Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Peter Erlandsson

Carina har fått livsglädjen tillbaka

Carina Hersö

Ålder: 65 år.
Bor: I villa vid havet i Mölle.
Gör: Pensionerad undersköterska.
Familj: Maken Rolf som Carina har varit gift med i 44 år.
Så mår jag bra: Tycker om att städa och gillar att påta i trädgården. Ser fram emot valpen som flyttar in i oktober. Carina älskar att baka och laga mat. Eftersom hennes man inte kan gå utan sin rullator brukar de ta bilen och göra små utflykter. 

Under loppet av två år förlorade Carina Hersö fyra familjemedlemmar. Hon fick svår psoriasis och när hennes älskade far blev sjuk och gick bort, brast allt. Räddningen blev ett tillskott med saffran, som gav henne livsglädjen tillbaka.

När Carina Hersö tittar tillbaka på vad som hände under de där två åren, mellan 2011 och 2013, kan hon inte låta bli att undra hur hon orkade med alla dödsfall och tiden som följde. Det började med att hennes faster dog, och svärmor och så hennes pappas bror. När sedan Carinas far dog, då strejkade både kropp och själ.

Hon sov dåligt, grät mycket och hade dessutom ont i kroppen efter att ha jobbat inom äldreomsorgen i ett helt liv. Men att gå till jobbet var ju ett sätt att få tankarna på annat håll när det var som värst. 

 

– Det var en förskräcklig tid. Jag mådde förfärligt dåligt. Ganska snabbt inpå min fars död minns jag att det började klia i hårbotten och det spred sig ut till armar och ben. När jag gick till doktorn sa han att jag fått psoriasis, och det kan man få av psykisk stress. Men tack och lov fjällade jag aldrig i ansiktet, berättar Carina Hersö som efter ett och ett halvt år blev kvitt sin psoriasis tack vare krämer och medicin.

Carina har bytt ut båda knälederna och det var efter en sådan operation, när hon var sjukskriven, som hon bläddrade i en tidning och läste om ett kosttillskott baserat på saffran och som ger bättre sinnesstämning och ett gladare humör.

– Jag hade aldrig hört talas om saffrantillskottet, men tyckte det lät bra och bestämde mig för att prova, och det är jag enormt tacksam över. Det tog nog två veckor innan jag kände mig bättre och efter en månad mådde jag riktigt bra, säger Carina.

LÄS OCKSÅ: Saffran ger känslomässig balans och bättre sömn

Naturlig hjälp

Saffran är inte bara en populär krydda, det är också en medicinalväxt som i Orienten använts som stämningshöjare i flera tusen år.

Idag har modern forskning visat att saffran ökar koncentrationen av signalsubstansen serotonin i hjärnan. Serotonin styr humör, mental balans och vårt känsloläge. Har vi brist på serotonin kan det medföra att vi mår sämre. Serotonin påverkar även initiativförmågan, sömn och om du känner dig pigg eller trött. Serotonin styr även lust och sexuella förmåga. 

– Jag märkte efter ett tag att mitt humör blev jämnare, och jag hamnade inte i så djupa svackor. Visst var jag och är fortfarande ledsen när jag tänker på alla som dött, men då var sorgen så djup och så stark. Jag har ätit dessa tabletter i sju år nu och jag kan inte vara utan dem, säger Carina och tillägger:

 

– Jag mår ännu inte helt bra, och behöver fortfarande tillskottet. Jag har märkt att om jag missar att ta det i några dagar så mår jag sämre, därför förstår jag också att det fungerar riktigt bra.

LÄS OCKSÅ: Saffran kan muntra upp

Finns stöd i studier

Studier har visat att saffran kan höja sinnesstämningen redan efter två veckor hos de som känner sig trötta, oroliga och nedstämda.

En iransk studie från 2005 visade stora skillnader mellan placebo och saffran. Efter två veckor upplevde gruppen som fick saffran att de inte längre kände sig deprimerade. Efter sex veckor med saffran minskade tydliga symtom på depression.

När saffran jämförts med SSRI-preparat och placebo hos patienter med medelsvår depression visade det sig att saffranextraktet har liknande effekt som SSRI-preparat i tid och effekt.

– Jag är så glad att jag hittat något som är naturligt, och inte har biverkningar. Min kropp har ju tagit så mycket stryk efter alla år inom vården. 

 

LÄS OCKSÅ: De indiska kryddornas många hälsofördelar

Lycklig pensionär

Den stora skillnaden är att saffran har få eller inga biverkningar alls. De patienter som i studier fick saffranextrakt blev gladare, positivare, mindre negativa och de hade färre humörsvängningar. Något som placebo och SSRI-gruppen inte upplevde.

– Dödsfallen i min familj slutade inte med min far. Min mor dog för en tid sedan och även min älskade hund somnade in. Då kände jag att det var tur att jag hade mitt saffrantillskott, säger Carina och avslutar:

– Jag blev pensionär i våras och min man har varit det i några år. Vi har inga egna barn, så djuren har varit viktiga. Till hösten får vi en valp i huset och det ser vi fram emot.

Av Inger Palm


Carina Hersö

Ålder: 65 år.
Bor: I villa vid havet i Mölle.
Gör: Pensionerad undersköterska.
Familj: Maken Rolf som Carina har varit gift med i 44 år.
Så mår jag bra: Tycker om att städa och gillar att påta i trädgården. Ser fram emot valpen som flyttar in i oktober. Carina älskar att baka och laga mat. Eftersom hennes man inte kan gå utan sin rullator brukar de ta bilen och göra små utflykter. 

Saffran

… har sedan antiken varit känt för att kunna bevara känslomässig balans och ge en positiv sinnesstämning. Det finns olika sorters saffran, men just det patenterade extraktet satiereal, har i studier visat sig ha effekt redan efter två veckor. 

En metaanalys baserad på fem studier visade att saffransextrakt kan lindra depressionssymtom lika bra som SSRI-preparat. Forskning har kunnat visa att saffransextraktet korrigerar obalanser i hjärnan genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin. Då kan mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan öka, och det i sin tur bidrar till att ge och bevara en positiv sinnesstämning och känslomässig balans. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.