Surf the healthy way've

Bokslut september – reflektion!

Det bästa jag gör regelbundet i mitt liv just nu är att pausa för stunder av reflektion. Stunder där jag lyssnar inåt. Stunder där jag känner efter. Stunder där jag bland annat funderar på ett varför. Varför vill jag? Varför vill jag inte? Så att det känns bra. Så att jag mår bra. Så att jag gör medvetna val i riktning mot var jag vill vara och hur jag vill känna.

Jag lär mig hela tiden nya saker om mig själv när jag gör detta och det är häftigt. Blir liksom starkare i grunden, därinne i djupet. Och jag blir glad. Glad över det lilla och det stora. Uppskattar det jag har och det som finns runtomkring mig.

September har varit en månad med fullt ös, både jobbmässigt och privat. Vet att många fler har det så och därför är det viktigt att hitta sitt sätt för återhämtning och reflektion. Skapa förutsättningar för att hantera den ”stressiga” vardagen.

Jag har fått många kloka svar när jag lyssnat inåt och därför tänker jag vara sann mot mig själv. Det är nog det viktigaste jag kan göra för hälsan och ett hållbart välmående. Det är lätt att säga att man ska strunta i vad andra tycker, tänker och gör. Strunta i att jämföra sig. Strunta i prestation. Med det är inte alltid lätt.. Det krävs träning och det krävs mod. Typ som med all fysisk träning, det behöver underhållas hela livet!

 


Semester!!

Semester.. Något vi svenskar ofta längtar enormt mycket till. Ibland känns det som att hela grejen med att jobba och ha en vardag går ut på att längta till semestern och ledighet. Ledighet med tid till att umgås med familj och vänner, ledighet med tid till att resa, ledighet med tid till att bara vara.

Konstigt egentligen.. varför kan vi inte försöka ha lite av den tiden annars också? Den finns ju faktiskt där ÄVEN i vardagen när vi jobbar. För de flesta jobbar ju inte mer än 8 timmar av de 24 som finns på ett dygn.. Vet att det säkert upprör vissa när jag skriver så men jag tror ändå att det handlar om att prioritera och välja själv vad som är viktigt och vad som ska styra i livet. Och jag tror (eller vet) att det är många som numera är väldigt bra på detta och det inspirerar mig ofta när jag själv tappar fokus och hamnar i "ekorrhjulet".

Jag gick på semester igår efter ett år som varit lite annorlunda än de senaste 12-13 åren.. Jag har varit tjänstledig och pluggat, testat på att jobba mer med mitt egna företag, jobbat som PT på Master Training och sist men inte minst så vågade jag faktiskt lämna min fasta tjänst i våras för att fortsätta på den väg jag påbörjat. För mig var det en nödvändig förändring. Jag var inte helt nöjd. Jag hade tappat energi och motivation. (Och här vill jag gärna tillägga att Scandic alltid kommer ligga mig varmt om hjärtat och att jag mycket väl kan tänka mig att jobba inom företaget igen så att det inte misstolkas..)

Nu har jag laddat upp batteriet med ny energi och tankat psyket med massa motivation. Även om jag inte helt vet var jag ska framåt så har jag en mycket klarar bild om vad jag vill och framför allt vad som är viktigt för MIG. För att JAG ska fungera. För att JAG ska må bra och sprida den energi JAG vill.
IMG_3018

Jag summerar med det sagt, ett grymt bra och välbehövligt år när jag nu tar drygt tre veckor ledigt. Jag har lyckats skapa mer utrymme för att jobba med mina intressen och min livsstil. För er som är nyfikna på vad det innebär så har jag en deltidtjänst på Xtravel där jag jobbar som administrativt ansvarig i ett grymt skönt företag, som gör det jag älskar - skid och surfresor samt skräddarsydda företagsresor med lite action i!! Jag jobbar med PT/löp-kunder och samtalscoachar klienter som vill göra förändringar/utvecklas i min egna enskilda firma CReative Training. Jag har olika uppdrag som ledare för Springtime Travel på löparresor och träningsresor. Dessutom har jag ca 8 timmar i veckan på Master Training med ett härligt gäng kollegor och kunder. En mix som är perfekt för mig just nu. En jäkligt kul mix om jag får säga det själv!!

Så även om min semester är efterlängtad och det året som gått inte alltid varit helt lätt ("tjänstledig" innebär faktiskt en hel del jobb för att få ihop allt.. främst ekonomiskt..;-)) så ser jag fram emot tiden efter min semester också!

Jag är övertygad om att det går att hitta en balans mellan arbete och annan tid. Annan tid som man kan använda till det man vill och mår bra av. Sån tid som vi tycker att vi har när vi har semester...
IMG_2652

 

 


Sköna maj välkommen & maj-motivation!!

Årets första fyra månader har snart passerat.. Ganska fort om jag får säga mitt.. men känner att det varit fyra riktigt bra månader fyllda av insikter, reflektioner och en del beslut. Några större och några mindre men känslan av att kunna grunda sina beslut på en trygg och bra plattform är otroligt skön. Det tackar jag den coachingutbildning, hos Akademi Coachstjärnan, som jag gått under dessa månader och som jag trodde skulle göra mig till en bra coach.. men den har faktiskt gjort så mycket mer med mig!

Utvecklat MIG. Lärt mig att förstå MIG. Fått mig att greppa vad värderingar är för MIG. Insett vad som är viktigt för MIG. MIG. JAG. MITT AGERANDE. Det kan bara JAG påverka och det är häftigt!!

"Self-Respect" och "Passion". Två värderingskort som låg framför mig när vi avslutade kursen för en vecka sen och skulle välja två kort som beskrev känslan nu och framåt. Jag snodde dem snabbt och kände direkt att de var mina nya ledord i livet. Tillsammans med "energi" som följt mig länge (får nog döpa om det till "energy" så att de passar ihop i det mer internationella sällskapet.. :-)) så har jag nu tre starka ledord som betyder något speciellt för mig. Ledord som jag kan plocka fram i bra och mindre bra stunder för att hitta mina värderingar och den plattform jag har under mig.

Nu ser jag fram emot att få coacha andra till lika sköna insikter och utveckling inom önskat område och gå mot en internationell certifiering inom coachingen.

Tänkte också att det är dags att börja vara lite aktiv här igen.. Nu när våren är här på riktigt och motivationen stiger tillsammans med energin vi får av ljuset och längre dagar! Våren. Nyvaknande. Nya knoppar. Mer ljus. Mer värme. Mer sol. Mer energi. Mer motivation.

Börjar med att ge dig en liten utmaning i att fundera på om det finns något/några ledord som matchar med dina värderingar?Ord som kan motivera dig i din vardag, i din träning, i ditt jobb, ja i ditt liv helt enkelt. Påminna dig om var du är på väg och vad som är viktigt.

Lycka till med tankarna kring detta och njut av en skön Valborgshelg!

IMG_2037


Stick to the plan.. men vad händer när det inte funkar?

Jag har ofta en plan och ett mål.. Privat är det ibland knutet till min träning men också till andra saker i livet som utvecklar mig och som skapar ett driv. En vilja.

På jobbet har vi ofta företagets mål och plan att följa men även specifika mål för dig som anställd. Här finns också ofta utrymme att sätta egna mål i det arbete man gör. Kanske ett mål kring utveckling och vad man vill uppnå framåt.

Har vi för många mål? Är vi för målfokuserade och för hårt hållna till en plan?
Ibland kanske det är så.. Eller i alla fall känns så.. För egentligen så är det ju faktiskt bara att skita i planen för en stund. Göra en avstickare och kanske hitta en annan väg till målet. Jag tror inte på en rak väg och inte heller på en rätt väg.

