
Varför äter inte giraffer falukorv?
11 augusti, 2013 | Kommentera (2)“Varför matar inte djurskötarna på zoo sälarna med gräddbakelser? Varför får inte girafferna falukorv – eller tigrarna pizza? Jo, därför att alla djurskötare, zoologer och evolutionsbiologer i världen vet att dessa djur under årmiljoner utvecklat sin matsmältningsapparat och ämnesomsättning till den typ av föda som var tillgänglig i deras ursprungliga miljö. Varför tänker inte dietister likadant?”
På SvD Brännpunkt publicerades en vansinnigt bra artikel igår som inleds som ovan. Det kanske är så att det inte handlar om hur mycket proteiner, kolhydrater eller fett vi äter utan vilka källorna är- valet av kvalitet och ursprung viktigare än hur mycket…
Skulle djuren på zoo matas med falukorv och pizza skulle det klassas som vanvård, för oss människor är det ofta vardagsmat…Och säger man nej till en gräddbakelse får man räkna med att kallas fanatisk eller i alla fall glädjedödare.
“En föreställning på modet är att vi blir sjuka av för mycket kolhydrater. Varför negligeras därvid våra och andra forskares observationer att ursprungsbefolkningar med rotfrukter som basföda och extremt högt kolhydratintag slipper diabetes och hjärt-kärlsjukdomar?
Eller de som hävdar att mycket fett eller protein är farligt, varför bortser de från att arktiska fångstfolk och andra samhällen med högt protein- och fettintag är lika friska?
Varför dessa evinnerliga strider om fett mot kolhydrater, eller kött mot växtföda, utan att ens snegla mot det faktum att inget av detta varit konstant under vår evolution?”
Hörni, läs artikeln!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/striden-om-maten-missar-evolutionen_8412072.svd
Back to basic!
Postad: 11 augusti, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Okategoriserade | Etiketter: hälsa, kost, kroppen, näring, nutrition | Kommentera (2)
Klockrent Carro! Ren och naturlig mat, och spontana aktiviteter tänk vad människorna skulle må bättre då!
Braaa artikel! Intressanta tankar. Väldigt intressanta 🙂