Surf the healthy way've

Kycklingbullar – fyll frysen!

Inspirerades av ett recept på kycklingbullar som jag såg i ICAs buffétidning i lördags och gjorde en variant.. enkla, goda och toppen att ha i frysen när det ska gå snabbt med middagen!!

  • 500g kycklingfärs
  • 2-3 dl kokt quinoa
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 1 msk tahini
  • 1-2 tsk sambal olek
  • salt och peppar

Forma till bullar och stek i panna! Serverade dem med stekt vitkål (strimla och stek med olivolja, vitlök, persilja och flingsalt).

Testa, jag tror du kommer gilla!!

 


Sötpotatissoppa – en ny veggofavvo!!

Jag försöker äta lite mer vegetariskt och testar nya grejer varje vecka. En del blir bra, andra mindre bra och vissa blir helt fantastiska 😊 Den här Sötpotatissoppan har jag ätit fyra luncher på raken och kommer göra den igen snart!

Tack för inspirationen på instagram Vin & Matguiden.

Bytte kokosmjölken mot vanlig grädde denna gång men kan tänka mig att den smakar ljuvligt med kokosmjölken också. Förstärkte den ett par av luncherna med några skivor av en kycklingfilé och en klick créme fraiche.  Gillar du sötpotatis? Gör den säger jag bara!!!


Saffranskaka – utan gluten och vitt socker!

Adventstider innebär fikastunder och tända ljus. Det innebär saffran och söta bakverk. Idag testade jag ett recept på en glutenfri och ”sockerfri” saffranskaka som jag sett exempel på i mitt instagramflöde @familygod.se. Jag gjorde den på kokosgrädde då det var det jag hade hemma i skåpet. Den blev riktigt saftig och god. Passade dessutom perfekt till en kopp te framför handbollen på TV nu ikväll!!

Här är receptet:

6 dadlar
1 dl kokosgrädde (funkar säkert bra med vanlig kokosmjölk också)
1/2 msk flytande honung
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1-2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 pkt saffran
1 tsk bakpulver
kokosolja till formen
kokosflingor till dekoration

Hacka dadlar och blanda med kokosgrädden i en kastrull. Värm på medelhög värme och mosa dadlarna så fint det går. Tillsätt honungen och rör ner saffran när du tar av kastrullen från värmen. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp äggen och blanda sen med de torra ingredienserna. Sist rör du i dadel/saffransblandningen. Smörj en mindre form med kokosolja och bred ut smeten. Jag toppade med lite kokosflingor. Grädda på 150 grader i ca 30 minuter.

 

 


Snabba tidiga frukostar!

När man jobbar med träning blir det ofta tidiga morgnar. Att ha kund klockan 7.00 är för mig mer vana än undantag och att gå upp 5.30 funkar helt okej när man är en morgonmänniska.. MEN det underlättar såklart ändå om morgonrutinerna går hyfsat fort innan man ska ge sig iväg.. så att man får så mycket välbehövlig sömn som möjligt.

Att hoppa över frukosten finns inte i min värld och det är nog mina kunder rätt tacksamma för att jag inte gör.. Frukost är det bästa jag vet och jag är ALLTID hungrig på morgonen oavsett om jag så skulle gå upp 03.00.

Tänkte att jag skulle ge er några av mina tips för en snabb men fortfarande god frukost som ger dig bra energi.

Nummer ett är helt klart att förbereda den kvällen innan!! Smoothies, overnight oats, chiapudding, egen frukt eller nötyoghurt, kall nötgröt. Det finns massor du enkelt kan röra ihop kvällen innan och som sen står och ”gottar” till sig i kylen över natten.

* Se till att alltid ha en bra bas hemma i kylen i form av mjölk (gärna vegetabilisk som havre, nötmjölk, kokosmjölk), naturell yoghurt eller soygurt.

* I skafferiet bunkrar du upp med havregryn, boveteflingor, quinoflingor, naturella nötter, chiafrön, linfrö, solroskärnor, pumpafrö, sesamfrö, kokos, hampafrön, kanel och vaniljpulver.

