Carolins träning

Muskler, mättnad, förbränning, toppform, protein…

12 oktober, 2012 | Kommentera (1)

Började dagen med en löprunda i något av Kalmars industriområden- kallt, mörkt och alldeles underbart J . Har sprungit vilse i så många städer genom åren så numera springer jag åt ett håll i x antal minuter för att sen vända tillbaka samma väg, åtminstone om jag har en tid att passa.

Det blev en riktigt trevlig kväll igår. Många intresserade och engagerade åhörare på föreläsningen. Fett och fettförbränning är en del av föreläsningen och börjar man prata fettförbränning och kosthållning så finns det som bekant en hel radda med olika mer eller mindre fantasifulla ”metoder” att ta till. Kunskap om varje näringsämnes funktion lyser ofta med sin frånvaro. Vi måste äta fett för att ha en fungerande fettförbränning, med en väl fungerande fettförbränning ökar uthålligheten och idrottsprestationerna ökar. Skulle vi förlita oss enbart på kolhydrater skulle vi inte fixa längre lopp än 800meter. Usain Bolt klarar sig alltså ;-).

När det kommer till att bygga och bevara muskelmassa och reducering kroppsfett får vi inte glömma det superviktiga näringsämnet protein. Tycker att det pratas mest om fett vs kolhydrater och så glöms proteinerna bort, helt galet!

Protein krävs för att bygga muskler, muskler krävs för en bra energiförbrukning även i vila (BMR), med en bra energiförbrukning även i vila håller vi vikten/går ner lättare. Protein är det mest mättande näringsämnet per kalori och har dessutom en termogen effekt vilket ökar förbränningen ytterligare.

Vilka är det som har svårast för att bygga muskler? Vilka är det som tappar muskler lättast? Vilka är det som oftast klagar på sin ökade fettvikt? Vilka är det som är mästare på att småäta och klaga på sitt sötsug? Vilka är det som äter minst protein? Vilka är det som styrketränar minst? Just det – Kvinnor, medelålders kvinnor.

Hett tips till oss alla medelålders kvinnor – ät proteinrikt och styrketräna!

Jag har varit vegetarian/laktovegetarian till och från sedan 10 års ålder, numera äter jag fågel, fisk men inte mittemellan. Man behöver inte äta mängder med kött för att få i sig bra med protein. Ägg, keso, kvarg, fisk, skaldjur, bönor, linser, nötter är alla bra källor till protein. Vassleprotein har ett högt biologiskt värde, ett mått på hur väl kroppen tar upp proteinet, skaffa ett proteintillskott att ta i samband med träning eller som mellanmål. Enkelt och funktionellt.

Vad blir det för fredagsmys ikväll? För min del blir det nog lax, avokado och en riktigt god sallad med bondbönor 😉

 

 

 

 

Postad: 12 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Kost, Styrketräning, Tips, Träning, Viktminskning | Kommentera (1)

Det finns 1 kommentar:

Muskler, mättnad, förbränning, toppform, protein…

  1. Fia skrev den

    Tack för en bra föreläsning!
    Alltid lika roligt att träffa dig:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)