Carolins träning

Wellness syndrom – Say What!?

8 april, 2015 | Kommentera (0)

Wellness syndromet? Nu har det släppts en bok igen och då ska det debatteras. Det snackade som det på SVTs nyhetsprogram i går kväll (vet inte vilket då jag var i ett annat rum..) och det har debatterats i andra program.

Att folk tränar för mycket och är för intresserade av sin hälsa – är det ett folkhälsoproblem? Really?

Vi blir fetare och fetare, den psykiska ohälsan ökar, vi äter 17kg godis i snitt per person och år, gastric bypass basuneras ut som det enda säkra sättet för folk att gå ner i vikt och vi debatterar om ett “wellness syndrom”? 😮

Att det finns det finns avarter på alla kanter är den gammalt men att det skulle vara ett problem för den stora massan köper jag då rakt inte. Kanske är det ett storstadsproblem? Som verksam på mindre orter ser jag inte av detta speciellt ofta kan jag meddela.

Elitidrott är inte friskvård, det vet vi. När motionärer tränar som elitidrottare så går man över gränsen för det som gynnar hälsan och det finns givetvis risker med det. Då tränar man för att kunna prestera maximalt i vald idrott, inte för att må sitt bästa i det vardagliga livet.

För de allra allra flesta är detta dock inte fallet, inte ens de som tränar i stort sett varje dag behöver hamna i det facket.punkt

När träningen blir ytterligare en stress i livet, när prestationen blir viktigare än funktionen – ja, då kan det bli ett problem. Ett problem som dock är mycket mindre än problemet med inaktiva, skitmatsätande, överstressade individer.

“Man slår mot de redan svaga”, säger man om att arbetsgivare ställer krav eller bara uppmuntrar till att personalen tar hand om sin hälsa. Say What?! Att uppmuntra eller kräva att någon, anställd eller ej, ger sig själv möjligheten att bli piggare, gladare, friskare och starkare- är det att slå på de redan svaga? Alltså, jag är nog väldigt trög här. I  min värld är träning inte kopplat till stress och press, det är den raka motsatsen till det. Det är träningen som gör att man kan hantera stressen i vardagen. Träningen ger energin!

Jag tittade inte på hela inslaget med mannen som skrivit boken och som får så mycket utrymme i etern. Jag satt i rummet bredvid och läste senaste numret av Runners World. Visdomsorden nedan till exempel.

bild-526

 

Sånt läser jag och jag är rädd för att de som tar till sig nyheten om det nya syndromet är de som absolut inte ligger i riskzonen – de som sitter i TVsoffan alldeles för mycket som det är…

Postad: 8 april, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)