* Frysen laddar du med bär och frukt som du kan röra/mixa i eller ha till serveringen.

* Gör din frukost i en trevlig burk så har du ju ett trevligt ”upplägg”utan att göra något.

* Innan servering toppar du med t.ex lite färsk frukt, kanel, jordnötssmör/mandelsmör, frön, kokosflingor eller annat du gillar. Har du inte tid så ät den som den är, den är ju ändå fylld med massa bra grejer!!

Vill du testa en ”over-night-oats” (kall gröt) så brukar jag göra grunden så här;
Rör ihop en dryg deciliter av din vätska/yoghurt med ca 1 dl havregryn, ett par matskedar av de frön du önskar och blanda i frysta bär eller mosad banan för lite mer sötma. Blanda eventuellt i lite hackade naturella nötter. Tänk på att om du använder en mer flytande vätska är det bra med en större del chiafrön i. Låt stå i kylen över natten. Hur enkelt som helst.

Här kommer också receptet på den overnight oats jag åt imorse och som är på bilden. Testade för första gången att göra den på keso och gillar du keso rekommenderar jag den starkt.

  • Ca 1dl keso
  • 0,5 dl havremjölk
  • en liten mosad banan
  • 2-3 msk havregryn
  • 1 msk solroskärnor
  • 0,5 msk linfrö
  • lite frysta hallon

För mer frukostinspo se mina tidigare inlägg med recept på:

Kall Blåbärsgröt
Chiapudding på kokosmjölk
Nötgröt
Krämig Grön Smoothie


Kikärtsbiffar på en kvart!

Känner ni som jag, att allt liksom dragit igång med full fart igen efter sommaren?! De senaste två-tre veckorna har liksom bara rusat förbi för min del. Det är så lätt att bara hänga med i hjulet som snurrar fort men väldigt viktigt att kunna dra i handbromsen också. Har påbörjat ett blogginlägg om mina bästa tips för att bromsa upp lite och hoppas kunna dela med mig av det senare i veckan. Till dess tänker jag att ni kan få ett middagstips som går fort och mättar bra när man kommer hem och är sådär hungrig så att man helst skulle velat ha mat för en timme sen.. (händer mig ganska ofta..)

Kryddiga kikärtsbiffar med chili, vitlök och koriander

* En tetra med ekologiska kikärtor
* 2 ägg
* 1-2 msk sesamfrön
* 1/2 liten gul lök
* 1/3 röd chilifrukt
* 1 pressad vitlöksklyfta
* färsk eller fryst koriander efter smak (typ mycket..)
* en nypa salt

Mixa allt i en blender eller med en stark stavmixer och stek sen biffarna i olivolja. Smaka inte för mycket på smeten för då får du inte ihop några biffar… 😉 Jag gjorde en vitkålssallad med röd paprika och äpple till biffarna och fixade en sås på gräddfil och lite majonäs.

Bra måndagsmiddag och dessutom ”meat-free”
IMG_3964

 

 


Grönsaksbiffar med halloumi

Ikväll improviserade jag lite med de grönsaker som fanns hemma i kylen och fick ihop riktigt goda vegetariska biffar. Superenkla och snabba att fixa till så delar med mig av receptet. Funkar toppen enligt devisen ”ta vad du har hemma” och du.. mina mått i receptet är väldigt cirka… men ger dig ett hum om mängden 🙂 Testa dig fram, det är kul att experimentera!!

1,5 dl grovriven halloumi
2,5 dl grovriven zucchini 
1 dl grovrivna morötter
1/2 riven rödlök
1,5 msk sesamfrön
2 ägg
salt, peppar och ev chili efter tycke och smak.

Klicka ut lagom stora biffar i en stekpanna och stek dem gyllenbruna i olivolja.

IMG_3798

 

 


Matsäckstips – lätt som en plätt..

Juli är snart slut men för många fortsätter semestern någon vecka in i augusti och dessutom finns det fina sensommarhelger att njuta av. Så varför inte packa matsäck och ge dig ut i naturen!!

