
Honung- sött som gör gott
Postad: 17 september, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Okategoriserade | Etiketter: hälsa, honung, kost, kroppen, kunskap, näring, nutrition | KommenteraJag använder aldrig socker i mat, te eller kaffe och ni vet redan att jag inte är någon bullbakande människa men om jag ska söta något så använder jag honung. Varför? Det innehåller massa nyttigheter 😀
Sött OCH nyttigt, då är det okej för mig, jag gillar mat med fler funktioner än bara bukfylla och god smak 😉
Honung innehåller givetvis en hel del kolhydrater i form av både glukos, fruktos och sammansatta sockerarter- därav den söta smaken, men även ett helt gäng enzymer, vitaminer, mineraler, aminosyror, flavonoider och verkar både antibakteriellet och antiviralt. Dunderhonung ger kraft och motverkar förkylningar 😀
Honung har faktiskt ett hyfsat lågt GI men det innehåller dock lika mycket kilokalorier som vanligt socker och bör därför avnjutas med måtta 😉
Vi har precis bytt honungsleverantör- fortfarande närproducerad men nu även kallslungad. De flesta honungsorter upphettas till 72 grader i tre sekunder för att göra den mjukare. Det sägs att honungen inte tar skada av det men redan vid en upphettning till ca 40-45 grader förstörs de bakteriedödande ämnena och enzymerna tar även de stryk. Kallslungad är så nära att själv norpa ur bikupan jag vågar komma 😉
En klick på morgongröten- en bra start på dagen..