Carolins träning

Lilla Fettskolan- lektion 2

22 oktober, 2012 | Kommentera (0)

 

MCT & SCT– ni har listat ut det va? Medium Chain Triglycerids och Short Chain Triglycerids. Medel- och kortkedjat mättat fett finns framförallt i de vegetabiliska källorna till mättat fett, kokos och palmkärnolja men även i mejeriprodukter. De har en hel del häftiga funktioner-

  • Är nästintill vattenlösliga
  • Bryts ned redan i munhålan, det krävs alltså inte någon galla
  • Används främst som energikälla, snabb energi utan insulinutsöndring
  • Lagras inte i fettceller eller i cellmembran
  • Gynnar goda mag-tarmbakterier och immunförsvar
  • Bekämpar svamp- och jästinfektioner
  • Har en termogen effekt, ökar alltså förbränningen

Kokosolja är ett kanonbra alternativ vid matlagning då det tål höga temperaturer. Hälsoeffekterna är många, smaken är fantastisk (finns utan smak & doft också). En tesked i kaffet, en klick på morgongröten eller i en smoothie, kokos förhöjer smaken på det mesta 😉

Jag menar förstås ekologisk kokosolja… Är det någon gång man ska vara extra noga med att välja ekologiskt så är det när det handlar om fetter. Fett binder till sig gifter. EKO alltså.

Så till frågan: Mättat fett- bra eller dåligt? Animaliskt mättat fett är helt okej i lagom doser (LCT), vegetabiliskt mättat fett(MCT, SCT) har massor av goda effekter på hälsan och förbränningen, ersätt gärna en del av smöret och grädden med kokosolja och kokosmjölk.

Postad: 22 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Tips, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)