Badstranden, en klippa vid havet, en glänta i skogen eller på gräsmattan i parken. Välj ditt favoritställe helt enkelt 🙂

image

Här kommer två enkla recept på plättar som blivit mina favoriter att ha med som matsäck.

Kesoplättar

250g keso
2 ägg
1 msk fiberhusk

image

Bananplättar m kokosmjöl

1 mosad banan
2 ägg
1 msk kokosmjöl

image

Stek plättarna i kokosolja och packa gärna ner dem med tillsammans med lite bär och skivad frukt!


Bönsalsa med Halloumi

Hade några vänner över på middag igår och gjorde det rätt enkelt för mig med en ugnsbakad laxsida. Fixade en marinad på sesamolja, risvinäger, chili, vitlök och salt som jag penslade laxen med innan jag satte in den i ugnen. Sen återstod ju bara frågan om vad jag skulle servera till.. Kikade i skåpet och där stod ett par små tetran med svarta bönor från Zeta. Kom på att jag sneglat på baksidan på dem när de inhandlades och att det fanns ett recept på en bönsalsa där, så bestämde mig för att testa den.

Nu kan jag som vanligt inte hålla mig helt och hållet till ett recept så jag gjorde en variant.. Himla gott blev det i alla fall och jag kan varmt rekommendera att göra denna bönsalsa och antingen äta som den är till en enklare vegetarisk lunch/middag eller så kör du den som ett tillbehör till lax eller kyckling.

Till 4 personer:
* 2 små pkt svarta bönor
* Olivolja
* 1 pkt Halloumi
* 5-6 stjälkar grön sparris
* 1/2 rödlök
* 2 klyftor vitlök
* 1/2 chili
* 12 cocktailtomater
* basilika efter smak
* citron
* salt

Tärna halloumin och stek den i lite olivolja så att den får lite färg. Ta ur den ur pannan och stek sen rödlök, sparris, vitlök, chili i lite mer olivolja. Dela tomaterna och ha i dem tillsammans med bönorna. Tillsätt citron, basilika och lite salt innan du rör ner halloumin igen. Servera den ljummen!!

IMG_2515

 


Mer tips till julfrukosten – enkla bröd med fikon & aprikos!

Nu väntar lite lediga dagar för de flesta och förhoppningsvis ett något lugnare tempo. Kanske har du tid att njuta av lite längre frukostar tillsammans med familj eller vänner och varför då inte passa på att baka lite eget bröd..

Jag gör det ganska ofta på helgerna och det behöver inte alls ta speciellt lång tid. Speciellt eftersom jag ofta bakar utan vetemjöl och jäst vilket innebär att man ”slipper” lång väntan när brödet jäser.

Passar på att tipsa om dessa små frukostbröd som passar perfekt i juletider med sin smak av brödkryddor, fikon och aprikoser. Ett bröd som går fort att fixa ihop och det blir lite sådär ”hård/mjukt” men de är väldigt goda med smör och ost oavsett om de är varma eller har svalnat lite.

image

Receptet är från Paleoskafferiet och för en gång skull följer jag det till punkt och pricka ?

Kanske något att testa för morgondagens julaftonsfrukost?


Recept – Rawfoodbollar med saffran!

Här kommer ett litet baktips i advents- och luciatider!
Perfekt att ha med sig som en liten trevlig present till lussefikat eller adventsglöggen. Eller varför inte överraska vännerna/kollegorna med något annat ”saffransgott” än lussebullar på lucia?
De är enkla att fixa ihop och mycket goda. Dessutom innehåller de varken gluten, laktos eller raffinerat socker, så perfekt för den som vill undvika detta.

  • 3 dl chasewnötter – mixas till mjöl
  • 1-2 påsar saffran (beror på hur mycket du gillar saffran..)
  • 10 färska dadlar
  • 1-2msk kokosolja
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt

Blanda saffran, vaniljpulver och salt i ”chashewnötsmjölet”. Mixa/mosa i dadlar och tillsätt övriga ingredienser. Rulla små bollar i kokosflingor och förvara i kyl eller frys innan servering.

De passar farligt fint till en kopp te hemma i soffan också…
IMG_0716