Carolins träning

Hälsohets – Svar på en kommentar..

Postad: 18 februari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Mentalt, Okategoriserade, Skador/besvär, Tankar, Träning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

 

Jag skrev ju ett lite ilskt inlägg i fredags angående hälsohets, om den verkligen är så hemsk eller inte. Jag fick en kommentar som jag gärna vill lyfta fram och besvara…

“Nu blev det svårt… För jag håller ju med dig i stor utsträckning (om operationer och skräpreklam och kvällstidningsblaj).

Däremot undrar jag hur du ser på just det här med ätstörningar/träningsberoenden: kan de inte SÄTTAS IGÅNG av för stort fokus på hälsosam kost och hård träning? (alltså inte enbart ta sitt uttryck i form av dem) Jag upplever själv att min ätstörning startade av att jag gick ner i vikt (välbehövligt och till en början väldigt sunt, med vanlig vettig mat i lagom mängd). Givetvis hade jag psykiska och kemiska predispositioner för att fastna – men det är det nog fler som har. Och rent statistiskt ökar problemen – vad kan det bero på, om ”hälsohetsen” vissa upplever inte existerar?

Jag tänker att det är lite samma-fast-tvärtom: vissa blir sjuka för att vi utsätts för reklam och konsumtionspsykologi kring ”skitmat”, medan vissa blir sjuka för att vi utsätts för grupptryck och press kring ”ren mat”.
(dessutom blir vissa sjuka av att växlingen mellan båda fenomenen…)

Sen tänker jag inte protestera mot att om folk hade din attityd, ditt driv och levde ditt liv så skulle färre må dåligt :-) (eftersom hälsosam mat och träning i rätt mängd och med rätt inställning givetvis inte är något problem!)

//ditt Insta-fan som här tar på sig sin roll som volontär för ”Frisk & Fri – för ett samhälle fritt från ätstörningar”

Jag håller med fullständigt! Tittar man på löpsedlarna så trängs “Kickstarta ditt viktras- gå ner 4kg på 2veckor” med recept på bästa kladdkakan/semlan. Det är en ständigt jakt på den perfekta kroppen och allt ska helst gå att fixa på en vecka eller två eller i alla fall fram till semestern 😉

Att ett sjukligt beteende kan triggas igång av hälsosam mat och träning går jag dock inte med på. Ingen blir sjuk av hälsosam mat i rätt mängd. Ingen blir sjuk av hård träning om kroppen får återhämtning i form av mat och vila.  Ingen blir heller sjuk av en semla eller en kladdkaka.. (om du inte är allergisk förstås) 😉

Däremot anser jag att den utseendefixering vi matas med via media orsakar och triggar igång både ätstörningar och ortorexi. Man skulle kunna skylla allt på media (alltid skönt att ha en syndabock)men hade vi inte köpt skiten hade det inte skrivits om det. Hade det inte bara varit helt fantastiskt om vi kvinnor (jo, det är främst vi) kunde gå igång på funktion istället för utseende? Ett fokus på att äta mat för att må bättre, bli piggare, starkare och friskare i stället för hur maten kan göra oss mindre? Träna för att bli starkare, friskare, piggare och ge oss möjligheten till en kropp som fungerar i vardagen i stället för att fokusera på en som ser snygg ut i spegeln? Och att vi förmedlar den synen till andra..

Vi som är vuxna individer har ett galet stort ansvar att förmedla en sund syn på våra kroppar och till livet i stort. Hur kan man göra det när mamma/pappa dricker Nutrilette till lunch eller bara äter vissa dagar i veckan? Men som på helgen när det ska vara mysigt sockerknarkar eller trycker chips som om ingen morgondag finns…

Lagom är ett jäkligt bra ord som ska vara typiskt svenskt men jag vete tusan om vi riktigt fattat innebörden av det. Lagom bör dock inte likställas med “normalt” för det som är normalt i dag är allt annat än lagom. Kolla bara på hur varuvagnarna ser ut i Melodifestivalstider…ytterligare en högtid att fira. Och fira kan man visst bara göra genom att äta skräpmat, eller?

