Carolins träning

Vad är jag värd, egentligen?

19 november, 2013 | Kommentera (1)

Jo, jag riskerar nog att bli lite tjatig i denna fråga. Jag har skrivit om detta förut och jag tar upp det gång på gång med klienter, Kom i Form kursare och på föreläsningar. Jag verkar dock ha fog för att fortsätta ta upp det…

Fick ett klipp ur Wellness adresserat till mig på Instagram från Redaktör Malin-  Daily Mail rapporterar om en studie som visar att hela 25 procent av alla som börjar träna, upp i vikt. Det var kanske inte riktigt det resultatet de var ute efter när de drog igång… 😮

Hur kunde det bli så här då? Jo, det visade sig att nystartarna var väldigt duktiga på att belöna sig själva med något extra efter avslutat träningspass. En extra chokladkaka eller ett glas vin.. “För det är jag värd”…

53 procent uppgav att de blev hungrigare av träningen och att de även åt mer mat än innan.

Att träning ökar aptiten är inga nyheter. Väljer vi bra mat kompenserar vi ca 30 procent av energiåtgången med ökat energiintag. Äter vi däremot utrymmesmat (läs skräpmat, snabbmat, godis, kakor, läsk) är det lättare att överäta och vi hamnar i bästa fall på +-0. Tränar vi lågintenisvt kompensationsäter vi i regel mer än om vi träna hårt.

Nu medför träning en väldig massa andra hälsofördelar som gör att det alltid är bra att träna men för många är önskan om viktminskning en av de största orsakerna till att man börjar. En del av viktökningen kan absolut bero på ökad muskelmassa men om man kompensationsäter kommer man obönhörligen även gå upp i fettvikt. Inte precis det resultat man var ute efter…

SÅ onödigt!

Vad är felet? Träningen eller den mentala inställningen till träning?

Om jag anser mig vara värd en belöning efter avklarat träningspass- hur ser jag då på träningen? Som ett straff?

“Mäh, jag äter ju så nyttigt i veckorna så jag tycker jag kan unna mig den där godispåsen till helgen”

Är den nyttiga maten man stoppar i sig något man straffar sig med? Ja, jag kan inte få det till något annat om det kräver att man kompenserar det med godis till helgen. 😮

Har man den mentala inställningen kommer det bli svårt att få träning, hälsosam mat och en kropp i form till en helt naturlig del av livet- en livsstil. Man kommer förmodligen fortsätta att vara en träningsperiodare och i värsta fall även en jojo-bantare.

Visst kan man äta den där godispåsen på helgen utan att det påverkar hälsan dramatiskt men det kommer också göra att toppformen skjuts ytterligare en liten bit längre fram i tiden.

Jag vill absolut inte bestämma vad folk ska äta och inte äta men jag vänder mig starkt emot uttrycken- “Unna”, “förtjäna” och “vara värd”. 

Ät skräpet för att du tycker det är gott och inte som en ursäkt för att du faktiskt har tränat eller ätit nyttigt innan.

I min värld unnar man sig saker som man mår bra av i både kropp och knopp. Regelbuden träning, bra mat och en kropp toppform till exempel- För det är jag värd 😀

 

 

 

 

 

Postad: 19 november, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kondition, Kost, Mentalt, Motivation, Träning, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera (1)

Det finns 1 kommentar:

Vad är jag värd, egentligen?

  1. Katrine skrev den

    Äsch, ord är överflödiga här! Du sätter varje stavelse så rätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)