Carolins träning

Är 5:2 dieten lösningen på alla viktproblem?

25 augusti, 2013 | Kommentera (4)

Böcker om 5:2 dieten toppar försäljningslistorna. De kammar hem både guld-, silver- och bronsplatsen just nu. Ett tecken på att många beslutat sig för att ta tag i sina kostvanor. Härligt, för vissa är det är inte en dag för tidigt..MEN….

Är 5:2 dieten lösningen på de viktproblem som så många brottas med? Någon kanske protesterar – “Det är inte en bantningsmetod! Det finns studier som visar att vi förlänger livet genom att äta på det här sättet”

Anledningen till att intresset för 5:2 är så stort beror nog för den stora majoriteten på just den utlovade viktminskningen.

Visst går man ner i vikt om energiintaget understiger energiförbrukningen – det är enkel matematik. Får du bara i dig ca 600 kcal 2 dagar i veckan så borde det resultera i att det totala energiintaget under veckan minskar ganska ordentligt.

“Enkelt” säger många. 2 dagar med kalorirestriktion och 5 dagar så äter man precis som vanligt. Inga andra restriktioner i fråga om vilka livsmedel man får peta i sig. När sedan kostexperter  uttalar sig och menar att hen kan äta så mycket mer sötsaker än tidigare och ändå gå ner i vikt- ja då är ju saken biff..eller?

Kilokalori in och kilokalori ut- viktnedgång är beroende av båda. Hur fysiskt aktiv orkar man vara med 600kcal på menyn? Ofta sjunker aktivitetsnivån vilket gör att summan i energibalansen kanske inte alls blir så bra som man tänkt sig.

Finns det en risk att överäta de övriga 5 dagarna då man får äta “som vanligt”? Jag är övertygad om att många hamnar i den fällan.

Jag skulle gissa att det finns ganska många fler studier som visar att en kosthållning med energibalans varje dag där skräpmat (snabbmat, godis, kakor,läsk etc)undviks, en sund vikt med en god balans mellan kroppsfett och muskler samt ett fysiskt aktivt liv , bidrar till ett friskare och längre liv.

Hallå! Vad hände med att äta just så- balanserat varje dag, må bra varje dag, ha en kropp full av kraft  och energi varje dag.

“Men jag är jättenoga med vad jag äter och jag tränar flera gånger i veckan och ändå händer ingenting”  kanske nån tänker. Om så är fallet kanske det är dags att kritiskt granska vad du faktiskt stoppar i dig under en vecka.

Är det kanske så att du redan nu äter din egen form av 5:2 diet eller rättare 2:5 diet? Äter sunt och balanserat 5 dagar i veckan och låter 2 dagar  (förmodligen helgen) sabba alla möjligheter till resultat?

När du ändå funderar på din kosthållning- ta dig en funderare över ditt träningsupplägg. Är det dags att höja ribban? Öka intensiteten? Har du ett stillasittande arbetet lär inte några träningspass i veckan räcka. Kroppen är gjort för rörelse- alla dagar i veckan…

Förstå mig rätt- kan 5:2 dieten få fler att ta tag i sina kostvanor är det kanonbra men att tro att  ” Äntligen! Det här är den dieten som kommer rädda oss från övervikt och skänka ett långt frisk liv”

Sorry, kalla mig trist men jag köper inte det….

Läs gärna nutritionist Anki Sundins, syn på ämnet- http://ngruppen.blogspot.se/2013/07/52-dieten.html

Postad: 25 augusti, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kondition, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , | Kommentera (4)

Det finns 4 kommentarer:

Är 5:2 dieten lösningen på alla viktproblem?

 1. Katrine skrev den

  Klockrent igen Carro! Men du vet ju hur svensken är “Ät vad du vill och träna om Du vill” är ju det enda den läser… Sen va de där 500 kcal kommer ifrån, eller de övriga fem dagars intag det är skit de samma så länge de fastar i två dagar så gör de ju det tidningarna säger!
  http://halsoatiin.wordpress.com/2013/08/15/trana-om-du-vill-och-at-som-vanligt/

 2. Victor Grankvist skrev den

  Bra skrivet! Skrev en liten rad om 5:2 här: http://wp.me/s3d4xc-52

  http://www.grankvistar.wordpress.com

  • Carolins träning skrev den

   Tänkte att jag varit tyst länge nog när jag såg att du skrev om ämnet, Victor 😉

 3. Carolins träning skrev den

  Så sant Fröken Loo, samtidigt är det ju positivt att så många iaf vill göra en förändring. Hoppas på att de lyckas med det till sist 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)