
Lilla Fettskolan- lektion 2
22 oktober, 2012 | Kommentera (0)
MCT & SCT– ni har listat ut det va? Medium Chain Triglycerids och Short Chain Triglycerids. Medel- och kortkedjat mättat fett finns framförallt i de vegetabiliska källorna till mättat fett, kokos och palmkärnolja men även i mejeriprodukter. De har en hel del häftiga funktioner-
- Är nästintill vattenlösliga
- Bryts ned redan i munhålan, det krävs alltså inte någon galla
- Används främst som energikälla, snabb energi utan insulinutsöndring
- Lagras inte i fettceller eller i cellmembran
- Gynnar goda mag-tarmbakterier och immunförsvar
- Bekämpar svamp- och jästinfektioner
- Har en termogen effekt, ökar alltså förbränningen
Kokosolja är ett kanonbra alternativ vid matlagning då det tål höga temperaturer. Hälsoeffekterna är många, smaken är fantastisk (finns utan smak & doft också). En tesked i kaffet, en klick på morgongröten eller i en smoothie, kokos förhöjer smaken på det mesta 😉
Jag menar förstås ekologisk kokosolja… Är det någon gång man ska vara extra noga med att välja ekologiskt så är det när det handlar om fetter. Fett binder till sig gifter. EKO alltså.
Så till frågan: Mättat fett- bra eller dåligt? Animaliskt mättat fett är helt okej i lagom doser (LCT), vegetabiliskt mättat fett(MCT, SCT) har massor av goda effekter på hälsan och förbränningen, ersätt gärna en del av smöret och grädden med kokosolja och kokosmjölk.
Postad: 22 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Tips, Viktminskning | Etiketter: fett som bränsle, fetter, kost, kroppen, kunskap, näring, nutrition | Kommentera (0)
Lämna ett svar