Surf the healthy way've

Saffransgranola – recept till julfrukosten!!

Denna helg har det bland annat blivit lite bak och fix i köket. Har under den senaste veckan sett lite olika bilder på saffransgranola i sociala medier och i tidningar och eftersom burken med granola skulle fyllas på så var det passande att testa något nytt. Det blev en variant där jag (som ofta) inspirerats från olika håll och där jag anpassat receptet till det jag hade hemma (och det jag gillar).

Resultatet? God, färgglad och hur snygg som helst som topping på en blåbärssmoothie.. (hann tyvärr inte ta bild på den kombon idag..)

  • 3 dl havregryn (glutenfria)
  • 100 g sötmandel (hacka grovt)
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 dl linfrö
  •  1/2 dl kokosflingor
  • saften från en pressad apelsin
  • ca 1 dl vatten
  • 1-2 msk kokosolja
  • 0,5 g saffran
  • ev lite kanel
  • 1-2 msk honung
  • 4 st fikon (inget måste)
  • 1 dl tranbär

Blanda alla torra ingredienser först. Gör sedan en blandning av vatten, smält kokosolja och apelsinsaften tillsammans med honung, saffran och kanel. Häll över det torra och rör om så att allt blir "blött". Lägg på ett bakplåtspapper i en långpanna och sätt in i ugnen på ca 175 grader. Rosta i ca 20 minuter men rör om i långpannan då och då så att det inte bränns. Hacka till sist fikon och blanda ner dessa tillsammans med tranbär när granolan är klar och har svalnat.

IMG_0833