Carolins träning

Det blir inte dyrt förrän det är dåligt…

Postad: 12 februari, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, massage, Okategoriserade, Personlig Träning, Tankar, Träning | Etiketter: , , , , , , , | En kommentar

Vad är vi villiga att betala för och är gratis alltid gott?  I ett blogginlägg förra veckan hänvisade jag till en debattartikel i DN. 10 läkare som anser att det är dags att momsbefria mat som är bra för hälsan. De beräknade kostnaden i kronor per kilokalori i olika livsmedel.

http://www.dn.se/debatt/dags-att-momsbefria-mat-som-ar-bra-for-folkhalsan/

Jag brukar alltid säga att man får vad man betalar för och det står jag fast vid. Skulle man räkna på hur mycket mer näring och hur mycket bättre hälsa vi skulle få om andelen frukt, grönt och i övriga bra råvaror skulle öka, så är det verkligen inte dyrt utan istället mycket prisvärt. 

Stora, billig fläskfilén från Danish Crown kryddat med ångest eller den lite mindre från den lyckliga grisen som fått böka runt i jorden hos ekobonden? Beloppet på prislappen på den senare är högre men betyder det att den är dyr?

Det blir inte dyrt förrän det är dåligt.

En sanning som gäller mer än bara mat.

Köper du en top för 79 kronor kan man inte räkna med god kvalitet eller att sömmerskan som sytt den har optimala arbetsförhållanden.

Köper du hudvård efter absolut billigaste pris så kommer du hem med en kräm, javisst- men är det hudvård?

Har du ont i ryggen och vill ha bästa möjliga massage- väljer du då den massör som har lägst pris eller den som du vet kommer ge dig en behandling som hjälper?

Vill du utbilda dig, tittar du då på vilken utbildning som är billigast, där du lätt fixar ett diplom att hänga på väggen? Eller väljer du den som ger dig mesta möjliga kunskap och yrkesskicklighet inom området?

Väljer du gym efter pris på årskort eller på tillgången på välutbildad personal som kan hjälpa dig att få de resultat du är ute efter?

Det blir inte dyrt förrän det är dåligt.

Det kan kosta -ja, men att välja lägsta pris är ytterst sällan bästa sättet att få det man verkligen vill ha- kvalitet,hälsa, kunskap, resultat… 😉

En helt annan sak som i och för sig också har med kvalitet att göra. Kolla in reklamfilmen nedan. Smörreklam från 1977, helt underbar! Skulle den gjorts idag skulle de säkert stämts av övriga matfettsproducenter 😀

http://www.filmarkivet.se/sv/film/?movieid=586Svensken äter mer..

Postad: 5 februari, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost | Etiketter: , , , , , , , , , , | 3 kommentarer

Enligt Jordbruksverkets preliminära siffror över vår matkonsumtion 2012, kan man konstatera ovanstående- Vi äter allt mer, av allt..typ

Vi äter dubbelt så mycket smör nu mot vad vi gjorde år 2000, 3kilo per person och år. Vi äter mer ost, mer fet grädde, dricker mer standard mjölk och  äter mer nötter. Jag hittar dock inte några siffror på hur konsumtionen av rapsolja, olivolja och andra nyttiga fetter. Vi äter allt mer naturliga fetter vilket är härligt, men tar vi bort något annat?

Läser man vidare i statistiken kan man se att även konsumtionen av lättmargarinerna ökar rätt ordentligt även det 😮

Konsumtionen av rotfrukter ökar – Jippie!!

Men läser man vidare kan man se att chips, choklad och konfektyr, bullar och kakor ökar för fullt.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_8945692.svd

Hörde en “expert” säga på TV att våra matval har blivit en statusmarkör. Vår person granskas genom vilka varor vi väljer att lägga upp på bandet vid kassan. Att inte bry sig om vad vi äter är otrendigt. Försäljningen av ekologiskt har aldrig varit större. Oavsett vilken orsaken är till intresset för bra mat så är det väl kanonbra om det bidrar till bättre matval.

Frågan är bara om det gäller för majoriteten av befolkningen?

Nä, tror faktiskt inte det då siffrorna visar att 4 av 10 svenskar äter för mycket socker. Läskkonsumtionen har  sjunkit men är fortsatt hög och tillsatt socker finns i så mycket annat – frukostflingor, fruktyoghurt, fabrikstillverkat bröd och då är inte lördagsgodiset inräknat.

Nopp, det är INTE frukten som är boven i dramat- 20 procent av det socker vi får i oss kommer från naturliga källor som frukt, grönsaker och juice. 80 procent är tillsatt socker.

“Dags att momsbefria mat som är bra för folkhälsan” heter en debattartikel som publicerades i DN igår. Bakom artikeln står 10 läkare som belyser just problemet med hur vi väljer att äta. Man menar att bara 16procent av den mat vi äter är hälsobringande och att prissättningen på mat gör att vi styrs mot att äta mer ohälsosamt.

Jag brukar alltid hävda att det inte måste kosta skjortan att äta bra mat men de räknar på ett lite annorlunda sätt-

“Prissättningen på mat är i dag sådan att det kan bli dyrare att välja hälsosamt. 1 000 kilokalorier grönsaker och rotfrukter kan kosta dubbelt så mycket som samma kalorimängd kött eller fågel. Att välja frukt och bär kan bli tre gånger dyrare än godis och glass per kalorimängd.”

Läs hela artikeln nedan-

http://www.dn.se/debatt/dags-att-momsbefria-mat-som-ar-bra-for-folkhalsan/

Oavsett hur man räknar i kronor och ören tjänar vi en hel del på att äta mer frukt och grönt. Är det något som vi inte borde tulla på så är det väl ändå kvaliteten på det vi stoppar i oss?

Skippa skräpet och välj bra råvaror framför färdiga livsmedel, svårare än så behöver det inte vara 😉Vill du träna dig till extra semester?

Postad: 10 november, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Fritid, Hälsa, Kondition, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , | 5 kommentarer

Läste i DN i går om ett förtag som erbjuder de anställda som tränar mellan 45-120min om dagen, extra semester. För varje tränad timme får de 10min extra ledighet.  Hur mycket de presterar på träningen spelar ingen roll, alla tränar efter sina förutsättningar och de anställda behöver inte heller bevisa att de tränat utan allt bygger på förtroende. 😀

Wow! Vilket företag! Vilket smart drag 😀

http://www.dn.se/ekonomi/anstallda-som-tranar-far-mer-semester/

Har man inte har turen att arbeta på ett företag som satsar hårt på friskvård för sin personal så får man faktiskt mer semester om man tränar i alla fall…Eller i alla fall möjlighet till längre liv.

Läste i senaste Fitness Lifestyle om en studie som presenterats i American Journal of Medicine

11,3 timmars längre liv får vi för varje timme högintensiv träning vi utför. Om vi in tar i lika hårt beräknas vi få 5 timmar längre liv per investerad träningstimme.

Snacka om vinn-vinn! Må bra, full av energi och ha kul under tiden och dessutom få extra tid i slutändan! Kalasbra 😀

 Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt