Carolins träning

Lilla Fettskolan- lektion 3 “Becel för hjärtat” Skulle inte tro det…

25 oktober, 2012 | Kommentera (0)

För en tid sedan hade jag en föreläsning med temat ”Konsten att äta rätt i en tid av mirakeldieter”. När vi kom till ämnet fett frågade jag publiken vad de bredde på sina mackor. Drygt hälften, ca 50 stycken, svarade stolt- Becel. Jag blir så bedrövad… De har gjort ett aktivt val, baserat på de hälsopåståenden som framkommer i reklamen. De väljer att betala 100:- extra per kilo för något som är, om inte giftigt, så i alla fall inte det hälsosamma alternativ som det påstås vara.

Margarin framställs från olika oljerika fröer. Dessa oljor är flytande och för att få dem till det bredbara alternativet till smör genomgår de en hel radda med processer.

  • Fett ur oljefröer utvinns med hjälp av extraktionsbensin
  • Fettråvarorna syrabehandlas med fosforsyra
  • De neutraliseras sedan med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror
  • Oljan bleks för att ta bort den naturliga färgen
  • För att sedan få dessa oljor att anta en fast form så används natriummetylat för att få fram ett så kallat omestrat fett.

Detta är inget som försöksmössen dör av men frågan är om det kan kallas för att vara ett hälsosamt fett…

Det är framför allt fleromättat fett som används i margariner. De är essentiella och därmed livsviktiga men oerhört känsliga. Känsliga för värme och ljus och härsknar lätt.  Rimmar illa med den behandling de får utså innan de blir bredbart alternativ på våra mackor…

Becel skiljer sig från andra margariner genom att det innehåller växtsteroler som har en mycket god effekt på blodfetterna. Växtsteroler finns i råris och andra fullkornsprodukter -ät mer av dessa istället är mitt tips.

 

Mer om fleromättat fett i lektion nr 4…

Postad: 25 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Tips | Etiketter: , , , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)