Carolins träning

Det genetiska arvet

3 september, 2012 | Kommentera (0)

Denna vecka började på ett extra trevligt sätt med en nystartad kostkurs på ett företag i stan. I de allra flesta fall brukar jag alltid träffa deltagarna innan kursen drar igång och har då en hyffsad hum om vilka de är och hur de lever. I detta fall hade jag bara fått veta att det skulle vara 17 stycken killar och en tjej varav de flesta arbetar fysiskt.

När det är chefen som bestämt att ”detta ska ni gå på” kan intresset ibland vara sisådär vilket kan vara en utmaning i sig. Det visade sig vara ett kanontrevligt gäng! Fem måndagar framöver ska vi träffas och de får hemläxa varje gång.

 

Första avsnittet vi avhandlade var vårt genetiska arv. Vår genetiska kod har inte förändrats nåt nämnvärt de senaste 10 000 åren. De som hade störst chans att överleva på den tiden vi var jägare, det var de som hade bäst förmåga att lagra in energi i fettdepåer och i muskler. Fällde man en mammut var det bara till att äta så mycket som det gick eftersom förvaringsmöjligheterna var få. När jaktlycka var sämre och födan fick bestå av frön, rötter och växter, var det de som hade lite fettlager att ta av som klarade sig.

 

Idag är det knappast brist på föda som är problemet. Vi kan äta ”mammut” varje dag utan oro för kommande svältperioder. Det är övervikt och alla de sjukdomar som det för med sig som är vårt problem idag.

 

53 procent av alla svenska män är överviktiga, siffran för svenska kvinnor är 37 procent.

 

Våra förfäder jägarna levde ett väldigt aktivt liv, det var också avgörande för deras överlevnad, den delen arvet kan vi dra nytta av – varje dag!

 

Vilken fysisk aktivitet ägnar du dig åt idag?

Postad: 3 september, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Träning | Etiketter: , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)