Carolins träning

Fettförbränning – hur funkar det egentligen?

Postad: 15 mars, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Träning, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , , , | Kommentera

Mängden “hälsoexperter” ökar. Grundläggande kunskaper minskar. Lite så verkar det. Personligen ryggar jag lite när jag blir omnämnd som “expert” i olika sammanhang. Det är inte en självpåtagen titel, jag lovar! Ty ju mer kunskap jag skaffar mig, desto mer inser jag att jag har att lära… 😉

Det är knappast de experter med den tyngsta kunskapen som syns mest i media, snarare de som kommer med nåt “nytt” och “eget”. Det är klart att det blir poppis hos alla de som anser sig ha testat “allt”, de får ju ytterligare en metod att ge sig hän åt. Och hen i rutan är ju faktiskt en riktig kändis med massor av sålda böcker, hen måste ju veta… eller?

Efter att ha sett detta klipp har jag massor av frågor 😮

Vad är en fin förbränning?

Varför krävs det test på hormonbalans och snudd på raketforskning för att få denna så fina förbränning och lyckas gå ner i vikt, när frågan om hur man går upp i vikt avfärdas med ett enkelt  “du måste äta mer än vad du förbrukar”?

Förbrukningsfas – vad ÄR det, jag har aldrig hört ordet tidigare? Finns det ett av och på? Mig veterligen förbrukar kroppen energi hela tiden…

Att träna när kroppen har som minst energi tillgänglig – kommer det ge högkvalitativ träning? Alltså, jag vet inte jag 😮

Lågintensiv träning funkar finfint när du är “hungrig” och det kan absolut fylla ett syfte att träna med låga glykogenlager någon gång då och då. Men vore det inte roligare att träna när kroppen är full av kraft och energi? Då lär träningen bli betydligt mer effektiv, mer säker och mer energi förbrukas vilket i slutändan ger en betydligt bättre effekt för den så hett eftertraktade viktnedgången.

Jag har hittat en för mig, helt ny fantastisk blogg – Hjärnfysikbloggen på runnersworld.se

Johan Renström som ligger bakom bloggen reder ut begreppen om fettförbränning i inlägget nedan, han gör det så bra att jag inte har någonting att tillägga – LÄS!

http://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/allt-om-fettforbranning.htm

 Sänk värmen och bränn fett!

Postad: 23 januari, 2014 Av: Carolins träning Kategori: familj, Hälsa, Träning | Etiketter: , , | Kommentera

bild-345

Åh vad jag älskar att få vatten på min kvarn 😀

Det pågår ett krig här hemma – hur varmt ska det egentligen vara? 18 vs 23? Det går runt en man i fleece som smyghöjer elementen och eldar så fort jag inte är hemma. Själv är jag överhettad och sänker så fort han inte ser. Kom inte med klimaterieanklagelser!! Jag har varit varm sen -98, minst..

Den gode Henrik Ennart, som bevakar mat och hälsofrågor på SvD skriver i dagens tidning om en studie som gjorts på hur temperaturen påverkar vår förbränning.

http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/01/22/aktivera-ditt-bruna-fett-frys-dig-smal/

“Regelbunden exponering för mild kyla kan vara ett hälsosamt och uthålligt sätt att gå ner i vikt”. Vilket då måste innebära att gå runt i raggsockor i braskaminens värme borde betyda det motsatta 😉

“Hos unga och medelålders kan kroppens produktion av värme (innan huttrandet  inträder) svara för upp emot 30procent av kroppens energiproduktion.”

Nä, fryser man får man se till att röra sig varm. Det har jag alltid sagt. Eftersom kroppen är gjord för rörelse slår man på så sätt två flugor i en smäll 😀

Tror dock att vårt krig om inomhustemperaturen kommer fortsätta…Lilla Fettskolan- lektion 4

Postad: 30 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost | Etiketter: , , , , , , | Kommentera

De fleromättade fettsyrorna Alfalinolensyra(omega 3) och Linolsyra (omega 6), är essentiella- livsviktiga alltså. Vi måste tillsätta dem via kosten då kroppen inte själv kan tillverka dem. De har viktiga funktioner för varje cell i kroppen. Alfalinolensyra är den vegetabiliska moderfettsyran till omega 3 fettsyrorna EPA och DHA och Linolsyra är moderfettsyran till omega 6 fettsyrorna GLA och Arakidonsyra.

Omega 3 får vi i oss via bladgrönt, linfrön, valnötter, fisk, skaldjur, ekologiska kött- och mejeriprodukter.

Omega 6 får vi oss via spannmål, fröer och fröoljor som solrosolja, majsolja och jordnötsolja.

Omega 3 fettsyran DHA är en nödvändig beståndsdel i hjärna, ögon och könskörtlar. Resten av kroppen föredrar moder fettsyrorna alfalinolensyra och linolsyra som byggmaterial till cellmembranen. Detta är flytande, härliga, smidiga fetter som cellmembranen byggs av alltså..

Flera studier visar att det finns ett tydligt samband mellan intaget av fleromättat fett och minskad risk för de vanligaste livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom och diabetes.  Mer fleromättat-mindre risk.

  • Hudbesvär
  • Depression
  • Inlärningssvårigheter
  • Hormonrubbningar

…..är ytterligare tecken på att vi fått i oss för lite av dessa livsnödvändiga fetter.

De är flytande fetter som kroppen inte gärna lagrar i fettcellerna då det är härskningsbenäget. Kroppen väljer att förbruka det som energi och detta främjar fettförbränningen. Najjs 🙂

De är livsnödvändiga men oerhört känsliga. Av alla energigivande näringsämnen är fleromättat fett det absolut känsligaste. De förstörs lätt av industriell bearbetning (läs margarintillverkning). De är känsliga för ljus, värme, är härsknings benägna och därmed svåra att lagra.

Okej-fleromättat fett är livsnödvändigt, nåt vi måste tillföra kroppen. Enkelt, då vet vi det. Eller är det så enkelt? Det finns en hake eller två skulle man kunna säga…

  1. God kvalitet krävs då vi annars får i oss härskna eller på annat sätt förstörda fetter. Den typ av fleromättat fett vi får i oss via margariner håller inte måttet. Den typen av fleromättat fett gör vi bäst i att undvika. Att steka i dessa fetter är ingen god ide då de förstörs av värme. Hur förvaras dessa fetter i livsmedelsbutikerna? I plastflaskor? Ofta. I dagssljus? Alltid.  Rumstempererat? Inte margarinerna men oljorna. Lång hållbarhetstid? Japp, kom ihåg lång hållbarhetstid är sällan ett tecken på god kvalitet.
  2.  Balansen mellan intaget av omega 3 och omega 6 kan leda till ditt livs form eller precis tvärtom. Mer om den balansen i lektion 5

 

 Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt