
Mat SKA kosta..
26 november, 2013 | Kommentera (2)Såg en vansinnigt bra reklam i SvD i helgen-
Vet inget om butiken men jag gillar budskapet! Reklam för kvalitet gillas skarpt!
Mat SKA kosta! Är det tokbilligt så är det någon, någonstans som har fått betala priset för det. Ibland är det just vi som konsumenter som får skräp med oss hem i andra fall är det den stackars bonden som inte får betalt, fabriksarbetaren med dåliga arbetsförhållanden eller djuren som blir illa behandlade från födsel tills dess att de dör.
Visst vill väl alla ha kvalitet men få vill betala för det själv och hur galet är inte det?! Vi förfasas över hur grisarna hanteras när vi får se skräckbilder på TVn och ändå flockas folket vid berget av billig fläskfilé…
Vi lägger faktiskt mindre och mindre pengar på mat, pengarna går dock i rask takt åt till annat. Tokdesignade kök och köksmaskiner till exempel där vi microvärmer hel- och halvfabrikaten i veckorna för att på helgen lyxa till det lite grann med “riktig” mat.
Om vi struntar i hur grisarna har det, om haven blir utfiskade eller om fabriksarbetaren sliter ut sig så kanske det faktum att valet av maten vi stoppar i oss faktiskt påverkar vår egen livskvalitet, kan vara skälet till att välja även livsmedel med högre kvalitet?
Vad kan vara viktigare än underhållet av vår egen kropp? Är inte den värd kvalitetsbränsle? Utan en väl fungerande kropp är det svårt att njuta fullt ut även av nya fina bilen, den gigantiska platt TVn eller de exotiska semesterresorna.
Kvalitet kostar och det ska det göra. Måste matkontot bli skyhögt pga av det? Nja, egentligen inte.
Läste i senaste nummret av tidningen STARK (kanonbra tidning, btw) 30-50 procent av all mat som produceras äts aldrig upp enligt brittiska IME.
Att köpa billiga storpack av halvfabrikat lönar sig inte alltid i längden. Det kan vara bra mycket billigare att köpa en mindre mängd “dyra” färskvaror som faktiskt äts upp.
När det gäller grönsaker tjänar man massor på att välja efter säsong. Jämför priset på vitkål och paprika just nu… Näringsinnehållet är klart mycket bättre i det mindre kostsamma alternativet dessutom.
Gör man mer av jobbet själv från bra råvaror och planerar måltiderna så att allt faktiskt kommer till användning, ja då behöver inte bra mat kosta mer i slutändan.
Det handar inte om storleken på plånboken- det handlar om intresse och engagemang. Ett engagemang som lönar sig för fiskarna, grisarna,miljön, bonden, fabriksarbetaren, för dig och för mig… 😉
Postad: 26 november, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Okategoriserade | Etiketter: hälsa, kost, kroppen, kunskap, näring, nutrition, STARK, SvD | Kommentera (2)
Så sant så sant!!!
PRECIS! Då djurhållningen i (viss) köttproduktion visas i media
Blir människor illa berörda och förstår verkligen inte hur det
Kan få gå till så osv, sen då det är extrapris på fläskkarré inför helgen
Så är plötsligt detta helt bortglömt och det vattnas i munnen vid tanken på denna karré tillsammans med en färdigköpt
Bearnaise som i sin tur är rena kemikalie-sörjan.
Mat SKA kosta, mat SKA vara ren och mat SKA vara rättvist framställd – för alla.