Carolins träning

“Så går du ner 2kilo- på bara en vecka”

Postad: 20 januari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kondition, Kost, Motivation, styrka, Träning, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , , | Kommentera

 

Tror jag måste sluta läsa Aftonbladet. Jag har inte köpt den på år och dar men ibland läser jag i alla fall rubrikerna i mobilen. Skrollade fram till rubriken och och fick plötsligt en känsla av högt blodtryck, huvudvärk, andningssvårigheter, magont och ett akut behov av angermanagement…

Samma “expert” som skrivit x-antal böcker om i stort sett alla tidigare kända dieter har nu hittat “metoden som funkar”. Tror bestämt att de orden har nämnts tidigare..

Jag vet också en metod som innebär 2 kilos viktminskning på en vecka, till och med snabbare – Vinterkräksjukan.

Vi vet alla hur det är med kilon man tappar efter Vinterkräksjukemetoden – de går man upp igen. Rätt kvickt dessutom då det främst är vätska man förlorar 😉

Är det vätska och muskler man vill förlora är det en bra metod. Är det fettvikt man vill bli av med och helst inte få tillbaka inom kort gör man dock rätt i att testa en annan metod.

Är det ens möjligt att tappa 2kilo fettvikt på en vecka? För att tappa 2kilo fett på en vecka krävs ett underskott på 14000kcal, alltså minus 2000kcal per dag. Du ska alltså få i dig 2000kcal mindre än vad du gör av med 😮

Då de flesta av oss har en energiförbrukning i vila (BMR)på mellan 1200kcal (mindre kvinna) upp till ca 2000kcal (större man) så begriper även den som inte är överintelligent att det är tufft att få den matematiken att gå ihop 😉

Min absoluta favorit löpsedel ses nedan…

bild

 

Okej, den är gammal och den är fejk men ändå såå mycket bättre löpsedel än så många andra som vi överöses med…

Inte nog med att den är gammal, jag har redan bloggat om den en gång innan. Men allvarligt hur svårt kan det vara? Är det verkligen ytterligare mirakeldieter och supermetoder för att få ordning på kropp & knopp och må så bra som bara är möjligt?

Att peta i sig mindre energi än vad man gör av med är ett måste för att gå ner i fettvikt, absolut. Men måste man leva på svältgränsen för att fixa den matematiken? Nä, välj livsmedel med omsorg. Det behöver inte ens handla om hur mycket av energin som kommer från kolhydrater, protein eller fett utan mer vad det är för typ av livsmedel. Allra helst bör det vara råvaror och inte livsmedel… 😉

Den Brasilianska motsvarigheten till Livsmedelsverket kom ut med nya kostråd förra året. De har inte snöat in på 2 eller 3 potatisar till lunch, lätt- eller standardmjölk, de har tagit fasta på det som verkligen är viktigt – Skippa skräpmaten!

Då jag inte är en hejare på brasilianska har jag saxat översättningen av råden ur Henrik Ennarts artikel i SvD ( en tidning jag tänker fortsätta läsa..) i höstas.

 

 1. Gör naturlig och minimalt processad mat till grunden för din diet.

2. Använd olja, fett, salt och socker i små mängder när du smaksätter och tillagar naturliga och minimalt processade livsmedel och förbereder måltider.

3. Begränsa konsumtionen av processade livsmedel.

4. Undvik konsumtion av ultra-processade livsmedel.

5. Ät regelbundet och noggrant i lämplig miljö och alltid då det är möjligt, tillsammans.

6. Handla på ställen som erbjuder ett urval av naturliga och minimalt processade livsmedel.

7. Utveckla, öva och dela med dig av kunskaper i matlagning.

8. Planera din tid för att göra matlagning och ätande till en viktig del av ditt liv. (Ät eftertänksamt, undvik mellanmål.)

9. När du äter ute, välj ställen som serverar färsk och nylagad mat.

10. Se upp med reklam och marknadsföring.

Klicka på länken nedan för att läsa hela artikeln-

http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/11/19/brasiliens-nya-kostrad-trana-pa-att-laga-mat/

Att helt skippa skräpmaten och att träna (för h*lv*t*) gör det så mycket enklare att nå den där formen man så hett eftertraktar och behålla den. Kanske inget man kan skriva 82böcker om men en metod som verkligen fungerar –  då, nu och sen 😉

 En vecka full av rubriker..

