Carolins träning

Hälsohets del 3 – Nu är det krig!

19 februari, 2015 | Kommentera (3)

Krig? Nä, det vore synd att säga men nu har Liselott Howard som kommenterade mitt Hälsohets inlägg ( https://kurera.se/carolin-helt/2015/02/13/den-dar-halsohetsen-ar-forfarlig-verkligen/  ) kontrat med ett eget blogginlägg i ämnet.

Carolin har ingången: vi överröses av reklam kring näringsmässigt värdelös mat och kopplar samman allt fler stunder i vardagen med snacks, godis och fikabröd. Folk vet vad som är bra för hälsan – men påverkas att göra tvärtom, lite för ofta – vilket leder till ohälsa.

Jag har ingången: vi överröses av rubriker om näringsmässigt perfekt mat och kopplar samman allt mer status i livet med diet- och träningsform. Folk vet vad som är bra för hälsan – men påverkas att dra det för långt, för ofta – vilket leder till ohälsa.”

Jag håller fortfarande fast vid att vi inte blir sjuka av att äta hälsosam mat. Vi blir däremot sjuka av att äta för lite, vilken mat det än vara må. Hälsosam mat måste inte betyda energisnål mat. Att träna mycket betyder dock inte att man måste äta godis, kakor, pizza och dricka läsk för att hålla balansen mellan energiutgifter och energiintag. Släng en blick på bilden nedan så fattar ni vad jag menar. Massor med energi OCH näring.

Man kan utveckla anorexi genom att äta snickers också. Ät en snickers om dagen, enbart, och du kommer rasa i vikt, jag lovar! På samma sätt kan man äta sig ohälsosamt fet på hälsosam mat (se bild nedan). Allt handlar om dos 😉

bild-516

Att äta för lite oavsett vad du väljer att stoppa i dig, oavsett vad anledningen är kan leda till en massa läbbiga effekter. Svält kan göra dig “hög”. Alla som testat att fasta vet att man kan uppleva en känsla av lätthet och en fantastisk energi, en känsla som är helt logisk rent evolutionärt. Vid svält är det en dum ide att lägga sig ner, lipa och inget göra. Att kroppen svarar med oväntad energi och kraft är ett sätt att orka vidare och överleva. Är det ett tecken på att hoppa över mat skulle vara sunt? Jag är skeptisk..mycket skeptisk.

Att ge sig in i dieter som VLCD (very low calorie diet) är allt annat än sunt. Eller att äta galet ensidigt oavsett om det du äter är toknyttigt, ÄR inte sunt.punkt.

detox

Rubriker som den ovan ser vi massor av och jag blir lika trött varje gång. Trött, ilsk, högt blodtryck och i ett akut behov av angermanagement är vad det gör mig. Det är SÅNT som driver folk till en osund inställning till hälsa och välbefinnande. “…fyra kilo- på två veckor” vad är det som lämnar kroppen i sådana mängder undrar jag? Men det är klart, om jag först faller för all reklam om semlor och kladdkakor så har jag kanske närt ett inre behov av att späka mig både fysiskt och själsligt.

Lagom var ordet och vad lagom är kräver nog ett alldeles eget blogginlägg… 😉

Jag håller med Liselotte i väldigt mycket men har måhända en liite annan nyans till frågan 😉 Läs hela Liselottes inlägg genom att klicka på länken nedan..

 

 

http://liselotte.livskick.nu/

 

Postad: 19 februari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Mentalt, Okategoriserade, Tankar, Träning | Etiketter: , , , , , , | Kommentera (3)

Det finns 3 kommentarer:

Hälsohets del 3 – Nu är det krig!

 1. Liselotte skrev den

  I come in peace…
  (men har så klart hetsat lite till 😉 http://liselotte.livskick.nu/2015/02/20/att-bli-sjuk-av-halsosam-mat-blogg-battle-part-ii/ )

 2. Liselotte skrev den

  sv: Och att maten I SIG inte gör en sjuk har jag sagt från min allra första kommentar (bara att leta upp, svart på vitt 🙂 )
  Däremot sa du att det inte finns hälsohets, att det enbart är reklam för ”dålig” mat som gör folk sjuka (och då är det väl också i huvudet det startar? reklamen ligger inte på tallriken 😉 )
  Jag menar att även reklam och promotande av ”bra” mat kan skapa sjukdom. (och inte bara när det handlar om galna dieter och för lite mat)

  Jobba på du också, livsstilsförändringar till det bättre är vi alla för!

  • Carolins träning skrev den

   Då tror jag vi missförsått varandra. Läser dock följande på din blogg.. “Sorry, Carolin (och sorgligt rent allmänt): Det finns människor som blir sjuka av att äta näringsrik, nyttig* mat”.
   Allt startar i huvudet men skillnaden är att dålig mat, och med det menar jag utrymmes föda typ kakor, semlor, godis, läsk, snabbmat aldrig ger någon positiv effekt annat än den korta sekund de träffar smaklökarna (även den effekten går dock att få av hälsosam mat).
   Precis som du skriver möter vi olika typer av människor i vår vardag. Jag möter framförallt friska som möter motstånd när de väljer bort skräpmat, som får försvara sina sunda val. Som får diverse diagnoser slängda på sig för att de inte passar in i den “normala” normen längre. Kan vara tufft nog att ändra sina vanor 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)