Carolins träning

Svensken äter mer..

5 februari, 2014 | Kommentera (3)

Enligt Jordbruksverkets preliminära siffror över vår matkonsumtion 2012, kan man konstatera ovanstående- Vi äter allt mer, av allt..typ

Vi äter dubbelt så mycket smör nu mot vad vi gjorde år 2000, 3kilo per person och år. Vi äter mer ost, mer fet grädde, dricker mer standard mjölk och  äter mer nötter. Jag hittar dock inte några siffror på hur konsumtionen av rapsolja, olivolja och andra nyttiga fetter. Vi äter allt mer naturliga fetter vilket är härligt, men tar vi bort något annat?

Läser man vidare i statistiken kan man se att även konsumtionen av lättmargarinerna ökar rätt ordentligt även det 😮

Konsumtionen av rotfrukter ökar – Jippie!!

Men läser man vidare kan man se att chips, choklad och konfektyr, bullar och kakor ökar för fullt.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_8945692.svd

Hörde en “expert” säga på TV att våra matval har blivit en statusmarkör. Vår person granskas genom vilka varor vi väljer att lägga upp på bandet vid kassan. Att inte bry sig om vad vi äter är otrendigt. Försäljningen av ekologiskt har aldrig varit större. Oavsett vilken orsaken är till intresset för bra mat så är det väl kanonbra om det bidrar till bättre matval.

Frågan är bara om det gäller för majoriteten av befolkningen?

Nä, tror faktiskt inte det då siffrorna visar att 4 av 10 svenskar äter för mycket socker. Läskkonsumtionen har  sjunkit men är fortsatt hög och tillsatt socker finns i så mycket annat – frukostflingor, fruktyoghurt, fabrikstillverkat bröd och då är inte lördagsgodiset inräknat.

Nopp, det är INTE frukten som är boven i dramat- 20 procent av det socker vi får i oss kommer från naturliga källor som frukt, grönsaker och juice. 80 procent är tillsatt socker.

“Dags att momsbefria mat som är bra för folkhälsan” heter en debattartikel som publicerades i DN igår. Bakom artikeln står 10 läkare som belyser just problemet med hur vi väljer att äta. Man menar att bara 16procent av den mat vi äter är hälsobringande och att prissättningen på mat gör att vi styrs mot att äta mer ohälsosamt.

Jag brukar alltid hävda att det inte måste kosta skjortan att äta bra mat men de räknar på ett lite annorlunda sätt-

“Prissättningen på mat är i dag sådan att det kan bli dyrare att välja hälsosamt. 1 000 kilokalorier grönsaker och rotfrukter kan kosta dubbelt så mycket som samma kalorimängd kött eller fågel. Att välja frukt och bär kan bli tre gånger dyrare än godis och glass per kalorimängd.”

Läs hela artikeln nedan-

http://www.dn.se/debatt/dags-att-momsbefria-mat-som-ar-bra-for-folkhalsan/

Oavsett hur man räknar i kronor och ören tjänar vi en hel del på att äta mer frukt och grönt. Är det något som vi inte borde tulla på så är det väl ändå kvaliteten på det vi stoppar i oss?

Skippa skräpet och välj bra råvaror framför färdiga livsmedel, svårare än så behöver det inte vara 😉

Postad: 5 februari, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost | Etiketter: , , , , , , , , , , | Kommentera (3)

Det finns 3 kommentarer:

Svensken äter mer..

 1. Katrine skrev den

  Exakt!

 2. Eva skrev den

  Ja så är det, laga mat från grunden och skippa så mycket E ämnen det går. Och industrimat! Ät ekologiskt om det går för priset och ekonomin. Hälsan framför allt, ja bort med moms på nyttig mat, på läsk och andra onyttigheter kan momsen få vara kvar på, jag förstår inte hur folk tänker! Bort med sockret. Äta nyttigt fett, inte margariner!
  Men alla gör ju som de vill med sina kroppar men vi som vill göra så gott vi kan för våra kroppar, sänk momsen eller nått bara det blir billigare!!!

  • Carolins träning skrev den

   Håller med dig, men om man räknar på hur mycket näring man får i sig via nyttigare mat istället för bara kilokalorier, så är den absolut billigast. Det handlar sällan bara om ekonomi utan om kunskap och framförallt engagemang. Det blir inte dyrt förrän det är dåligt och skräpmat är alltid dåligt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)