Surf the healthy way've

Recept – Rawfoodbollar med saffran!

Här kommer ett litet baktips i advents- och luciatider!
Perfekt att ha med sig som en liten trevlig present till lussefikat eller adventsglöggen. Eller varför inte överraska vännerna/kollegorna med något annat "saffransgott" än lussebullar på lucia?
De är enkla att fixa ihop och mycket goda. Dessutom innehåller de varken gluten, laktos eller raffinerat socker, så perfekt för den som vill undvika detta.

  • 3 dl chasewnötter - mixas till mjöl
  • 1-2 påsar saffran (beror på hur mycket du gillar saffran..)
  • 10 färska dadlar
  • 1-2msk kokosolja
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt

Blanda saffran, vaniljpulver och salt i "chashewnötsmjölet". Mixa/mosa i dadlar och tillsätt övriga ingredienser. Rulla små bollar i kokosflingor och förvara i kyl eller frys innan servering.

De passar farligt fint till en kopp te hemma i soffan också...
IMG_0716

Fredagsfika – rawfoodbollar & mandelmjölk!

Fredag idag och du kanske funderar på om det är värt att äta något gott till kaffet i eftermiddag eller i helgen... Det kan ju diskuteras i all oändlighet men jag tycker självklart att det är okej att äta lite godsaker ibland. Dock undviker jag i största möjliga mån det vita sockret som bevisligen inte är bra för våra kroppar. Läs t.ex en tidigare artikel på Kurera av Ann Fernholm.

Jag sötar ofta med banan, dadlar och annan torkad frukt när jag bakar eller gör smoothies och det blir minst lika sött och gott. Mer naturligt gott utan konstigheter!

Igår kväll gjorde jag egen mandelmjölk med ett par dadlar då jag ville ha den lite sötare denna gång. Allt du behöver är en bra mixer och en nötpåse att sila mjölken genom. Receptet är enkelt;

  • 1 dl mandlar (blötlägg i minst 5h timmar innan)
  • 5 dl vatten
  • 2 dadlar (kan uteslutas om man vill ha en mindre söt variant)

Mixa mandlar, vatten och dadlar till allt är finfördelat. Sila vätskan genom nötpåsen och du har din mandelmjölk klar.

Massan som blir över från mandlarna passar sen perfekt att använda till rawfoodbollar.. Slängde ihop en variant utan att tänka så mycket på måtten igår men på ett ungefär så här;

  • Finkrossen/massan från mandelmjölken ovan. (1 dl mandel)
  • 1,5 dl blandade nötter
  • 10 soltorkade aprikoser
  • 7-8 dadlar
  • 2-3 msk kokosflingor
  • 2-3 msk kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk kaffe

Mixa ihop alla ingredienser i din mixer och rulla sen bollarna i kokosflingor eller nötkross. Ett bra alternativ till de vanliga chokladbollarna så nu behöver du inte fundera lika mycket på om du ska ha något gott till fredagsfikat..
Visst innehåller även dessa mycket energi men även en massa nyttigheter 🙂
IMG_2521

Happy friday!!