
Lilla Fettskolan- lektion 3 “Becel för hjärtat” Skulle inte tro det…
25 oktober, 2012 | Kommentera (0)För en tid sedan hade jag en föreläsning med temat ”Konsten att äta rätt i en tid av mirakeldieter”. När vi kom till ämnet fett frågade jag publiken vad de bredde på sina mackor. Drygt hälften, ca 50 stycken, svarade stolt- Becel. Jag blir så bedrövad… De har gjort ett aktivt val, baserat på de hälsopåståenden som framkommer i reklamen. De väljer att betala 100:- extra per kilo för något som är, om inte giftigt, så i alla fall inte det hälsosamma alternativ som det påstås vara.
Margarin framställs från olika oljerika fröer. Dessa oljor är flytande och för att få dem till det bredbara alternativet till smör genomgår de en hel radda med processer.
- Fett ur oljefröer utvinns med hjälp av extraktionsbensin
- Fettråvarorna syrabehandlas med fosforsyra
- De neutraliseras sedan med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror
- Oljan bleks för att ta bort den naturliga färgen
- För att sedan få dessa oljor att anta en fast form så används natriummetylat för att få fram ett så kallat omestrat fett.
Detta är inget som försöksmössen dör av men frågan är om det kan kallas för att vara ett hälsosamt fett…
Det är framför allt fleromättat fett som används i margariner. De är essentiella och därmed livsviktiga men oerhört känsliga. Känsliga för värme och ljus och härsknar lätt. Rimmar illa med den behandling de får utså innan de blir bredbart alternativ på våra mackor…
Becel skiljer sig från andra margariner genom att det innehåller växtsteroler som har en mycket god effekt på blodfetterna. Växtsteroler finns i råris och andra fullkornsprodukter -ät mer av dessa istället är mitt tips.
Mer om fleromättat fett i lektion nr 4…
Postad: 25 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Tips | Etiketter: fakta, fetter, hälsa, kost, kroppen, näring | Kommentera (0)
Lämna ett svar