Carolins träning

Konsten att åldras sunt

13 januari, 2013 | Kommentera (0)

Började min söndag med att läsa om åldrandets gåta. Tungt ämne att börja dagen på? Närå, mycket upplyftande faktiskt. SvD- journalisten Henrik Ennart har skrivit boken “Åldrandets gåta”, jag har inte läs den ännu men en intressant artikel i ämnet fanns att läsa i dagen SvD. Läs den!

www.svd.se/nyheter/inrikes/de-gamlas-by-pa-de-ododligas-o_7820496.svd

Man har studerat befolkningen på Okinawa, en ö där befolkningen lever friska liv ovanligt länge. Kvinnorna blir i snitt 86,88 år gamla, vilket är äldst i världen.

Vad gör de som är så bra?

1. Äter näringsrik mat. Näringstät istället för energität. Mindre kalorier alltså men extra mycket näring. Hur då? Rätt enkelt- de äter mycket grönsaker som de odlar själva. Färska grönsaker kan man äta i mängder utan att få i sig för mycket kalorier. Däremot massor med näringsämnen och nyttiga fibrer. De får i sig i snitt 18 olika växter om dagen! Sjögräs och alger som kombu och wakame som innehåller rikligt med B12, vilket gör att de klarar sig bra utan att äta speciellt mycket kött. Proteinet får de framför allt i sig genom att äta tofu. Kosten är fettsnål och det fett de får i sig är främst enkel- och fleromättat. Kolhydraterna kommer från sötpotatis, inte från ris och socker förekommer i princip inte alls.

2. De RÖR på sig! De går till fots och arbetar fysiskt på sina odlingar högt upp i åldrarna.

3. De stressar inte….

4. De umgås socialt med grannar, familj och vänner…

Man har också sett att de yngre generationerna, som tagit till sig mer västerländska vanor, har i ökad grad drabbats av de västerländska välfärdssjukdomarna- övervikt, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes… Hur vi lever påverkar definitivt vår hälsa.

Rätt enkelt alltså- Ät mer grönt! Rör på dig! Stressa inte! Umgås med dem som ger dig energi och trygghet! 😀

Nu ska jag ta tag i en av de bitarna- Löpning i snön!

 

 

Postad: 13 januari, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Fritid, Hälsa, Jobb, Kost, Träning | Etiketter: | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)