Surf the healthy way've

Hej Stockholm Marathon 2016!!

Sitter på balkongen och det är just nu sjuuukt varmt... Imorgon ska det bli svalare. Skönt tycker jag. Varför undrar ni? Jo för det är inte kul att springa ett marathon med start kl 12.00 när termometern visar upp mot 30 grader. SÅ därför är det jäkligt skönt att det verkar komma in någon slags kallfront ikväll eller i natt och dra ner temperaturen med ca tio grader. Perfekt. Solen ser ändå ut att stanna och det är bra för då blir det den där folkfesten med mycket publik som vi som springer älskar.

Till skillnad mot förra året när de endast var några tappra kvar ute längs banan på andra varvet... och man ville fort som satan ta sig mot Stadion och målgången på kalla, stela ben. Det gick ju det med 🙂 Men nu är det nytt år och nya tag!!

Jag har ju in i det sista velat med beslutet om att springa Stockholm Marathon i år då jag missat en hel del träning och löpningen har känts tung. Men när det närmar sig ett lopp som man faktiskt är anmäld till, när känslan i löpningen blivit bättre och när man vet att man har många som hejar på en så kommer suget.. ja det kan säkert vara märkligt för vissa att förstå.. men så är det. Och när jag sen inser att beslutet till viss del grundat sig på att jag hemskt gärna vill kunna slå min tid från förra året så var saken klar och beslutet ändrat. Jag kan springa, jag är frisk (så när som på ett halvsnyggt ärr på skuldran) och vet att jag har kapaciteten i både kropp och psyke för att springa 42km. Och jag har faktiskt redan ett riktigt bra pers som jag är nöjd med... Så JO nu kör vi! Jag älskar ju löpningen, tycker att lopp är kul och det är väl faktiskt det som allt handlar om...

Så imorgon kl 12.00 går startskottet för mitt tredje Stockholm Marathon och fjärde marathon totalt. Jag tänker springa på känsla, ha kul längs vägen och njuta av att det i år inte blåser motvind och regnar på tvären vid Preem-macken på Norr Mälarstrand... Dessutom har jag sagt att jag skänker (minst) min sluttid i pengar (timmar & minuter) till Team Aron's insamling till Barncancerfonden. I teamet som gör Stockholm Marathon finns självklart Aron Andersson med men också en grym vän, Helena Olmås, som springer maran utan vidare löpträning i år och efter en 300 mil vandring över hela Nya Zeeland. Det är respekt!

Efter gårdagens inlägg på Facebook (där tårarna trillade..) av Micke Nordmark, som springer med sin handikappade son i en vagn, så känner jag ännu mer hur rätt det är att springa när man faktiskt kan. Jag träffade Micke för ett par år sen i Portugal med Springtime inför hans första marathon med Hugo. Nu gör de ett tredje!! Ni är fantastiska hjältar och jag ska bidra till er också, genom att anmäla mig till Glädjeruset den 27 augusti.

Så nu väntar bara uppladdningen med 40-års skiva ikväll för min härliga vän och partner in krime i skidpisten.. Katarina, sorry om jag bangar efterfest ikväll... och istället för en fördrink på balkongen laddar jag med vattenmelon och benen i högläge..

IMG_2539

 


Tjejmilen mot Barnäktenskap!

Idag springer jag Tjejmilen med nästan 32 000 anmälda. Jag gör det i år för en god gärning och deltar i Plan Sveriges kampanj mot barnäktenskap #fuckbarnäktenskap

Det är inte okej att flickor gifts bort i tidig ålder! Det är inte okej att de själva inte får styra över sitt liv! Det är inte okej att de berövas sin barndom!

Barnäktenskap är en kränkning mot barns rättigheter.  Trots att barnäktenskap är förbjudet i många länder gifter sig en tredjedel av alla flickor i utvecklingsländer innan de har fyllt 18 år. Det innebär att miljontals flickor runt om i världen berövas sin barndom och riskerar ett liv i fattigdom med våld, ohälsa och för tidig död. Problemet är enormt:

  • Varje år gifts 14 miljoner flickor bort innan de har fyllt 18 år.
  • Varannan sekund tvingas en flicka till giftemål - det är 39 000 om dagen.
  • En tredjedel av alla flickor i utvecklingsländer har ingått barnäktenskap.

Du kan läsa mer om kampanjen här och vill du vara med och stötta den kan man SMS:a FLICKA till 72910 och bidra med 50kr.

Min syster kommer också att springa idag och hon gör sitt första löplopp efter att ha fött två barn. Det kommer gå alldeles strålande för henne, vi har tränat en del i stugan i sommar, så jag vet att hon kommer fixa det lätt. Jag har dessutom bakat egna energibars som blir det "raketbränslet" som hon önskar 🙂 (Receptet finns i ett separat inlägg)

Idag spinger vi #förhenne och det ser ut att bli ett perfekt löpväder!!

Lycka till alla tjejer därute som också ska springa 🙂