Ämnet är stort och på intet sätt enkelt. Jag har som jag skrev, mer erfarenhet av ätstörningar än vad jag skulle vilja. I mitt fall blev träningen en räddning, det fick mig att börja äta och leva – på riktigt 😉

Tack Liselotte, min soul mate på instagram! Vi tänker rätt lika och jag fattar hur du tänker och som jag sa – vi borde träffas 😉

Läs Liselottes blogg, hon är som jag – klok som en bok 😉

 

http://liselotte.livskick.nu/Jönköpingsbor- SKÄRP ER!

Postad: 19 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Viktminskning | Etiketter: , , | Kommentera

Satte morgonkaffet i vrångstrupen när jag läste Jönköpings Posten nu på morgonen. Endats 10 procent av Jönköpingsborna får i sig de 500gram frukt & grönsaker som är det rekommenderade lägsta intaget per dag. Allt enligt SCBs senaste undersökning. 500gram frukt & grönt innebär ca 3 frukter eller 3 nävar med grönsaker, det är inte mycket.

Långsamma kolhydrater, vitaminer, mineraler, antioxiadanter, flavonoider, fibrer – massor med näring och lågt kaloriinnehåll. Det är raka motsatsen till skräpmat det!

Enligt SCB spenderar hushållen 35-40 procent av matpengarna på “utrymmesvaror”, det vill säga ätbara produkter som saknar näringsnytta… Skräp alltså!

Varför äts det så lite grönsaker och frukt kan man undra? Det är ju perfekta snabbmaten, redo att ätas som det är om tiden kniper. Är det dyrt? Kolla in kilopriset på vitkål och morötter, billigare mat är svårt att hitta. Ahh, nu vet jag – Vi blir ju tjocka av frukt och rotfrukter… eller hur var det nu? Inte kan det väl vara “utrymmesvarorna” som ställer till det?

ps. De Jönköpingsbor jag fick förmånen att träffa igårkväll tillhörde definitivt de 10 procent som sköter sig 😉

 Världsbäst….?

Postad: 30 september, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost | Etiketter: , , | Kommentera

17 kg godis per person i snitt- det är vad vi svenskar stoppar i oss vilket gör oss till världsbäst i den grenen, rapporterade Aftonbladets nätupplaga igår. Eftersom det är ett snitt betyder det att det finns väldigt många som lyckas peta i sig ännu mer. Vi äter därmed mer godis än vad vi äter frukt och grönsaker. Trots detta finns det vissa ”experter” som säger att det är frukten som gör oss feta. Skulle inte tro det!

 

Vet inte vad som är värst- det faktum att det äts så mycket godis eller att det äts så lite frukt och grönsaker. För inte så länge sedan var jag på en lunch ihop med ett trettiotal kvinnor. När maten beställdes satt hela raden mittemot mig och sa ” jag vill INTE ha någon potatis till fisken, håller igen på kolhydraterna ser du”. Fine, gör man inte av med kolhydraterna ska man inte dra ner på dem. Men sen när desserten kom in, en allt annat än kolhydratfri bakelse, var det INGEN som sa nej till den. Hur tänkte de då? Potatisen hade i alla fall gett dem lite vitaminer och mättnad.

 

”Man måste ju unna sig nåt gott ibland”. Ursäkta, men jag förstår faktiskt inte. Unna sig vad då?  Tillsatser, dåliga fetter, raffinerat socker?  Allt för några sekunders retning av smaklökarna? Unna dig bra mat och rikligt med näring så blir du inte ens sugen på skräpet. Unna dig att inte bara må bra- må BÄST.

 

Aftonbladet är en ständig källa i till blogginspiration. Det stod även att läsa om en 52 årig kvinna som var arg på sin läkare som sett till att hon blivit av med körkortet då hon fått diagnosen epilepsi efter att hon tuppat av när hon körde bil. Nu hade hon tuppat av i gen när hon var på semester i Florida. Den läkare hon träffade då ansåg hennes svimmande berodde på kraftig mineralbrist som hon själv orsakat genom att hårdbanta på kaffe och rågbröd. Det faktum att hon blivit av med körkortet måste vara ett av denna kvinnas mindre problem.  Jag börjar tappa tron på kvinnligheten…Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt