Carolins träning

Socker, socker och åter socker…

24 mars, 2014 | Kommentera (3)

Det är mycket snack om socker just nu. “Sockerfällor, sockerberoende, det dolda sockret ” Sockerchocken är brutal..

Raffinerat socker, glukos- och fruktossirap innehåller inget av värde för oss, inga näringsämnen utan bara extremt mycket energi som kommer att göra oss feta och sjuka. Detta hittar vi i hel- och halvfabrikat, godis, kakor, läsk, söta frukostflingor, snack och annat som man inte kan kallas bra val i något avseende.

Men…

Vi behöver kolhydrater för att kunna prestera på topp fysiskt och mentalt. Det gäller dock att välja rätt källor och rätt mängd. Det är här jag anser att det ofta blir fel.

Det finns de (i synnerhet kvällspressens löpsedlar) som vill förenkla det hela så pass mycket att det blir totalt missvisande. Man tittar på kolhydratinnehåll och visar sedan hur många sockerbitar det innebär. Totalt galet!

Potatis innehåller inte raffinerat socker, det gör inte heller frukter som banan och äpple. Inte heller morötter eller kolrötter innehåller detta. Detta är naturliga råvaror som innehåller så mycket mer än bara sockerarter- vitaminer, mineraler, antioxidanter, bioflavonoider, fibrer med mera och de ger mättnad innan vi fått i oss för mycket. Potatis innehåller bara 16procent kolhydrater, banan är den mest kolhydratsrika frukten och den innehåller blott 22 procent. Det finns alltså plats för så mycket andra nyttigheter 😀

Rätt mängd då? Kör du inte med bilen särskilt många mil behöver du heller inte tanka lika mycket. Det gäller även för vår kropp. Å andra sidan tar du dig inte speciellt långt på tom tank heller. Ja, det är mycket förenklat då kroppen har fler energikällor än vad en bil har, men ni förstår tanken 😉

Kolhydrater är dock det bränsle som krävs för att vi ska kunna vara explosivt starka , de krävs för högintensiv träning och det är det enda bränsle som hjärnan godtar.

 

bild-371Hittade ovanstående serie i JP i lördags och tyvärr är det det där tänket alldeles för vanligt. Man skippar potatisen till lunch och faller sen för godispåsen vid tretiden… Tja, inte undra på att man blir trött, slö och så långt från sin toppform man kan komma.

Genom att välja bra kolhydratskällor, äta regelbundet, röra på sig regelbundet och skippa skräpet slipper man undan så väl sockerfällor, sjukdomar och paltkoma. Rätt enkelt egentligen 😉

Postad: 24 mars, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Okategoriserade, Träning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera (3)

Det finns 3 kommentarer:

Socker, socker och åter socker…

 1. Katrine skrev den

  Som vanligt. Totalt klockrent!!!

  • Mia skrev den

   Underbart Carolin! Bra skrivet! Jag äter inte socker och snabba kolhydrater från raffinerade livsmedel. , men jag äter frukt och jag äter potatis och lite fullkornsprodukter. Jag skiter fullständigt i att det finns fruktsocker i frukt. Det innehåller ju så mycket annat nyttigt. Men då är det också fel. Ibland går det till yttersta spetsen av ytterligheter. Helt plötsligt är ALLT socker tabu! Man måste hitta en balans.Och som sagt kolhydrater behövs som bränsle/ glycos till hjärnan / Mia

 2. Victoria skrev den

  Helt rätt!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)