Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Trons

Camilla kan springa med hundarna igen

Camilla Hallgren

Ålder: 38 år.
Bor: Vikarbyn utanför Rättvik.
Gör: Vårdbiträde inom demensvården.
Familj: Sambo, två pojkar, en familjehemsflicka. Hundarna Chock, 2 år och Fara, 6 år.
Så mår jag bra: Tycker om att vara aktiv med hundarna och barnen.

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Det var egentligen hästar som hon skulle sysslamed – anledningen till att hon flyttade upp till Dalarna var att hon kom in på hästgymnasiet. Men Camilla Hallgren valde sedan bort att jobba med hästar när sonen blev allergisk.

– Min pappa fanns i Djurås och jag trivdes bra här, därför ville jag inte tillbaka till Göteborg, säger Camilla som valde att jobba inom vård- och omsorg. 

 

När hon lämnade hästlivet bakom sig bestämde hon sig för att skaffa hund och engagera sig i brukshundsklubben. Idag har hon två hundar, den ena är en Australien kelpietik från egen uppfödning. Fara är sex år och med henne tränar och tävlar Camilla i lydnad och spår. Målet är att de ska kvala in till Lydnads-SM i år.

LÄS OCKSÅ: Ledhjälp från havets djup

Gladare och piggare hundar
För lite drygt två år sedan la Camilla märke till att speciellt Fara inte var lika rörlig längre och när hon läste om ett komplement till djurfodret, så bestämde on sig för att prova. Tillskottet med grönläppad mussla är broskuppbyggande och innehåller inflammationshämmande glykosaminoglykaner (GAG) även kallat naturlig glukosamin. Förutom GAG innehåller även grönläppad mussla omega -3 fettsyror, ETA, DHA, ETA samt antioxidaner.

– Det var bra för lederna, det måste jag bara testa, eftersom jag vet att stelhet i lederna begränsar hundarna när de blir äldre. 

– Ganska snart, kanske redan efter en vecka, märkte jag skillnad på min äldsta hund. Hon blev gladare och barnsligare och bjöd in till mer lek. Helt klart är hon inte lika stel längre och det märks framförallt på hennes sätt när vi tränar ihop. 

– Nu när jag ser att det fungerar så bra så tänker jag fortsätta ge dem Aktiv Hund, som preparatet heter. Min yngsta hund Chock, som är två år, får samma tillskott, men också Aktiv Hip & Joint, som innehåller boswellia och gurkmeja som är bra för lederna. Tanken med att han får båda preparaten är att jag vill förebygga stela leder och kanske även skador som han kan dra på sig när han blir äldre. 

 

Grönläppad mussla har ett naturligt innehåll av glukosamin och omega-3 fettsyror, något som i studier har visat sig kunna ge ökad rörlighet i muskler och leder samt stärka ledbrosket. 

– Chock har haft ett klickljud i ett bakben och jag har låtit röntga honom, men det syntes ingenting. Jag fick veta att det kunde växa bort, men sedan han fått musseltillskottet har det inte klickat i höfterna.

LÄS OCKSÅ: Ett tillskott för hundens slitna leder

Smärtan försvann
Camilla har själv haft ont i en knäled i flera år och för två år sedan blev smärtan en broms både privat och i yrkeslivet.

– Det värkte hela tiden, även när jag satt stilla. 2018 fick jag en titthålsoperation i ena knäet. När jag vaknade berättade kirurgen att det var artros. Jag blev verkligen besviken och fattade inte hur jag kunde ha fått artros så tidigt i livet. Läkaren sa också att jag aldrig skulle kunna springa mer. Det kändes riktigt jobbigt, för att leva som pensionär redan vid 38 var ju inget jag önskade.

 

Hon började använda Glyc Boost och Active – och smärtan försvann efter två veckor. 

– Det gjorde att jag kunde gå till gymmet och börja bygga upp musklerna runt knä-leden. Så småningom började jag jogga igen och för inte så länge sedan kunde jag springa milen utan problem. 

Camilla jobbar deltid på ett boende för dementa. Arbetsuppgifterna innebär tunga lyft och när smärtan i knäet var som värst var det problematiskt att utföra sysslorna. 

– Mitt stora intresse är att motionera ute i naturen, tillsammans med barnen och hundarna. Jag är verkligen enormt tacksam att jag hittade något som hjälper mina leder.

Av Inger Palm


Camilla Hallgren

Ålder: 38 år.
Bor: Vikarbyn utanför Rättvik.
Gör: Vårdbiträde inom demensvården.
Familj: Sambo, två pojkar, en familjehemsflicka. Hundarna Chock, 2 år och Fara, 6 år.
Så mår jag bra: Tycker om att vara aktiv med hundarna och barnen.

Grönläppad mussla

Glyc är en ledserie där Original och Boost är baserade på extrakt från den grönläppade musslan som odlas utanför Nya Zeelands kust. Studier har visat att musselextraktet har smärtstil-lande effekt på artros i lederna. Boost innehåller även omega-3 fettsy-ror, zink, gurkmeja, nypon och C-vitamin.Det tros bland annat bero på glykosamino-glykanerna, också kallat naturligt glukosamin, som är ett av de verksamma ämnena i musslan. 

En studie visade att efter ett halvår kunde försökspersonerna uppskatta en förbättring på hela 70 procent av sitt tillstånd.

Glyc Active är det veganska alternativet med boswellia serrata, K2, C- och D-vitamin, gurkmeja, l-arginin, mangan, MSM. .

Aktiv Djurvård är en serie tillskott för hundar som främjar ledhälsan. Aktiv Energy och Aktiv Hund är baserad på musselextraktets verksamma ämnen, omega-3 fettsy-rorna EPA, DHA och ETA och naturligt glukosa-min. 

Aktiv Energy är även förstärkt med gurkmeja, nypon, c-vitamin och zink.  Aktiv Hip & Joint är veganskt med bland annat boswellia serrata, gurkmeja, l’arginin och MSM.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.