
Sänkt saltkonsumtion? Enkelt!
16 september, 2013 | Kommentera (0)Det är mycket snack om svenskarnas saltkonsumtion just nu.Rekommendationen är ett intag på 5-6gram/dag och vi snittar 12g/dag. 12 gram i snitt betyder att många får i sig bra mycket mer än så..
För högt intag ökar risken för högt bodtryck och därmed risken för hjärt- kärlsjukdomar och stroke. Hela 25 procent av befolkningen liter redan nu av högt blodtryck så det är helt klart på sin plats att vår höga saltkonsumtion uppmärksammas.
I förra veckan publicerade SvD en artikel, Konsumentföreningen Stockholm har genomför en granskning där populära livsmedel av olika fabrikat jämförs med varandra.
Man jämför bla –
Lidls potatismos med Icas
Citygross pyttipanna med Coops
Willys pizza med Oetker
Coop Extras köttbullar med Icas och Scans
Estrellas chips med Coops
Scans hotdogs med Coops
Icas potatissallad med Willys/Eldorados
Närmare 300 olika livsmedel har granskats…
Min första tanke-Vem i hela friden tror att Willys, eller för den delen, Oetkers pizza är mat som kommer gynna min hjärt-kärlhälsa? 😮
Vem tror att chips, oavsett märke, är ett bra val om jag vill hålla nere min saltkonsumtion?
Artikeln anger att hela 80 procent av det salt vi får i oss kommer från hel- och halvfabrikat som köps i butik eller som vi får i oss när vi äter på restaurang.
Det är alltså hur enkelt som helst att dra ner på saltkonsumtionen- dra ner intaget av hel- och halvfabrikat eller helst, skippa det helt och hållet.
Lägger du till fysisk aktivitet som gör dig ordentligt svettig varje dag så gör du dig av med en del av de salter du stoppar i dig. Träning gynnar hjärt-och kärlhälsan på alla sätt…
Skippa skräpet, träna dig svettig och saltfrågan är löst 😉
Länk till artikeln-
Postad: 16 september, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kondition, Kost, Okategoriserade, Träning | Etiketter: hälsa, kost, kroppen, kunskap, näring, nutrition, Saltkonsumtion, SvD | Kommentera (0)
Lämna ett svar