
“Go ahead! Ät blodpudding till frukost.”
3 juni, 2015 | Kommentera (0)Jodåsåatte! Nu är man citerad i pappersversionen av Svenska Dagbladet, minsann 😀
Senaste frågan till Kostexperten på Maratonbloggen (meaning me) kom från en tjej med järnbrist (framkommer dock inte i den något förkortade frågan) ->
“Om jag äter blodpudding någon timme före löpningen känns löpningen lite lättare, det är annars extremt tungt just nu med dåligt flås och mjölksyra vid låg ansträngning. Är det inbillning eller inte? Skulle man kanske äta lite blodpudding till frukost innan maraton?
Undrar också om det stämmer att kaffe inte försämrar upptaget av hemjärn som finns i blodpudding, men däremot hämmar upptaget av icke-hemjärn (som väl finns i till exempel broccoli).”
Personligen har jag väldigt svårt för blodpudding. Har faktiskt bara ätit det en enda gång och det var en pytteliten bit som mattanten i skolan tvingade i mig som 8åring. Jag blev vegetarian ett par år efter det…. Lite blödig när det gäller att äta djur. Har inget att invända mot att äta kött rent näringsfysiologiskt men jag hoppar gärna över det själv. Jag äter dock fisk och NEJ! jag vill inte veta något om laxens känsloliv!! Låt mig slippa den kunskapen..
Men frågan handlade inte om eventuell blödighet i frågan om att äta djur eller delar av dem – det handlade om nyttan av järn för den som springer eller på annat sätt är fysiskt aktiv.
Järnet fyller viktiga uppgifter i kroppen och den mest kända är som syrebindande förmåga. I blodet binds syret till hemoglobin i de röda blodkropparna som transporterar syret till alla celler i kroppen.
Brist kan precis som du beskriver ge symptom som trötthet och andfåddhet men även huvudvärk, yrsel, lågt blodtryck och hjärtklappning. Inget vidare för den tillstånd för den som gillar att springa..
Hem järn som finns i animalier har vi ett extra bra upptag av och uttaget störs inte heller av vare sig kaffe eller kalciumrika livsmedel som det vegetabiliska icke hem järnet gör. Som kvinnlig löpande vegetarian bör man alltså se till att trycka i sig extra mycket av de järnrika livsmedlen (grönkål, spenat, bönor, persilja, broccoli etc) och vara mer noggrann med att inte skölja ner broccolin med kaffe i mängder 😉
Nä hörni, nån blodpudding till frukost blir det inte för min del. Gröt och ägg blir det även fortsättningsvis 😛
Läs hela svaret med källhänvisningar och allt i länken nedan 🙂
http://www.svd.se/lopningen-gar-lattare-om-jag-ater-blodpudding/om/maratonbloggen
Postad: 3 juni, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Träning | Etiketter: hälsa, järnbrist, kost, kroppen, kunskap, löpning, Maratonbloggen, SvD | Kommentera (0)
Lämna ett svar