Jag tror det finns många vägar! 

Hade ett bra samtal med en fantastisk vän i söndags som gav mig inspiration till att skriva ett inlägg om det här. Om känslan när man inte hinner följa sin plan och börjar känna en stress över något som egentligen ska vara inspirerande, skapa motivation och vara roligt. Det är inte bra. Faktiskt helt fel. För om målet är roligt och attraktivt, då ska ju planen och vägen dit också vara det.

Nu gäller det en plan för träning och vi vet alla att ibland så kör det ihop sig. Familjeliv, förkylningar, jobbet.. ja det finns olika anledningar till att vi inte kan följa den exakta planen. Jag har skrivit det förut och jag gör det igen..

Tänk om!! Gör det du hinner, det som passar dig.
Tänk kvalitet istället för kvantitet. Skippa ett pass om du är trött och stressad. Satsa istället på ett bra pass när du är piggare och känner att kroppen är i balans. Det ger mycket bättre effekt och har vi ett mål så kommer det passet definitivt ta dig närmre målet.

Stick to plan.. men ändra planen om den inte håller!! stick-to-the-plan


Årets första dag – funderingar om 2015

1 januari. En start. Ett nytt år. En början på något som vi egentligen inte vet något om. Visst är det lite skönt med en dag varje år som ger oss möjlighet att starta om? Vända blad som det så klokt heter. För det är ju faktiskt det vi gör, bläddrar bort 2014 och bläddrar fram 2015.

Vi vet vad som hänt 2014 och kan välja att ta med oss vissa delar som erfarenheter och vissa delar som fina minnen. Andra delar kanske vi helst bara vill sudda ut och då är det perfekt läge till det nu. Bläddra bort. Starta om!

Kanske är det bara att trycka på "restart" och köra på som du har gjort. För det är inte alltid så att det behövs en massa förändringar, det kanske är bra precis just som det är. Fundera. Känn efter. Vad vill du?

Men det kan också finnas tid för lite finjusteringar innan du startar om och så tänker jag inför 2015. Några småsaker att tänka lite mer på för att hitta balansen mellan jobb, fritid och livet..

Jag brukar skriva ner lite tankar (inga löften) som jag tar med mig under året. Det kan vara mål jag vill uppnå helt eller komma en bit på väg mot. Det kan vara en känsla. Ett mantra att upprepa eller ett motto att leva efter. En del tankar delar jag med mig av, andra inte.. Men de står alla där, nerskrivna på mitt papper.

Jag är redo för 2015 och jag tror det blir ett bra år. Jag kommer bl.a att fokusera på att göra saker "för att jag vill". Sortera bort det jag inte får ut glädje och positiv energi av. Det är så mycket vi gör för att vi "borde". För att vi "får dåligt samvete". För att leva upp till "andras förväntningar". För att det är en slags "norm". Och ja, vissa saker är kanske tvunget.. men jag tror ändå på att hitta känslan "för att jag vill" i det mesta du tar dig an. Det blir ju så mycket roligare då!

Första dagen på året spenderas i soffan och snart med ett besök hos en härlig vän - FÖR ATT JAG VILL...

image


Här är ett effektivt och bra hemmapass!

Jag är fylld av inspiration och nya verktyg!

Idag vaknade jag som många andra till en regnig och grå måndag. Med betoning på grått. Eller egentligen, vid den tiden, mörkt. Hur lätt är det att dra av sig täcket och kliva upp från en varm och skön säng då? Inte så lätt alls faktiskt! Dessutom sista veckan innan julledigt.. Det krävs lite extra energi för att orka "slutspurten" nu.

