Carolins träning

Varför äter inte giraffer falukorv?

11 augusti, 2013 | Kommentera (2)

“Varför matar inte djurskötarna på zoo sälarna med gräddbakelser? Varför får inte girafferna falukorv – eller tigrarna pizza? Jo, därför att alla djurskötare, zoologer och evolutionsbiologer i världen vet att dessa djur under årmiljoner utvecklat sin matsmältningsapparat och ämnesomsättning till den typ av föda som var tillgänglig i deras ursprungliga miljö. Varför tänker inte dietister likadant?”

SvD Brännpunkt publicerades en vansinnigt bra artikel igår som inleds som ovan. Det kanske är så att det inte handlar om hur mycket proteiner, kolhydrater eller fett vi äter utan vilka källorna är- valet av kvalitet och ursprung viktigare än hur mycket…

Skulle djuren på zoo matas med falukorv och pizza skulle det klassas som vanvård, för oss människor är det ofta vardagsmat…Och säger man nej till en gräddbakelse får man räkna med att kallas fanatisk eller i alla fall glädjedödare.

“En föreställning på modet är att vi blir sjuka av för mycket kolhydrater. Varför negligeras därvid våra och andra forskares observationer att ursprungsbefolkningar med rotfrukter som basföda och extremt högt kolhydratintag slipper diabetes och hjärt-kärlsjukdomar?

Eller de som hävdar att mycket fett eller protein är farligt, varför bortser de från att arktiska fångstfolk och andra samhällen med högt protein- och fettintag är lika friska?

Varför dessa evinnerliga strider om fett mot kolhydrater, eller kött mot växtföda, utan att ens snegla mot det faktum att inget av detta varit konstant under vår evolution?”

Hörni,  läs artikeln!

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/striden-om-maten-missar-evolutionen_8412072.svd

Back to basic! 

 

 

 

Postad: 11 augusti, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Okategoriserade | Etiketter: , , , , | Kommentera (2)

Det finns 2 kommentarer:

Varför äter inte giraffer falukorv?

  1. Katrine skrev den

    Klockrent Carro! Ren och naturlig mat, och spontana aktiviteter tänk vad människorna skulle må bättre då!

  2. Kristoffer E skrev den

    Braaa artikel! Intressanta tankar. Väldigt intressanta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)