Carolins träning

HCHF- den klart populäraste dieten?

2 augusti, 2013 | Kommentera (3)

Är det någon mer än jag som är hjärtligt trött på allt detta snack om dieter av olika slag? Det finns nåt att välja för alla tänkbara åsikter och smaker. Funkar det? Det verkar ju gå lite sisådär med folkhälsan…

I går publicerades en artikel i DN angående högfettsdieter av fyra professorer samt en med. Dr. Författarna till artikeln menar att det kan vara högfettsdieterna som ligger bakom bla ökningen av stroke och hjärtinfarkt. De nämns även att vi nordeuropéer motionera mest av alla men samtidigt sitter vi också mest av alla..

http://www.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkhalsan/

I en replik idag från en fristående utredare och debattör menar att det är en klassfråga och att de beror på att vi inte förbrukar energin vi petar i oss i samma utsträckning som tidigare.  Vi sitter helt enkelt still för mycket samtidigt som energitäta animaliska livsmedel blivit billigare i förhållande till vegetabilier.

http://www.dn.se/debatt/det-ar-vikten-som-ar-problemet/

Livsmedelsverket har som bekant ändrat något på sina kostrekommendationer och tagit bort 1 av 3 potatisar från sin tallriksmodell och deras rekommendationer angående hur många energiprocent som bör komma från kolhydrater, proteiner och fett har blivit lite mindre statiska.

Man säger att kunskaperna och intresset för kost aldrig varit högre men förvirringen verkar vara stor. Frågan är om den stora massan följer några kostrekommendationer över huvudtaget?

bild-249

 

Läser följande i Dagens Industri idag  – “2012 ett starkt år för chips” OLW, Esterella och Svenska Lantchips ökade sin omsättning. 806Mkr+519Mkr+111Mkr…….

HCHF verkar fortfarande vara den mest populära dieten. High Carb High Fat och då av dålig kvalitet.

Jag köper inte argumentet att det är en kunskaps- eller klassfråga, fullt ut. Eller är jag naiv när jag tror att ALLA vuxna människor vet att chips inte är hälsosam föda.

Genom att skippa snacks, godis, läsk, kakor och hel- och halvfabrikat i mesta möjliga mån, kommer man rätt långt.

Kolhydrater, protein och fett är näringsämnen vi alla behöver MEN  av god kvalitet. Raffinerat socker och processat fett kommer aldrig stå för kvalitet.

Om vi nu tillhör världens mest sittande folk vill det även till att  anpassa mängden energi vi petar i oss och reducera vår kvot av sittande..

Näe, bullar och kakor är inte kvalitativ näring hur hembakade de än är.

Näe, chips kommer aldrig vara ett bra alternativ inte ens som fredagsmys…Sorry

 

Postad: 2 augusti, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Okategoriserade, Träning, Viktminskning | Etiketter: , , | Kommentera (3)

Det finns 3 kommentarer:

HCHF- den klart populäraste dieten?

  1. Anonym skrev den

    JA JAG SKA DET
    DET BLI GRÖNSAKER DIP
    ISTÄLLET

  2. Katrine skrev den

    Toppen skrivet som alltid Carro! Den “bittra” sanningen för Herr och Fru Svensson så här efter semestern och rosévinet, flintastekar och lite för mycket glass gör sig påmint i jeanslinningen, att det inte går att mysa sig i form!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)