Jag fick den energin idag!
Har deltagit på en utbildningsdag som hölls av Niina och Peter från Framtidens Team där temat var "Bli en bättre talare". Precis som ni förstår så handlade det om kommunikation och hur vi presenterar det vi vill ha sagt i ett möte, föreläsning, utbildning eller annat anförande. Hur fångar jag den gruppen jag har framför mig? En dag varvat med teori, grymma tips och sist men inte minst praktik och feedback. Väldigt inspirerande, utvecklande och lärorikt. Kanske extra mycket för att vi var en grupp med rätt olika bakgrund och roller. För mig är detta en typ av "energipåfyllnad". Något som leder mig framåt. Som gör mig medveten. Som skapar trygghet när jag ska prata inför andra. Som gör att jag vågar testa nya saker. Så att jag i min tur kan bidra med energi!

Lite av energin jag fick förbrukades sen på ett skönt styrkepass hemma på vardagsrumsgolvet så summeringen av denna måndag är inte ett dugg grå 🙂

måndag

Styrkepasset körde jag i så kallad tabataintervall (8x20 sek med 10 sek vila mellan varje rep) där jag jobbade med mestadels stora muskelgrupper där jag försöker involvera flera arbetande muskler.

Här är exempel på övningar som tillsammans ger ett effektivt och bra hemmapass:

  • Thrusters med hantlar
  • Armhävningar + Dips (dessa alternerar jag så det blir fyra av varje totalt)
  • Utfall med bakre fot på stol (alternera ben så du kör fyra intervaller på varje)
  • Fällkniven (eventuellt kombinera med annan magövning och alternera)
  • Sidoutfall med hantlar (alternera ben så du kör fyra intervaller på varje)
  • Planka med hantelrodd
  • Två valfria axelövningar som du alternerar (flyes, pressar)
  • Jag brukar kör 6-8 tabataintervaller totalt och med lite uppvärmning och stretch så tar det mellan 30-45 min.

 


Aktiv och hälsosam livsstil med balans..

Det har varit rubriken för en föreläsningserie som jag har kört hos en kund. Tre delar; inspiration & motivation, kost & träning  samt leva & fungera. Att sen hitta en balans.. Fungerar det? Jag tror på det. Balansen är absolut inte lätt. Det tar såklart tid att lära sig balansera. Vi behöver insikt och kunskap i hur våra kroppar fungerar och även testa oss fram i vad som får oss att må allra bäst och känna tillfredsställelse. Just DIG att må bra. Det finns inget facit som funkar på alla och tur är väl det. Det innebär ju att vi alla är unika och har helt egna förutsättningar för att hitta en väg till att må bra.

Det finns inte heller någon som kan välja din väg, det valet är helt och hållet ditt. Fantastiskt bra eller hur? Du styr över vad du ska göra. Ja, jag vet också att det ibland inte känns så.. Men helt ärligt det är faktiskt du själv som styr över dina handlingar.

Att göra, det är då det händer. En tanke eller plan räcker inte. Det låter hårt men jag vill som ni märker vända det till något positivt. Tänk att kunna få sätta mål kring vad du vill uppnå eller visioner om hur du vill leva och planera vägen dit. Att sedan GÖRA förändringar som leder dig framåt. Leva i de förändringar du gör på vägen. Må bra i det. Känna glädje och stolthet i att uppnå delmål och så småningom slutmål. Kanske förändra en plan som inte fungerar. Komma på något bättre. Ibland inse att målet inte längre är så attraktivt. Hitta ett nytt mål.

Vägen är oftast inte spikrak, den kan förgrena sig. Det finns vägskäl. Vissa enkla andra svårare. Ni börjar förstå, i stort handlar det om livet. För mig är en del av balansen i livet att stanna upp och reflektera över allt detta.

Jag vill må bra. Jag vill vara aktiv och leva en hälsosam livsstil, det är helt mina egna val. Det är dessutom otroligt kul att få möjlighet att prata om det inför andra. Att få möjligheten att inspirera.

Avslutar idag med ett av mina favoritcitat som kan var till hjälp när du vill göra en förändring!

START WHERE YOU ARE, USE WHAT YOU HAVE, DO WHAT YOU CAN.

- Arthur Ashe