Halloween och pumpatider..
Det kryllar av olika pumpor i affärerna nu och det är vackra att använda som höstdekorering men också goda och nyttiga att laga mat eller baka med.
Jag älskar att äta soppa på hösten och i helgen som var så gjorde jag en god soppa av en butternut pumpa som jag köpt hem. Googlade runt på lite recept och som vanligt blev det en mix från några olika.. Resultatet blev riktigt bra så passa på att testa nu när det finns ett stort utbud av pumpor i butikerna 🙂
Recept för ca 3 personer:
600 gram pumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 grönsaksbuljong
1,5 dl creme fraiche
en halv citron (rivet skal och saft)
1 tsk sambal oelek
smör till stekning
Hacka lök, vitlök och tärna pumpan. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt grönsaksbuljong och pumpan och låt sen koka i ca 12 min. Mixa därefter soppan med stavmixer eller i en blender. Häll tillbaka i grytan och blanda ner crème fraîche, citron och sambal oelek. Krydda eventuellt med lite mer chili och salt och låt soppan koka upp. Servera med knaperstekt bacon och några basilikablad.