Carolins träning

Lilla Fettskolan – lektion 1

20 oktober, 2012 | Kommentera (4)

Lovade att återkomma om ämnet fett. Nu är föreläsningsturnén om fett slut och jag har redan lite abstinens..

Vissa lider av fettskräck och andra anser att vi nästan uteslutande borde livnära oss av det. Fett är livsviktigt och är ett av våra tre energigivande näringsämnen. Våra cellväggar är uppbyggda av fett, flera av våra hormoner är beroende av att vi tillför kroppen fett. Fettlösliga vitaminer kräver, som ni förstår, fett för att vi ska kunna tillgodogöra oss dem.

Mättat fett- bra eller dåligt?

Mättat fett – rent kemiskt består det av en kolkedja som saknar dubbelbindningar som gör det till ett fett som är stabilt mot oxidering, det härsknar alltså inte så lätt. Det är hårt fett som tål värme och ljus bra.

Mättat kommer i tre varianter- LCT, MCT & SCT, vad är det?

 LCT- Long Chain Triglycerids. Långkedjat mättat fett finns främst mejeriprodukter som smör, ost, grädde och mjölk och i charkuterier som korv, bacon, sidfläsk, animaliska produkter alltså.

Det har alltid funnits i vår kost och kroppen har inga problem med att använda och förbruka det i måttliga mängder.  Det finns dock risker med att låta det långkedjade mättade fettet utgöra majoriteten av det fett vi får i oss. Det är förknippat med ökad risk för försämrad insulinkänslighet, och ökat blodtryck. Om cellväggarnas främsta byggmaterial är hårt mättat fett- gör det cellväggarna mjuka och smidiga? Gör det att våra blodkärl blir mjuka och smidiga? Dessutom använder kroppen mer av det Läskiga LDL kolesterolet om vi äter mycket av långkedjat mättat fettet. Mycket tyder också på denna typ av fett är svårare att förbränna än annat fett. Sidfläsk blir gärna sidfläsk igen alltså…

Lagom var ordet 😉

MCT & SCT? Det får bli en cliffhanger till lektion nr 2..

Postad: 20 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost | Etiketter: , , , , | Kommentera (4)

Det finns 4 kommentarer:

Lilla Fettskolan – lektion 1

 1. Daniel Vilhelmsson skrev den

  Jag vet vad MCT o SCT är =D
  Kul att läsa din artiklar.. hur många timmar lägger du på det?

  Daniel

  • Carolins träning skrev den

   Tack! Svårt att sätta tid på det, det surrar i huvudet för jämnan 😉

 2. Daniel skrev den

  Nu fick du väl det om bakfoten… mjölk har främst SCT och MCT. Det är väl därför barnen får det i modersmjölken och även därför dessa fetter ger bra smak till maten. De smälter helt enkelt redan i munnen.

  LCT går dock ner i tunntarmen.

  • Carolins träning skrev den

   Om bakfoten skulle jag inte vilja säga men måhända något otydlig. Mejeriprodukter innehåller LCT och precis som du skriver SCT och MCT, om du läser “Lektion nr 2” så framkommer det. Främst består dock mejerifettet av LCT- myristinsyra, palmitinsyra och stearinsyra. Modersmjölk däremot innehåller rikligt med MCT och SCT som har precis de effekter som du beskriver. Fredrik Pauluns “Fettguiden” har vansinnigt bra tabeller att kika i när minnet sviker 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)