Surf the healthy way've

Två enkla frukostar (mellanmål) med svenska äpplen!!

Äpple, det är nog en av de frukter jag faktiskt gillar allra mest..
Nu älskar jag nästan all frukt och det är svårt att utse en riktig favorit men ett äpple är så enkelt att ha med sig i väskan. Att skiva på gröten. Att smeta jordnöt/mandelsmör på. Att hacka ner i salladen. Att ha i paj eller kaka med massa kanel.. En frukt som är sådär lagom söt och syrlig på samma gång och som det är lite tuggmotstånd i. Sitter faktiskt och smaskar på ett just nu, ett svenskt, för de är såklart allra godast.

IMG_0219

Och speciellt om det plockats direkt från trädet.. Just detta är köpt i affären men jag hade lite "hemplockade" äpplen från syrrans trädgård kvar i helgen som var. Fick en påse för ett par veckor sen och nu hängde de lite på sista versen.. Tänkte att jag skulle sätta igång och baka äppelpaj men så kom jag att jag sett ett väldigt enkelt recept på äppelkräm i mina flöden på sociala medier. De var egentligen mer passande eftersom äppelkrämen passar perfekt som ett bra mellanmål eller till frukost.

Receptet är hur enkelt som helst och är från Paleoskafferiet som så mycket annat jag lagar.. 🙂

  • 4 äpplen
  • 5 dl kokosmjölk
  • kanel efter smak

Skala äpplena och skär i småbitar. Låt koka i kokosmjölk och kanel på svag värme i ca 45min. Du kan sen välja att mixa krämen med stavmixer alternativt låta den vara som den är vilket jag gjorde. Blir ca 2-3 portioner.

Toppade min frukostkräm med lite hackad mandel och kokosflarn..

IMG_0204

Gjorde även en grötfrukost med mina äpplen i helgen och den gjorde jag så här:

  • 1/2 dl vardera av fiberhavregryn & boveteflingor
  • 2 dl vatten (drygt.. behövs ofta lite mer..)
  • 1 msk linfrö
  • 1 finhackat eller rivet äpple
  • 1 msk jordnötssmör

Kokas ihop under omrörning och serveras med valfri topping och mjölk!!

IMG_0166

Så ut och palla lite äpplen nu och använd dem till frukost, lunch, mellis och middag... 😉

 


Kiwi – en god frukt fylld av nyttigheter!

Alltså jag är beroende.. Beroende av den fantastiskt goda kiwin som serveras till frukost, lunch och middag här i Portugal. Är med som ledare på Trainingcamp för Springtime Travel denna vecka och liksom förra året när jag var här nere ungefär samma tid, så är kiwin helt galet god!! Mogen med en fantastisk smak, inte alls hård och sur som den kan vara hemma ibland.

Jag äter två till frukost, två till lunch och två till middag... 6 om dagen typ.. och det är inga små rackare...

Var ju därför tvungen att googla lite på den här underbara frukten så jag vet vad jag stoppar i mig. Som de flesta vet så innehåller denna sköna gröna frukt mycket C-vitamin. Dessutom finns det A-vitamin, E-vitamin, kalium och en hög halt av kostfiber under det lite lurviga skalet. Jag har hört att vissa även äter detta och det kanske beror på att det innehåller antioxidanter.

Det finns en del som är allergiska mot kiwi (jag tycker faktiskt lite synd om dem..) och det beror på att frukten innehåller ett enzym som heter actinidin. Detta enzym verkar annars nedbrytande på protein och kan användas för att möra kött. Med andra ord kanske man skulle pröva sig på en "kiwimarinad" när grillsäsongen sätter fart 🙂

Hemma använder jag ofta kiwi i smoothies. Min gröna favoritsmoothie består av:
* kiwi
* banan
* avokado
* spenat
* citron
* kokosmjölk

Längtar redan till morgondagens två frukostkiwisar....

image