Postad: 10 mars, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Träning | Etiketter: , , , , , , , , , | 3 kommentarer

bild-360

Förra veckan var en händelserik vecka. Krigshot i Ukraina toppade nyhetsflödet i måndags, utom just på på Aftonbladet och Expressen som tyckte att “viktjakt“, “vässa formen på tre veckor” och “modemissar” hade större nyhetsvärde. Under tisdagen var det tricket “promenera dig i form på fyra veckor” som slog intresset över vad Putin hade för sig 😮

Det värsta är väl inte att kvällspressen väljer dessa löp, det värsta är väl att de vet exakt vad folk helst vill läsa… Vi köper fler lösnummer med temat “viktras” än “krigshot”.

Under onsdagen kom ännu fler rubriker men då var det SvD som var först ut “Protein ökar risken för cancer” och det hänvisades då till en studie där de lyckat påvisa att risken att dö i förtid ökade med 75 procent om man åt en proteinrik kost.

Hallå? Ska vi akta oss för protein nu? Först var det fettskräck sen kom kolhydratsnojan och nu är det då dags för proteinet? eller?

Hur hade man kommit fram till detta? Jo, genom att be 6381 personer försöka komma ihåg vad de ätit de senaste 24timmarna. Sedan följde man upp hälsan på dessa personer och tittade på om de blev sjuka eller dog de närmaste 18 åren.

Känns lite tunt om ni frågar mig. Alla som arbetar med kostregisteringar där man måste förlita sig på vad folk säger att de äter vet att det ytterst sällan stämmer med verkligheten.Studien är både tunn och ifrågasatt.

Visst kan det behövas varningar för att vräka i sig ohämmade mängder av kött för både hälsans och miljöns skull men storleken på det mediala intresset efter en studie som denna känns lite märklig.

För mer detaljer om studien läs vad Jacob Gudiol och Marek Berhendt skrivit i länken nedan-

http://tranastyrka.se/proteinintag-och-okad-dodlighet/

Dagen efter detta kom WHOs rapport om sockrets effekter, OBS! Sockrets effekter, inte kolhydraters effekter. Stoor skillnad! Vi svenskar borde halvera vårt sockerintag och det är inte en dag för tidigt. Socker är inget näringsämne..det är bara skräp 😉

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-bor-halvera-sockerkonsumtion_3332408.svd

Bäst av alla artiklar och blogginlägg veckan som var kom från Mia Skäringer. “Det sista vi behöver är ännu ett diettips” Har ni inte redan läst det så gört 🙂

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article18495704.ab

Vad hände egentligen med det “we in Sweden call”- Lagom?

Det behöver inte vara så himla krångligt att äta sunt men om man ska ha löpsedlarna som kostrådgivare då  blir det helt klart förvirrat 😉

Mat är något vi behöver! Det är varken något vi ska unna oss eller avstå ifrån. Det är näring för våra kroppar, det är gott och får oss att må bra. Väljer vi råvaror med omsorg, skippar snabbmat och ser till att det främst är MAT vi äter och inte godis, kakor, läsk och annat trams så är de flesta av oss i hamn- as simple as that!

 

 Rasa 4kilo på 2 veckor

Postad: 10 februari, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Motivation, Okategoriserade, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , , , | Kommentera

“Så kickstartar du ditt viktras” Underbar rubrik på aftonbladet.se som följs av en garanti på 4kilos ras på 2 veckor.

Börjar fundera på om det är vinterkräksjukan artikeln handlar om…

Men nej, det är bara ytterligare en säljande artikel om hur vi enkelt ska rasa i vikt.

För att gå ner 4kilo i fettvikt krävs det ett energiunderskott på 28 000 kilokalorier. Ska man lyckas med det på 2 veckor betyder det alltså ett underskott på 2000 kilokalorier om dagen. Lätt som en plätt…eller inte?

Att gå ner 4kilo på 2 veckor är ingen omöjlighet om man inte är så noga med vad det är man förlorar – fett eller muskelmassa och en massa vätska.

Många menar att de behöver ha snabba resultat för att kunna behålla motivationen. De vill gå ner i vikt även om resultatet är att de blir tunnare och även mjukare. Hur går det med den där motivationen när viktraset slutar och de där 4 kilon förmodligen ganska så raskt sitter där igen, nu som enbart fettmassa?

Please- de där kilona som lagt sig runt midjan sedan satsningen på Beach 2013 gick i stöpet lär inte förvinna permanent på 2 veckor.

Snabba resultat eller bestående resultat – vilket känns bäst?

Det finns en anledning till varför det hela tiden kommer nya mirakelmetoder och superdieter – de gamla funkade inte… Ytterst tveksamt om de nya kommer göra det 😉

bild-357

 Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt