Carolins träning

“The chair is a killer”

2 oktober, 2012 | Kommentera (0)

Var det någon som såg på Vetenskapens Värld i går kväll? Inte jag heller, jobbade ju. Tur att SVT Play finns. Bytte morgontidning mot tv-tittande idag.

Programmet handlade bland annat om hur våra gener påverkar hur vi svarar på träning. 15 procent av oss är lättränade medan 20 procent är svårtränade, de flesta befinner sig alltså nånstans mittemellan. Det är blott 11 gener som styr detta. Alla tjänar dock på att träna men vad studien visade så var det individanpassad träning som är framtidens stora grej.

De påstod att 1 min högintensiv träning tre gånger i veckan räcker för att uppnå de hälsomässiga fördelar som vi vill åt. Med högintensiv menas i detta fall allt du har. Det låter ju bra för den som inte gillar att träna..

Mannen i programmet testade detta under 4 veckor, han tränade alltså 12 min på fyra veckor… han tillhörde de 20 procent som var svårtränade och fick ingen som helst effekt på sin aeroba kapacitet men hans insulinkänslighet ökade med hela 23 procent.

Vidare tog programmet upp hur mycket vår stillasittande vardag påverkar vår hälsa negativt. Många av oss tillbringar 12 timmar sittande, då räcker det inte att kompensera det med några timmar på gymmet varje vecka. Stillasittandet gör att våra blodkärl korkar igen.  Fysisk aktivitet stimulerar enzymet lipoprotein lipas som ser till att kroppen använder fettet som bränsle. Genom att använda benen mera, stå upp, gå mer, använda trapporna, utnyttja alla tillfällen till rörelse lyckades testpersonerna i programmet göra av med 500 extra kalorier per dag. Sitt inte still längre än en timme åt gången rekommenderades.

Ytterligare en sanning kom fram- mängden kalorier vi stoppar i oss påverkar de resultat som träningen ger.

Vad lär vi av detta?

  1. Högintensiv träning är effektiv
  2. Alla mår bra av att träna
  3. Maten vi äter påverkar vår hälsa och våra träningsresultat
  4. Stillasittande dödar

Intet nytt under solen..

Hett tips- vill du få full effekt av träningen ska du nog inte trycka i dig 8 korv med bröd innan, om du inte tänkt träna väääldigt länge 😉

Postad: 2 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Högintensiv, Tips, Träning, TV | Etiketter: , , , , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)