Carolins träning

“Weakness is a choice”

7 oktober, 2013 | Kommentera (6)

Jag gav mig själv en lite present i veckan som var. Ett halsband från healthaholic.se

bild-292

En lite kettlebell och två berlocker med väl valda ord- “Live Love Lift” och “Weakness is a choice” 😀

Det sistnämnda låter kanske lite kaxigt men i många fall är det just så- den egna fysiken är ett val. Ett val man gör varje dag.

NNR (Nordiska näringsrekommendationer) gick i veckan ut med nya uppdaterade rekommendationer. Jag saxade ut nedanstående från SLVs hemsida-

“Den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, cancer, övervikt och typ 2-diabetes ska äta mer grönsaker, frukt och bär, fisk, oljor och fullkorn. Och mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött, chark och smör. Det är slutsatsen av de nya gemensamma nordiska näringsrekommendationerna.”

NNR fokuserar nu mer på valet av kvalitet än på kvantitet när det gäller rekommendationerna för kolhydrater och fett. Man har dessutom lagt till ett kapitel där man lyfter fram mat vi inte bör äta eller i alla fall bör äta mindre av.

Låter sunt! Med ett större fokus på kvalitet brukar kvantiteten regleras mer eller mindre av sig själv. En kost som innehåller gott och vegetabilier, fullkorn, fisk och sunda oljor blir man bra mycket nöjdare av än vad man blir av vitt mjöl, socker, läsk, godis i kombination med mycket fett av tveksam kvalitet.

Visst ni att vi nordbor äter mest högprocessad mat i hela Europa? Med högprocessad menas alltså hel- och halvfabrikat eller så kallad industrimat. Det är mat som innehåller kolhydrater, proteiner, fett och vitaminer och mineraler…MEN så långt ifrån sitt naturliga ursprung man kan komma.

Raffinerade kolhydrater, fett som är kemiskt- och värmebehandlat för att ge lång hållbarhet. Berikade med syntetiskt framställda vitaminer och extra tillskott av mineraler som fanns i råvaran från början, men som på grund av den ovarsamma hanteringen, måste tillsättas på konstgjord väg.

Att välja färska råvaror och laga maten själv är ett val, ett val som alla skulle må bättre av att göra.

SCB (Statistiska Centralbyrån) rapporterade i veckan att vi svenskar lägger i snitt 60 procent mer pengar på godis än på frukt… Så NEJ-Valet av kvalitet handlar inte om pengar.

Samtidigt är vi svenskar mästare på att hoppa på olika fantasifulla dieter – vilket lustigt sammanträffande… 😉

Även bland de som är smarta nog att träna hörs allt som oftast uttrycket “Jag tränar för att kunna äta”  😮

“Jag äter för att kunna träna” känns  ju såå mycket bättre! Ladda kroppen med bra näring för att kunna få en så optimal fysik och vara så full av kraft som möjligt – i min värld är det ett självklart val 😀

Weakness is a choice… 😉

Det handlar inte bara om fysik utom om hela jaget. Tankar vi kropp och sinne med skräp kan vi inte förvänta annat än att få skräp tillbaka..

 http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Nya-nordiska-naringsrekommendationer-betonar-helhet-och-kvalitet

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/basta-halsotipset-undvik-industrimat_8575580.svd

http://www.expressen.se/halsa/godis-gar-fore-frukt-nar-sotsuget-slar-till/

Postad: 7 oktober, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Motivation, Okategoriserade, Träning, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , , , , , | Kommentera (6)

Det finns 6 kommentarer:

“Weakness is a choice”

 1. Yoel skrev den

  Kan inte annat än att säga ja, tack och amen på detta!
  Grymt halsband BTW!! 🙂

 2. Katrine skrev den

  Du har gjort det IGEN Carro! Klockrent skrivet. Det är skrämmande hur folk prioriterar i butiken. Både jag o Putte har under helgen spanat på kilopriser runt om, och hur tänker folk?! Det är dyrt med frukt och grönt?! 15:-/KG för svenska äpplen, men 79:-/KG för lösgodis… Vilken mattekurs har de gått?

  • Carolins träning skrev den

   Jag tror att godis hamnar under nöjeskontot och det är mer väl tilltaget än matkontot hos alldeles för många… Tack för beröm, jag gör som svampen…suger åt mej 🙂

 3. Sanna skrev den

  Klok som en bok…. som vanligt!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)