattning negativt. 70 procent av tonåringar och unga vuxna uppger att bilden av den egna kroppen blir mer negativ att att använda Instagram. Hälften av alla 15-åriga tjejer upplever sig vara överviktiga när 12 procent lider av medicinsk övervikt. Det finns ett glapp mellan ideal och verklighet.
  2. Jämför dig inte med andra. ” Var dig själv. Alla andra personer är redan upptagna.”
  3. Fokusera på vad din kropp kan göra för dig och inte på hur den ser ut.
  4. Tacka kroppen för allt den kan göra, uttrycka och hjälpa dig med. ”Tacksamhet föder kroppsnöjdhet.”
  5. Tala positivt om din egen och andras kroppar. Istället för att börja dagen med att hitta fem fel på oss själva, kan vi tänka på det vi uppskattar och är tacksamma för gällande kroppen.
  6. Håll balansen mellan in- och utsidan. ”Vi är alltid mer än vad vi ser.”
  7. Håll balansen mellan att äta, träna och vila. ”Ju större ansträngning, desto mer vila”.
  8. Fokusera på personlighet istället för utseende hos dig själv och andra. ”
  9. Behandla kroppen väl genom att använda kläder och skor som sitter skönt.
  10. Studera hur kroppar ser ut i verkligheten och förundras över olikheterna.

LÄS OCKSÅ: 6 steg till rätt mental inställning

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Cajsa Tengblad om…

Kost
– Vi behöver äta gott, näringsrikt och varierat. Generellt behöver vi tänka på att tillföra mer grönsaker och fiberrik kost och minska på rött kött och raffinerat socker. Under min utbildning till hälsopedagog fick vi lära oss att skilja på vardagsvanor och sällanvanor. Vardagsvanor är sådant vi gör varje dag och sällanvanor är det som sker med större mellanrum. ”Fredagsmys” och ”lördagsgodis” är exempel på sällanvanor och grönsaksätande är en bra vardagsvana.
Hälsa:
–Handlar om balans mellan mat, motion och vila. Stanna upp och försöka känna in när du behöver äta, röra dig, vila och sova. När livet rusar på kan det vara en hjälp att försöka behandla sig själv som man behandlar sin bästa vän.
Om du sitter fast i ohälsosamma mönster gällande mat och vikt: ta professionell hjälp och vänta inte för länge med att söka hjälp.

Annons
Annons