Carolins träning

Hälsohets eller hälsomobbing vilket är värst?

16 januari, 2014 | Kommentera (6)

Jo, jag vet. Jag har skrivit om det här förut men det dyker hela tiden upp nya händelser som gör ämnet aktuellt.

Hälsohets har blivit ett begrepp. Människor som känner sig kränkta av att både arbetsgivare och annan omgivning rekommenderar ökad fysisk aktivitet, sundare matvanor, att man slutar röka och helt enkelt tar ett lite större ansvar för sin hälsa.

Jag har lite svårt att förstå var i kränkningen ligger då det de facto leder till ökad hälsa och därigenom en ökad livskvalitet för den berörda. Något som jag inte kan tänka mig att man kan ångra när man väl nått dit. Jag kan ha fel, men tror faktiskt inte det…

Hälsomobbing verkar dock vara helt okej. Med hälsomobbing menar jag det ifrågasättande  som den som tar tag i sina motions- och matvanor väldigt ofta utsätts för från sina kollegor, släkt och/eller vänner.

Jag fick höra följande från några som under hösten börjat träna och ändra sina matvanor- ” Va?! Ska ni träna i dag igen?! Man måste faktiskt vila ibland också. ” Nu lät inte dessa beslutsamma kvinnor detta hindra dem att fullfölja sin handlingsplan för veckan utan konstaterade “Hade vi sagt att vi skulle sätta oss i soffan och titta på TV i kväll hade ingen sagt “Va!? Ska ni titta på TV ikväll igen?!”

Att sitta stilla 12 timmar om dagen, varje dag, vecka in och vecka ut är det ingen som reagerar på men att röra på sig regelbundet och speciellt om man “går på gym” ja, då riskerar det nästan att klassas som sjukligt beteende.

Inte nog med att man får kämpa mot sin egen inre latmask när man gör en livsstilsförändring, man får försvara sig mot andras 😮

Vet en vältrimmad tjej som inte uppskattar sötsaker över huvudtaget men som helt enkelt inte orkar med den dåliga stämning hon skapar bland sina väninnor när hon tackar nej…Nu lider hon väl ingen större skada av att äta nån sötsak då och då men anledning  till att hon gör det är ju helt galen. Hon gillar det inte men hon gör det för att inte stöta sig med andra..

En annan vältränad tjej berättade “Jag vet inte hur ofta jag får höra – “jamen DU kan väl äta bullar varje dag, DU som är så smal och fin.” Hon är en tuffing, så hennes svar blev- “Jag kan inte heller äta vad som helst utan att det märks. Jag ser ut så här av en anledning, jag äter inte bullar varje dag” Huvudet på spiken kallar jag det 😀

Ytterligare en aktiv tjej som för första gången på 8 år var tvungen att sjukskriva sig pga feber och halsont, uttryckte sitt dåliga samvete för detta och fick blixtsnabbt svaret från en inte lika aktiv kollega “Du är sjuk  för att du tränar för mycket”. Att träningen bidragit till att hon inte varit sjukskriven på 8år var inte första reaktionen alltså.. 😉

Vill poängtera att det här handlar om helt vanliga kvinnor (märkligt att det just är kvinnor..) inte extrema på något sätt, några har just börjat ta ett större ansvar för sin hälsa andra har hållit på längre. De är piggare, gladare, friskare och starkare än de har varit – något de måste försvara. Mycket märkligt.

Att uppleva att man är utsatt för hälsohets är säkert inget kul men förmodligen befogat. Hälsomobbing däremot – jag kan inte begripa varför?..

Enligt en undersökning som Sifo gjort vill 8 av 10 kvinnor i åldersgruppen 30-49år gå ned i vikt…

Jodåsåatte..det här med att folk tränar för mycket och fikar för lite det är ett stort problem det..eller hur var det?

 

Sicken tur att träning och bra mat gör att man blir piggare, gladare, friskare, starkare och helt säkert lite smartare. De vinsterna gör ju man helt enkelt klarar av de prövningar som en (i bland )något oförstående omgivning utsätter en för 😉

 

 

Länk till SvDs artikel om studien-

http://www.svd.se/mat-och-vin/tva-av-tre-svenskar-vill-ga-ner-i-vikt_8883902.svd?utm_content=bufferbdfae&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffe

 

 

 

Postad: 16 januari, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , | Kommentera (6)

Det finns 6 kommentarer:

Hälsohets eller hälsomobbing vilket är värst?

 1. Emma skrev den

  Handlar garanterat om att man blir provocerad för att man själv inte orkar = man får dåligt samvete. Lättare då att klaga på den som tränar än att träna själv! Knepigt. Något som jag tycker hänger ihop med detta är också att det är helt okej för en kraftig/överviktig person att säga till smala, vältränade människor att “men gud vad smal du är, du behöver gå upp i vikt”. Nästa gång jag hör det där ska jag baske mig vända på steken och säga “tänk, här tyckte jag att det var du som var stor och att du skulle må bra av att gå ner några kilo”. Och tro mig, att säga något sådant skulle minsann INTE vara okej..

 2. Katrine skrev den

  Tack Gode Gud för att DU finns Carro!!!

 3. Mia skrev den

  Känner igen det där så himla mycket! Tack!

 4. Mie skrev den

  Spot on! För precis så där är det och det är mycket trist!

 5. Eyal skrev den

  Inte bara kvinnor som får höra sådana kommentarer utan även män och minst lika mycket :-/

  • Carolins träning skrev den

   Ja, tyvärr är det väl så även för män. Trist! Men som sagt, träning och god hälsa gör oss starka 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)