Foto: Trons

Camilla kan springa med hundarna igen

Camilla Hallgren

Ålder: 38 år.
Bor: Vikarbyn utanför Rättvik.
Gör: Vårdbiträde inom demensvården.
Familj: Sambo, två pojkar, en familjehemsflicka. Hundarna Chock, 2 år och Fara, 6 år.
Så mår jag bra: Tycker om att vara aktiv med hundarna och barnen.

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Det var egentligen hästar som hon skulle sysslamed – anledningen till att hon flyttade upp till Dalarna var att hon kom in på hästgymnasiet. Men Camilla Hallgren valde sedan bort att jobba med hästar när sonen blev allergisk.

– Min pappa fanns i Djurås och jag trivdes bra här, därför ville jag inte tillbaka till Göteborg, säger Camilla som valde att jobba inom vård- och omsorg. 

 

När hon lämnade hästlivet bakom sig bestämde hon sig för att skaffa hund och engagera sig i brukshundsklubben. Idag har hon två hundar, den ena är en Australien kelpietik från egen uppfödning. Fara är sex år och med henne tränar och tävlar Camilla i lydnad och spår. Målet är att de ska kvala in till Lydnads-SM i år.

LÄS OCKSÅ: Ledhjälp från havets djup

Gladare och piggare hundar
För lite drygt två år sedan la Camilla märke till att speciellt Fara inte var lika rörlig längre och när hon läste om ett komplement till djurfodret, så bestämde on sig för att prova. Tillskottet med grönläppad mussla är broskuppbyggande och innehåller inflammationshämmande glykosaminoglykaner (GAG) även kallat naturlig glukosamin. Förutom GAG innehåller även grönläppad mussla omega -3 fettsyror, ETA, DHA, ETA samt antioxidaner.

– Det var bra för lederna, det måste jag bara testa, eftersom jag vet att stelhet i lederna begränsar hundarna när de blir äldre. 

– Ganska snart, kanske redan efter en vecka, märkte jag skillnad på min äldsta hund. Hon blev gladare och barnsligare och bjöd in till mer lek. Helt klart är hon inte lika stel längre och det märks framförallt på hennes sätt när vi tränar ihop. 

– Nu när jag ser att det fungerar så bra så tänker jag fortsätta ge dem Aktiv Hund, som preparatet heter. Min yngsta hund Chock, som är två år, får samma tillskott, men också Aktiv Hip & Joint, som innehåller boswellia och gurkmeja som är bra för lederna. Tanken med att han får båda preparaten är att jag vill förebygga stela leder och kanske även skador som han kan dra på sig när han blir äldre. 

 

Grönläppad mussla har ett naturligt innehåll av glukosamin och omega-3 fettsyror, något som i studier har visat sig kunna ge ökad rörlighet i muskler och leder samt stärka ledbrosket. 

– Chock har haft ett klickljud i ett bakben och jag har låtit röntga honom, men det syntes ingenting. Jag fick veta att det kunde växa bort, men sedan han fått musseltillskottet har det inte klickat i höfterna.

LÄS OCKSÅ: Ett tillskott för hundens slitna leder

Smärtan försvann
Camilla har själv haft ont i en knäled i flera år och för två år sedan blev smärtan en broms både privat och i yrkeslivet.

– Det värkte hela tiden, även när jag satt stilla. 2018 fick jag en titthålsoperation i ena knäet. När jag vaknade berättade kirurgen att det var artros. Jag blev verkligen besviken och fattade inte hur jag kunde ha fått artros så tidigt i livet. Läkaren sa också att jag aldrig skulle kunna springa mer. Det kändes riktigt jobbigt, för att leva som pensionär redan vid 38 var ju inget jag önskade.

 

Hon började använda Glyc Boost och Active – och smärtan försvann efter två veckor. 

– Det gjorde att jag kunde gå till gymmet och börja bygga upp musklerna runt knä-leden. Så småningom började jag jogga igen och för inte så länge sedan kunde jag springa milen utan problem. 

Camilla jobbar deltid på ett boende för dementa. Arbetsuppgifterna innebär tunga lyft och när smärtan i knäet var som värst var det problematiskt att utföra sysslorna. 

– Mitt stora intresse är att motionera ute i naturen, tillsammans med barnen och hundarna. Jag är verkligen enormt tacksam att jag hittade något som hjälper mina leder.

Av Inger Palm


Camilla Hallgren

Ålder: 38 år.
Bor: Vikarbyn utanför Rättvik.
Gör: Vårdbiträde inom demensvården.
Familj: Sambo, två pojkar, en familjehemsflicka. Hundarna Chock, 2 år och Fara, 6 år.
Så mår jag bra: Tycker om att vara aktiv med hundarna och barnen.

Grönläppad mussla

Glyc är en ledserie där Original och Boost är baserade på extrakt från den grönläppade musslan som odlas utanför Nya Zeelands kust. Studier har visat att musselextraktet har smärtstil-lande effekt på artros i lederna. Boost innehåller även omega-3 fettsy-ror, zink, gurkmeja, nypon och C-vitamin.Det tros bland annat bero på glykosamino-glykanerna, också kallat naturligt glukosamin, som är ett av de verksamma ämnena i musslan. 

En studie visade att efter ett halvår kunde försökspersonerna uppskatta en förbättring på hela 70 procent av sitt tillstånd.

Glyc Active är det veganska alternativet med boswellia serrata, K2, C- och D-vitamin, gurkmeja, l-arginin, mangan, MSM. .

Aktiv Djurvård är en serie tillskott för hundar som främjar ledhälsan. Aktiv Energy och Aktiv Hund är baserad på musselextraktets verksamma ämnen, omega-3 fettsy-rorna EPA, DHA och ETA och naturligt glukosa-min. 

Aktiv Energy är även förstärkt med gurkmeja, nypon, c-vitamin och zink.  Aktiv Hip & Joint är veganskt med bland annat boswellia serrata, gurkmeja, l’arginin och MSM.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.